Artikel

12-03-2024 08:42

Special Living Lab Regio Foodvalley Circulair: Bouwbedrijf Kreeft, liever prototypen dan een pilot

In de Week van de Circulaire Economie (11 maart t/m 16 maart) besteden wij volop aandacht aan het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en aangesloten partners. Dit keer aandacht voor Bouwbedrijf Kreeft uit Ede.

“Als ik erover nadenk, houden we ons meer met circulair bouwen bezig dan we geneigd zijn van onszelf te zeggen,” stelt Dirk Jan van den Brink, algemeen directeur van Bouwbedrijf Kreeft in Ede. Mooie voorbeelden vinden we in het eigen bedrijfspand en in een nog te realiseren CO2-neutrale woning. “We delen onze kennis in het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en steken er ook veel op. Laatst wees iemand me erop dat je beter aan prototypen kunt werken dan aan een pilot.”
 

WAT IS HET LIVING LAB REGIO FOODVALLEY CIRCULAIR?

In het Living Lab Regio Foodvalley Circulair bundelen meer dan 50 partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid hun krachten om de circulaire economie te versnellen. Dit netwerk, dat in 2019 van start ging, heeft als doel om gezamenlijk te werken aan concrete projecten, kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren en ondersteunen rondom het thema circulaire economie.

www.regiofoodvalleycirculair.nl



Bouwbedrijf Kreeft, met een historie sinds 1896, behoort tot de partners die het fundament voor Living Lab Regio Foodvalley Circulair hebben gelegd. “Dat vloeide voort uit de Circular Economy Challenge van de Rabobank", verklaart Van den Brink. “Wij konden dit heel mooi toepassen op onze geplande nieuwbouw, die toen al in de ontwerpfase verkeerde. Concreet betekende dat: per element onderzoeken welke mogelijkheden er lagen om het circulair te maken. Je vindt dat onder andere terug in de demontabele wanden van het kantoor, de losmaakbare gevel, het circulaire staal en de circulaire daktuin."

"Op basis van duurzaamheid en energieverbruik verkregen we na de oplevering in 2020 zelfs het BREEAM-NL Outstanding-certificaat. Het gebouw vormde zeker in die beginfase echt een showcase en daarmee een geschikt onderwerp voor presentaties van ons richting de andere leden van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Wij leveren daar sowieso een actieve bijdrage aan workshows, bouwgerelateerde themabijeenkomsten en andere activeiten die een platform bieden om onze kennis en ervaring te delen en te netwerken. Juist van vertegenwoordigers van andere branches leer je veel. Binnen je eigen sector denk je in één richting en loop je het risico van een tunnelvisie. Het is belangrijk om je blik te verruimen.”

In veelvoud produceren

De meerwaarde van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair begint volgens Van den Brink bij bewustwording. “Overheidsinstellingen moeten per 2030 55 procent CO2-reductie hebben gerealiseerd en in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Daarmee ontstaat bij de bouwsector vanzelf een toenemende vraag naar een circulaire benadering. Wij zouden nog best een stap harder willen lopen, alleen blijken opdrachtgevers daar nog niet altijd klaar voor. Aan de andere kant ontwikkelen we eigenlijk, als ik er zo bij stilsta, al aardig wat projecten die het circulair denken omarmen. Ons eigen bedrijfspand dus, maar ook de restauratie van het Poortgebouw Enka met herbestemming tot woningen en de vervangende nieuwbouw voor verzorgingshuis Het Maanderzand, allebei in Ede."

"Binnen het netwerk van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair hoorde ik een interessante boodschap: stop met pilots, want die zijn eenmalig. Maak prototypen en ontwikkel die door tot iets dat je in veelvoud kunt produceren. Je ziet dat feitelijk al terug in onze Flexvalleywoningen, waarvan er nu een paar honderd in Ede, Scherpenzeel en Renswoude staan. De volgende stap is een CO2-neutrale prefabwoning, helemaal uit hout opgetrokken. We moeten niet alleen praten, maar ook dóen!”

Meer informatie: www.bouwbedrijfkreeft.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by