Column

30-05-2024 10:02

Column LiveLab Company: fusie of ruzie?

Het samensmelten van bedrijven is zelden een naadloos proces. Medewerkers voelen zich soms overvallen door de fusie, de verandering van wellicht de naam en het feit dat ze hier zelf geen inspraak in hadden. Het is menselijk om daarvan te balen, nietwaar? Zou jij niet ook gefrustreerd zijn? Het is dan ook cruciaal om je af te vragen: Zijn de medewerkers voldoende betrokken bij de visie en de redenen achter dit hele gebeuren? Laten we eerlijk zijn, het is niet realistisch om te verwachten dat iedereen meteen enthousiast is over dit nieuwe hoofdstuk.
 
Transparantie is essentieel, ik neem je mee in een aantal onderdelen:

Vertel het verhaal achter de fusie of overname, leg uit waarom deze stap wordt gezet en benoem eerlijk de te verwachten gevolgen. Directie en management aarzelt soms om openlijk te communiceren over de mogelijke consequenties, uit angst dat dit de motivatie van de medewerkers ondermijnt of omdat ze zelf nog niet volledig overtuigd zijn van de keuze.
 
Als directieteam is het cruciaal om eerst onderling op één lijn te zitten, om vervolgens met een eenduidige boodschap naar buiten te treden. Kies daarbij de persoon uit in het directieteam die het best is in communicatie en neem hier voldoende tijd voor. Samen gaan jullie deze uitdaging aan!
 
Leiderschap omvat ook kwetsbaarheid. Je kunt de boodschap doelgericht en overtuigend overbrengen, maar tegelijkertijd benoemen dat het een spannende tijd is, en dat nog niet alle antwoorden voorhanden zijn. Betrek de medewerkers, zij zijn immers degenen die als geen ander weten wat er op de werkvloer speelt.
 
Directeuren of managers vergissen zich soms als ze aan een nieuwe taak beginnen. "Er zal voorlopig niets veranderen, we willen eerst observeren..." Dat is echter een misvatting. Je bent niet gekomen om stage te lopen; je bent de leider van dit bedrijf of team. Wees eerlijk, respectvol en bovenal transparant in je communicatie. Transparantie maakt je als leider sterk.
 
Door als directieteam de toon te zetten en samen te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie, creëer je een stevige basis voor succes. Bij The LiveLab Company zijn we experts in het begeleiden van fusieprocessen, begeleiding van directie en management bij Buy en Build strategieën en het ontwikkelen van effectief leiderschap.
 
In de dynamische wereld van vandaag is effectieve communicatie de sleutel tot succes voor elk team, of het nu gaat om een bedrijf, een non-profitorganisatie of een sportteam. Bij The LiveLab Company bouwen we in ons op maat gemaakte trajecten op de pijlers van Visie, Structuur, Cultuur en Leiderschap.  We begeleiden ondernemers, directies en bestuurders om hun visie helder te kunnen communiceren, met als doel een succesvol en toekomstbestendig team wat gaat voor resultaat.
 
Samen eens sparren over jouw interne organisatie? Bezoek onze website of mail voor het maken van een afspraak info@thelivelabcompany.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by