Artikel

15-03-2024 08:57

Special Living Lab Regio Foodvalley Circulair: Zakelijkontzorgd.nl voert met partners succesvolle strijd tegen voedselverspilling

In de Week van de Circulaire Economie (11 maart t/m 16 maart) besteden wij volop aandacht aan het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en aangesloten partners. Voor dit artikel gingen we in gesprek met René Krebber van Zakelijkontzorgd.nl.

In de voedselketen valt veel te winnen op het gebied van verduurzaming. Precies daar vinden we de verbindende schakel tussen Living Lab Regio Foodvalley Circulair en catering- en evenementenbureau Zakelijkontzorgd.nl, dat samen met een netwerk van vaste duurzame cateringpartners een succesvolle strijd voert tegen voedselverspilling. “In het afgelopen jaar hebben we in de uitvoering van onze evenementen meer dan een halvering van onze foodwaste gerealiseerd", zegt René Krebber met gepaste trots.

 

WAT IS HET LIVING LAB REGIO FOODVALLEY CIRCULAIR?

In het Living Lab Regio Foodvalley Circulair bundelen meer dan 50 partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid hun krachten om de circulaire economie te versnellen. Dit netwerk, dat in 2019 van start ging, heeft als doel om gezamenlijk te werken aan concrete projecten, kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren en ondersteunen rondom het thema circulaire economie.

www.regiofoodvalleycirculair.nl

 
Zakelijkontzorgd.nl kijkt verder dan vandaag en morgen. Het betreft één van die toekomstbewuste ondernemingen waar duurzaamheid geen opgelegde bijrol speelt, maar geheel in de bedrijfsvoering verankerd is, als onderdeel van de strategie. “Vandaar mijn onmiddellijke interesse toen Suzan Klein Gebbink als kartrekker van de CoP - Community of Practice Circulaire Voedselketens - mij benaderde om met mijn bedrijf partner te worden van Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Ik vind het een heel rijk en waardevol initiatief, dat zoveel zichtbaar maakt en een belangrijk stuk bewustwording op gang brengt. In mijn optiek een echte aanjager en motivator voor veel ondernemers.” Krebber zat al redelijk dicht bij het vuur met het bijwonen van de algemene bestuursvergaderingen van de FOV Regio Foodvalley, gekoppeld aan zijn voorzitterschap van de Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk. “In die hoedanigheid werden en worden we uitvoerig geïnformeerd over de activiteiten die onder de vlag van het Living Lab plaatsvinden, zoals workshops en informatiebijeenkomsten. Als het even kan, woon ik ze zelf bij. Binnen zo’n denktankachtige omgeving lever ik graag mijn input en doe ik tegelijkertijd inspiratie op. Ik bewonder ‘durfondernemers’ die hun productieproces anders durven inrichten uit oogpunt van duurzaamheid en daar een goed renderend businessmodel uit weten te halen.”
 
Terug naar de essentie
 
Het kost Krebber een fractie van een seconde om een tastbaar voorbeeld aan te halen. “We hebben een razend interessante bijeenkomst gehad bij Remeker in Lunteren, een kaasboerderij die in het productieproces is teruggekeerd naar de zuivere essentie. Het land wordt nauwelijks nog bewerkt en kent zijn eigen bodemleven: mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Dat zorgt voor een herstel van de natuurlijke balans. Het levert enorm voedzaam gras op en dat doet de Jersey-koeien - die nog gewoon horens dragen - merkbaar goed. Ze zijn heel vitaal, nuttigen geen antibiotica en mogen in april al naar buiten toe. Als ondernemer moet je echt wel lef hebben om zo’n nieuwe, gezonde veestapel op te bouwen. Zoiets kost veel tijd, energie en geld als investering, maar inmiddels kunnen er vijf gezinnen van leven. Boerend Nederland kijkt met belangstelling naar Remeker en haalt daar nuttige informatie op. Nog een voorbeeld: Bakkersgrondstof in Wageningen. Wist je dat er in Nederland elke dag 700.000 broden teveel gebakken worden? Wat nu als je die zou verwerken tot nieuwe grondstoffen om er zuurdesembroden van te maken? Dat doen deze ondernemers… en met succes. Zelf motiveer ik al mijn duurzame cateringpartners in de omgeving om bij zulke circulair georiënteerde leveranciers in te kopen.”
 
Waanzin
 
Bij Zakelijkontzorgd.nl, dat op basis van maatwerk evenementen uitdenkt en uitvoert voor bedrijven en andere organisaties, komt het duurzaamheidsstreven op vele vlakken tot uiting. Onder meer door steevast samen te werken met partners uit de directe omgeving. “Als stelregel hanteren we dat een leverancier niet meer dan tien kilometer hoeft af te leggen om naar een evenement te rijden, uitzonderingen daargelaten,” licht Krebber toe. “Contractueel maken we goede afspraken met elkaar en één van de belangrijkste aandachtspunten daarbij is circulariteit. Kijk even naar catering. In elk stukje verspilling gaat zoveel energie zitten. Voedsel moet bijvoorbeeld geplant, verzorgd, gerooid, getransporteerd en verwerkt worden. Vervolgens staat het op het buffet en gooi je alles wat overtollig is weg. Je reinste waanzin, natuurlijk. In nauwe samenwerking met onze partners hebben wij in het afgelopen halfjaar een halvering van foodwaste weten te realiseren bij onze evenementen. Wat overblijft, vindt een uitstekende bestemming bij bijvoorbeeld daklozenopvang. Daarnaast ligt er altijd de mogelijkheid om het te portioneren en tegen gereduceerd tarief te verkopen aan particulieren via de ‘Too good to go’-app. Dat stimuleren wij van harte. Mooi om te zien ook dat ons netwerk van duurzame cateringpartners gestaag groeit, waardoor we in steeds meer regio’s aanwezig zijn met onze dienstverlening op maat.”
 
Besparing
 
Graag draagt Zakelijkontzorgd.nl actief zijn steentje bij aan Living Lab Regio Foodvalley Circulair. “Binnenkort hosten we een bijeenkomst in de voorbereidingskeuken van Alberto’s Italian. Daar kunnen interessante partijen die iets van betekenis doen op het gebied van circulariteit elkaar ontmoeten om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen. Zelf maken wij sinds 18 januari deel uit van het project Orbisk, een initiatief van de gemeenten in de Regio Foodvalley om horecaondernemers te stimuleren de voedselverspilling te verminderen. Het betreft een slimme manier van afvalscheiding met een weegschaal en een camera met herkenningssoftware, die de reststromen in kaart brengt. Daaruit volgt een reportage met adviezen wat je zou kunnen doen om deze delen bijvoorbeeld opnieuw te verwerken in andere producten. Volgens een eerste prognose valt daarmee een besparing van 35.000 tot 55.000 euro per jaar te realiseren. De gemeenten van Regio Foodvalley laten in de komende twee jaar twee Orbisk-systemen rouleren bij acht horecabedrijven, waar ze zes maanden lang worden geplaatst. Dat moet de voedselverspilling met twintig tot vijftig procent reduceren.” Duurzaamheid zit soms ook in een hoek waar je niet als eerste aan denkt. Krebber: “Met onze tak Zakelijkbezorgd.nl en een netwerk van gecontracteerde duurzame cateringpartners stellen we maaltijden samen voor vluchtelingen- en asielzoekersopvang op meerdere plaatsen in Nederland, afgestemd op de smaak en eetcultuur uit het land van herkomst, hetgeen bijdraagt aan rust en veiligheid op de opvanglocaties. Binnen Living Lab Regio Foodvalley Circulair hopen wij andere ondernemers te inspireren met onze duurzame keuzes, die zich prima laten vertalen in een gezond businessmodel.”
 
Meer informatie: www.zakelijkontzorgd.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by