Column

16-11-2014 11:35

De statutair directeur

U bent aandeelhouder van een BV. Die BV heeft een natuurlijk persoon als bestuurder. Of u bent die bestuurder. Over de bijzondere band die er is met de BV wordt vaak niet nagedacht.

Het wordt zeer actueel als de bestuurder plaats moet maken. Wat dient u dan te weten?

Allereerst of de bestuurder een statutair directeur is. Onder andere is dan relevant of er sprake is van een benoemingsbesluit. Als eenmaal is vastgesteld dat de bestuurder een statutair directeur is dan betekent dat er twee banden dienen te worden doorgesneden: een vennootschapsrechtelijke band en een arbeidsrechtelijke band.

Die dubbele band maakt een statutair directeur tot een bijzondere werknemer.

De vennootschapsrechtelijke band dient te worden doorgesneden door een correct besluit van het daartoe bevoegde orgaan (meestal de aandeelhouders). Daarvoor dienen de statutaire en wettelijke regels te worden nageleefd. Onder andere dienen termijnen te worden nageleefd. Er moet een geldig vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit zijn.

Als dat er is, dan eindigt ook de arbeidsrechtelijke band met de BV. Dat is de hoofdregel. Om die arbeidsovereenkomst te laten eindigen, zegt werkgever vervolgens ook nog de arbeidsovereenkomst op.

Dat lijkt vrij simpel, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Een niet rechtsgeldig vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit haalt ook het arbeidsrechtelijke ontslag onderuit.

Laat u tijdig voorlichten over hetgeen voor u geldt.

Vragen? Stel ze aan advocaat mr. A.L. (Annette) Wolters-van Soest, specialist Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Contractenrecht via info@advocatenkantoorwolters.nl of kijken op www.advocatenkantoorwolters.nl voor meer informatie.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by