Nieuws

02-07-2024 10:13

MKB Partner en Advies: wees altijd optimaal voorbereid

Bij de overdracht van een bedrijf is het van belang dat het bedrijf verkoopklaar is. Dat wil zeggen dat u de nodige maatregelen heeft getroffen om het bedrijf tegen een optimale prijs te kunnen overdragen. Vaak wordt de fiscale termijn van 3 of 6 jaar genoemd om u voor te bereiden op een overdracht, maar dit kan ook aanzienlijk korter zijn. Denk bijvoorbeeld aan onverwachte gebeurtenissen, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding.

Het devies is ook dan: wees altijd optimaal voorbereid!
 
Wat houdt verkoopklaar maken in?
Het verkoopklaar maken van uw bedrijf gaat verder dan alleen het optimaliseren van financiële cijfers. Het omvat ook het creëren van een aantrekkelijk verhaal dat potentiële kopers aanspreekt. Door het bedrijf te stroomlijnen, operationele processen te verbeteren en eventuele zwakke punten aan te pakken, vergroot u niet alleen de waarde van uw onderneming, maar vermindert u ook risico's voor potentiële kopers. Een grondige en tijdige voorbereiding kan het verschil maken tussen een gemiddelde en een lucratieve verkoop, waardoor u de best mogelijke deal kunt krijgen en uw toekomst veilig kunt stellen.
 
Factoren bij verkoopklaar maken
Bij het verkoopklaar maken van een bedrijf komen veel verschillende factoren kijken. Denk hierbij onder andere aan:
 

  • spreiding van klanten en omzet
  • afhankelijkheid van sleutelfiguren
  • marktpositie
  • trackrecord onderneming
  • investeringsniveau
  • personeelsaspecten
  • up to date financiële administratie/managementinformatie

 
Of het nu een tijd van economische groei is of een tijd van crisis, het is altijd raadzaam een verkoopklaar bedrijf te hebben en hier op tijd mee te beginnen. Zoals eerder gezegd heeft dit beslist een positief effect op het gedrag van de koper en kan het de snelheid van het verkooptraject (en de hoogte van de overnamesom) positief beïnvloeden.
 
Heeft u vragen of het verkoopklaar maken van uw bedrijf of wilt u meer weten over bedrijfsovername? Neem dan contact op met een van de adviseurs van MKB Advies Partners. U kunt ons bereiken via info@mkbap.nl of via 085-0604700.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by