Artikel

20-01-2023 10:02

Bedrijvenkring Rhenen: ondernemen doe je samen

Met 160 leden binnen een relatief kleine gemeenschap voorziet Bedrijvenkring Rhenen kennelijk in een behoefte. “Er heerst een vibe van: ‘Hier wíl je bij zijn.’ Niet omdat je anders iets cruciaals mist, maar omdat je een bijdrage levert aan de contacten tussen ondernemers”, verklaart penningmeester Bas van Riel. We proeven de sfeer tijdens een drukbezocht evenement in het Ouwehands Dierenpark.
 
Uitgerekend op deze koude vrijdagavond in december speelt Oranje de doorslaggevende wedstrijd tegen Argentinië, die in een nederlaag zal uitmonden. Geen belemmering blijkbaar voor zo’n tachtig leden om van de uitnodiging gebruik te maken en het fraai verlichte park te verkennen, een hapje te eten en de presentatie te volgen van José Kok, manager zoölogie bij het Ouwehands Dierenpark. Samenwerken met Chinezen om twee reuzenpanda’s voor jaren te mogen lenen werpt nogal wat uitdagingen op, zo blijkt. Ondertussen is de sfeer informeel en laagdrempelig. Geen jasje-dasjecultuur hier. “Vaak zie je binnen ondernemersverenigingen dat de focus ligt op bepaalde sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening en de detailhandel”, zegt Fius van Laar, voorzitter van Bedrijvenkring Rhenen. “Wij bieden juist een zo breed mogelijk platform om te netwerken en samen te werken. Daarbij streven we ernaar dat onze club een zo compleet mogelijke afspiegeling vormt van het bedrijfsleven hier in de directe omgeving. Het lidmaatschap staat open voor iedereen die hier onderneemt of die een sterke verbintenis heeft met Rhenen, Remmerden, Elst en Achterberg. We sluiten geen enkele beroepsgroep uit en stellen ook geen eisen als minimaal een x aantal personeelsleden. Ook zzp’ers zijn van harte welkom.”
 
Bij elkaar betrokken
 
De diversiteit aan branches wordt duidelijk wanneer Servé Sondeijker, net aangetreden als nieuwe secretaris, een aantal voorbeelden geeft. “ICT, maakbedrijven, detailhandel, afvalverwerking, een timmerbedrijf, Landgoed Prattenburg en verscheidene restaurants. We hebben echter ook een grondwerker, een metselaar, een pedicure, een opticien en een aantal coaches op verschillende vlakken in ons midden, om maar even een greep te doen. Er ligt dus voor niemand een barrière. Het ledental groeit nog jaarlijks en de animo is vele malen groter dan een kleine tien jaar geleden, vooral dankzij actieve inspanningen van het vorige bestuur om ondernemers warm te maken voor onze vereniging. Met 20.000 inwoners hebben we een vrij kleine gemeenschap en mensen voelen zich hier bij elkaar betrokken. Dat zie je ook binnen het bedrijfsleven terug. Lokaal zakendoen op basis van een hoge gunfactor en vertrouwen. Het past bij de missie van Bedrijvenkring Rhenen. Wij zeggen: ‘Ondernemen doe je niet alleen. Samen beleef je er meer plezier aan en boek je meer succes.’ Juist met zoveel vertegenwoordigde sectoren kunnen onze leden onderling veel voor elkaar betekenen, ook als het gaat om het delen van kennis en ervaring.”
 
Loopt storm
 
Om die verbintenis tussen ondernemers op een soepele manier tot stand te brengen vormt het sociale aspect een belangrijk element bij Bedrijvenkring Rhenen, terwijl de evenementen zich toch ook kenmerken door een informatieve lading. “Met enige regelmaat plannen we een bedrijfsbezoek bij onze leden”, vertelt Van Laar. “Soms met een speciaal thema, zoals een avond over vitaliteit bij sportschool Ultimate-Fit. Veel vakmanschap hebben we gezien bij Timmerfabriek De Grebbe en in maart gaan we naar Dromec Drives & Winches, gespecialiseerd in lieren, aandrijftechniek en besturingen. Mooi om eens van dichtbij te bekijken en te ervaren wat voor interessante bedrijven zich hier in de directe nabijheid bevinden. Verder verzorgen we van tijd tot tijd een avond waarop een spreker een interessante boodschap naar voren brengt. Zo kwam een ethisch hacker een keer vertellen hoe je je kunt indekken tegen cybercriminaliteit en introduceerde Frans de Groot ons in Bitser, een unieke groeimethode voor ondernemingen.” Als de term ‘Haringparty’ valt, schieten de heren in de lach. “Het loopt altijd storm bij dit jaarlijks terugkerende uitje”, verklaart Van Riel. “Noem het self-fulfilling prophecy: iedereen weet dat het steevast druk bezocht wordt, dus wil iedereen erbij zijn. Een lekker informeel en sociaal gebeuren.”
 
Lobbyen
 
Bedrijvenkring Rhenen vertrouwt een groot aantal taken toe aan ‘uitvoerende organen’ binnen eigen gelederen, te weten een Evenementencommissie, een Ledenwerfcommissie en een Commissie Rijnbrug. Die laatste bekommert zich volgens Sondeijker om de mobiliteit rondom het gewraakte verkeersknelpunt. “Het vele lobbyen van deze mensen werpt zijn vruchten af. Naast de tweemaal veertig miljoen euro die door de provincies Gelderland en Utrecht beschikbaar worden gesteld voor het oplossen van het probleem komt nu ook de rijksoverheid over de brug met zo’n bedrag. Er valt nog een slag te maken om de begroting sluitend te krijgen, maar we gaan hard de goede kant op. Het behoeft geen betoog dat vrijwel alle ondernemers hier in de regio zullen profiteren van een verbeterde doorstroming van het verkeer. Vandaar dat wij de taak oppakken om te lobbyen. Sowieso vormen wij richting de gemeente en richting FOV Regio Foodvalley de gesprekspartner namens onze achterban. We leggen op tafel wat er binnen het bedrijfsleven in Rhenen speelt en welke behoeften er liggen. Andersom communiceren we richting de ondernemers welke kant de overheden op willen, bijvoorbeeld als het gaat om mobiliteit, vestigingsklimaat en de energietransitie.”
 
De drie o’s
 
Momenteel werkt Bedrijvenkring Rhenen aan een kennisplatform om de verbinding tussen de drie o’s - ondernemers, onderwijs en overheid - te versterken. “Veel bedrijven zitten te springen om gericht opgeleide vakmensen”, benadrukt Van Riel. “Het is dus belangrijk dat scholen weten hoe zij het onderwijs dat zij aanbieden daar optimaal op kunnen afstemmen en dat zij weten welke ondernemers geschikte stageplaatsen hebben. Wij merken, ook in onze gesprekken met FOV Regio Foodvalley en de gemeente, dat we serieus genomen worden als gesprekspartner. Naast het uitrollen van dit kennisplatform zoeken wij contact met andere ondernemerskringen of zelfs andersoortige verenigingen in de directe omgeving om te kijken of we samen nuttige initiatieven kunnen oppakken, bijvoorbeeld gezamenlijk evenementen organiseren. De informele cultuur en de volle breedte van sectoren die we vertegenwoordigen maakt onze club heel toegankelijk.”
 
Meer informatie: www.bedrijvenkringrhenen.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by