Nieuws

15-04-2022 08:53

Intensievere begeleiding helpt statushouders bij in- en doorstromen naar een baan in de technieksector

José van Geresteijn, Rhode Glasbergen en Nora Sein, studenten van de Christelijke Hogeschool Ede, presenteerden op dinsdag 12 april 2022 in het Schaffelaartheater in Barneveld het meest effectieve idee om statushouders beter door te laten stromen naar de techniek sector. Investeer niet alleen in de statushouder maar begeleidt werkgever en collega’s beter om cultuurverschillen en taalbarrière te overbruggen en de aansluiting beter en sneller te laten verlopen. Breidt het werkveld van jobcoaches verder uit of investeer in een aanvullend orgaan. De jury heeft dit studententeam gekozen als winnaar omdat deze extra zorg snel geïmplementeerd kan worden en positief bijdraagt aan acceptatie en betere in- en doorstroming van statushouders.

Pressurecooker

Op dinsdag 12 april zijn 50 derdejaars HRM studenten van de Christelijke Hogeschool Ede aan de slag gegaan met de opdracht: hoe kunnen statushouders in de Regio Foodvalley beter doorstromen naar de techniek sector? De studententeams moesten voor deze opgave met een uitgewerkt idee te komen.
Aan het einde van de middag presenteerde de studententeams de creatieve ideeën en oplossingen aan een jury bestaande uit een statushouder, ondernemers uit de installatietechniek, machinebouw en werving- en selectie, een vertegenwoordiger van BTO en een vertegenwoordiger uit de Regio Foodvalley. De jury beoordeelde de ideeën en oplossingen op onder andere haalbaarheid, vernieuwing en de link met de doelgroep.

Allemaal winnende ideeën

“Dit aanvullende orgaan biedt de statushouder een nieuwe baan”. Dat was de quote van het winnende team. De oplossing lijkt zo simpel maar vraagt wel extra inzet. Met name de focus op het begeleiden van werkgevers en collega’s is vernieuwend. Dit zorgt voor betere acceptatie binnen teams, snellere integratie en dus betere in- en doorstroming van statushouders in de techniek. Belangrijke aandachtspunten die alle studententeams aandroegen zijn cultuurverschillen, taalbarrière, rechten en plichten maar ook de mogelijkheden voor ondersteuning en subsidies. Interessant idee was ook om meetings te organiseren tussen verschillende coaches/ buddy’s van organisaties in de regio die hiermee bezig zijn en ook statushouders elkaar te laten ontmoeten om kennis uit te wisselen. Een ander studententeam opperde om Virtual Reality in te zetten om zowel de statushouders, alsook de werkgever en collega’s beter en sneller te wegwijs te maken in cultuur, taal en de techniek. Alle waardevolle ideeën worden meegenomen en aangeboden aan de betrokken partijen.

Personeelstekort in technieksector

De komende jaren is het vinden, werven en binden van medewerkers in de technieksector een grote uitdaging. Tegelijkertijd is een groot aantal statushouders die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren en die mogelijk geschikt zijn of geschikt te maken zijn voor deze sector. Ergens weten deze twee groepen elkaar niet te vinden en vindt er daardoor weinig tot geen doorstroom plaats.

De Christelijke Hogeschool Ede, de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO), Barneveld Tomorrow en Regio Foodvalley hebben gezamenlijk de pressurecooker ontwikkeld over inclusie en doorstroming op de regionale arbeidsmarkt.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by