Nieuws

19-03-2019 11:33

Tot welke leeftijd kan je een hypotheek afsluiten?

Op latere leeftijd een hypotheek afsluiten
Verhuizen naar een woning die ook voordelig is voor de toekomst of dichter bij familie gaan wonen, je hoort het vaak als men ouder wordt. Dit zijn veel voorkomende redenen waarom mensen een nieuwe hypotheek sluiten. Denk echter ook aan een hypotheek oversluiten of naar een lagere hypotheekrente stappen of uw overwaarde verzilveren. Tot welke leeftijd kan dit allemaal en waar moet u op letten als u ouder bent.


Geen grens, wel aandachtspunten
Het is een groot misverstand dat mensen denken dat er een maximale grens is voor uw leeftijd bij een hypotheek. U kan gewoon op latere leeftijd een hypotheek sluiten, ook betaalt u dezelfde hypotheekrente. Waar u wel rekening mee moet houden is het volgende.
 
  • Heeft u uw recht op hypotheekrenteaftrek al opgemaakt, dan moet u rekening houden met een lagere maximale hypotheek en hogere maandlasten. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar fiscaal.
  • Wanneer u een eerste hypotheek sluit moet u de hypotheek verplicht annuïtair aflossen om gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u er een voor 2013 dan kunt u onder voorwaarden voor aflossing vrij kiezen.
  • Een overlijdensrisicoverzekering is duur als je deze op latere leeftijd neemt, soms is deze zelf niet meer te sluiten. Gelukkig is deze niet altijd meer verplicht bij een hypotheek bijvoorbeeld als u niet maximaal leent of met Nationale Hypotheek Garantie.
  • 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden geldverstrekkers al rekening met het inkomen na pensioen. Hierdoor kunt u mogelijk minder lenen als het pensioeninkomen lager is. Uw pensioen is wel een vast inkomen wat een pre is bij een hypotheek.
  • Als u nu een hypotheek afsluit kan u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Rekening gehouden met aankoopkosten en financierings kosten moet u dus eigen geld meenemen voor de hypotheek.
  • U kunt meer hypotheek krijgen als u voor energiebesparende maatregelen kiest. Bijvoorbeeld als u uw huis energiezuinig maakt met zonnepanelen.
  • Bijvoorbeeld als ouderen flink hebben afgelost hebben ze nog maar een kleine hypotheek. Bij het oversluiten van het rentevoordel weegt dat dan vaak niet op tegen de kosten.


Een hypotheek op latere leeftijd nemen is dus wel een stuk ingewikkelder maar het kan dus wel! Wij hebben daar veel ervaring mee dus bekijk onze hypotheek producten eens.