Column

12-10-2023 11:28

'Help, ik ga met pensioen...'

Met pensioen gaan levert steeds vaker keuzestress op! Vorige week werd ik gebeld door Marcel, een 66-jarige, goede opgeleide werknemer. Hij vroeg mij of ik hem ‘alsjeblieft’ wilde helpen bij het maken van de juiste keuzes voor zijn pensionering, hij kwam er zelf namelijk niet meer uit.

Dat is niet zo vreemd als het lijkt, want iemand die met pensioen gaat, heeft tegenwoordig heel veel te kiezen. Bij de meeste pensioenregelingen zijn de volgende keuzemogelijkheden min of meer standaard:
  • Met pensioen voor, op of na de AOW-leeftijd; • deeltijdpensioen (het ouderdomspensioen gaat gedeeltelijk in);
  • een levenslang gelijkblijvende uitkering of; - de eerste jaren een hoge uitkering, daarna een lage uitkering; - de eerste jaren een lage uitkering, daarna een hoge uitkering;
  • (een deel van) het ouderdomspensioen uitruilen voor een hoger nabestaandenpensioen;
  • (een deel van) het nabestaandenpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen.

Als de werkgever niet is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds en er sprake is van een beschikbare premieregeling, dan komen daar meestal de volgende keuzemogelijkheden bij:
  • Een gegarandeerde uitkering of een variabele uitkering (of een combinatie van beide);
  • een gelijkblijvende uitkering of een geïndexeerde uitkering;
  • het pensioen aankopen bij de huidige aanbieder of bij een andere aanbieder;
  • pensioenen van verschillende aanbieders samenvoegen of juist niet.
En hoogst waarschijnlijk komt er in de loop van 2024 nog één optie bij:
  • Een bedrag ineens opnemen (max 10% van het pensioenvermogen).
Dat is een flinke optielijst! En voor iemand die zijn hele leven bij één werkgever heeft gewerkt en die die financieel goed onderlegd is, valt het misschien nog wel mee. Maar voor iemand met meer dan twee verschillende pensioenuitvoerders en weinig financiële kennis, is er bijna geen doorkomen aan. Nu zullen de meeste mensen zeggen: “Het is toch mooi dat er zoveel mogelijkheden zijn, dat geeft iedereen de mogelijkheid om het zo te regelen zoals als hij of zij het zelf wil?’’

Dat klopt en daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen, het maken van de juiste keuze is niet zo makkelijk en als je éénmaal gekozen hebt, dan ligt het vast. Je kunt er niet meer op terugkomen! Het is dus belangrijk om direct de goede keuze te maken. Echter wat de juiste keuze is, dat is niet vooraf te zeggen. Dat hangt helemaal af van de individuele situatie van de betreffende pensioengerechtigde. Zo kan een uitkering van een bedrag ineens bij aanvang van het pensioen voor de één prachtig zijn, terwijl het voor een ander betekent dat zijn recht op huur- en zorgtoeslag vervalt. Het is daarom erg belangrijk dat mensen goed geadviseerd worden voordat zij met pensioen gaan. Zodat ze de gevolgen van hun keuzes kunnen overzien.

Goed advies kost echter geld en niet iedereen kan zich dat veroorloven. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die deze problematiek begrijpen en hun verantwoordelijkheid pakken, door pensioenadvies open te stellen voor hun bijna pensioengerechtigde werknemers.

Ben je werkgever en wil je jouw werknemers helpen met deze problematiek? Neem gerust contact met mij op!

www.pensionatwork.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by