Nieuws

04-02-2015 16:48

Luud Gilissen ontvangt eerste exemplaar van receptenboek ‘Havermoutje’

Vrijdag 23 januari is in Amsterdam het receptenboek ‘Havermoutje’ door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok gelanceerd. Onderzoeker Luud Gilissen van Wageningen UR was uitgenodigd om een kort college te geven over ‘Haver en gezondheid’ en om namens De Nederlandse Haverketen en Wageningen UR het eerste exemplaar van het receptenboek in ontvangst te nemen.mailen
inShareEr was grote belangstelling en na afloop werd geproost met een traditioneel kuitbier, gebrouwen door Brouwerij Witte Klavervier volgens een oerhollands middeleeuws recept met 50% gemoute haver.

Twintigers en dertigers ontdekken haver
Havermout blijkt in grote steden als New York en Londen sterk in opmars, als gezond ontbijt en in andere maaltijden. In deze steden ontstaan steeds meer ontbijt- en lunchcafés waar haver het belangrijkste ingrediënt is. Veel twintigers en dertigers hebben daar haver ‘ontdekt’ en geven het de plaats die het verdient in het dagelijks eetpatroon. Deze trend blijkt nu ook Amsterdam bereikt te hebben. De schrijvers van het boek hebben inmiddels duizenden aanhangers op Instagram waar zij hun recepten aanbieden. Uitgeverij Carrera heeft dit opgemerkt en nu een zeventigtal van deze recepten in het boek ‘Havermoutje’ gebundeld.

Gezonde eigenschappen van haver
Gilissen vertelde in het boek enthousiast over de gezonde eigenschappen van haver: “Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid (goede vleesvervanger en veilig voor mensen met glutenintolerantie), het graan heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren (denk aan gezonde hart- en bloedvaten), de glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde (gunstig effect bij obesitas en diabetes), en het bevat avenanthramides, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn.”

Glutenvrij graan
Het haveronderzoek van Wageningen UR heeft een sterke impuls gekregen toen bleek dat haver van nature een glutenvrij graan is. Wageningen UR heeft hier belangrijke bijdragen aan geleverd met moleculair-biologisch en eiwitonderzoek en met het opzetten van De Nederlandse Haverketen, een publiek-privaat samenwerkingsverband, vooral gericht op een gegarandeerd glutenvrije productie (Vandinter Semo) van haver voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie). 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by