Artikel

30-04-2024 10:38

Dit maakt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering essentieel

De financiële gevolgen van een schadeclaim kunnen groot zijn voor ondernemers. Niet alleen voor een startende ondernemer, mkb’er of eenmanszaak, maar ook voor grotere bedrijven. Denk aan een claim als gevolg van de schade die jij of een medewerker per ongeluk veroorzaakt hebt bij het uitvoeren van opdrachten. Of denk aan een medewerker die letsel oploopt en jou als werkgever daarvoor verantwoordelijk houdt. Om beschermd te zijn tegen de gevolgen van dergelijke claims wordt het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering sterk aangeraden. In dit artikel lees je meer over de voordelen en werking van zo’n bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Sloot jij deze eerder al af? 
 
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet de enige belangrijke verzekering voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering, om terug te kunnen vallen op vergoedde rechtsbijstand bij een conflict met leveranciers of klanten. Of denk aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het dekt de financiële schade die voorkomt uit een fout of verkeerd gegeven advies aan een opdrachtgever. Een verzekeringsadviseur kan je meer vertellen over de zakelijke verzekeringen die voor jouw onderneming relevant zijn. 
 
Dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering 
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, vaak ook afgekort tot AVB, biedt een uitgebreide dekking. Zo worden de activiteiten van je onderneming gedekt. Dat betekent concreet, dat je gedekt bent voor de financiële gevolgen van de schade die je per ongeluk aanricht aan andermans bezittingen tijdens het uitvoeren van activiteiten. Niet alleen de schade die je aanricht na het afsluiten van de AVB is gedekt; datzelfde geldt voor de schade in de drie jaar hiervoor. Let op, dat geldt alleen voor schade die werd aangericht toen je nog niet wist dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af zou sluiten. 
 
Andersom is het vaak ook mogelijk om een zogenaamd narisico te verzekeren. Dit dekt de schade die op het moment van de beëindiging van je bedrijfsactiviteiten nog niet zichtbaar is, maar waarvoor je op later moment wel een schadeclaim ontvangt. Zou je de verzekering op dat moment hebben stopgezet, dan kan dat voor zzp’ers alsnog grote financiële gevolgen hebben. Het dekken van het narisico voorkomt dit. Vaak wordt deze dekking als aanvulling op de basisverzekering aangeboden. Kijk eens op de website van een verzekeraar die de AVB aanbiedt, welke mogelijkheden je hebt. 
 
Schade aan spullen die je huurt voor je bedrijfsactiviteiten 
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook schade aan gehuurde of geleende spullen vergoed. Zeker in de beginfase van je onderneming zal je mogelijk niet alle apparatuur en hulpmiddelen aanschaffen. Het huren hiervan is goedkoper en maakt dat je sneller van start kunt gaan. Mocht de onderneming al snel een succes zijn, dan kun je op een later moment alsnog zelf in deze bezittingen investeren. Bij het gebruik van deze gehuurde goederen kan er schade ontstaan. Met een AVB voorkom je dat je daar zelf voor opdraait; het valt binnen de dekking. Logischerwijs geldt dat uitsluitend voor schade die per ongeluk ontstaan is.  
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by