Vlees- en zuivelvrij eten meer in trek bij jongere en meer welvarende Nederlanders
Onderzoek
Minder vlees eten wint aan terrein in Nederland. 26% noemt zich al flexitari?r, 5% is vegetarisch en 4% veganistisch (62% "eet alles"). Vegetari?rs en vega-nisten zijn over het algemeen jonger: respectievelijk 9% en 10% van de 18 tot 34-jarigen tegenover 3% en 1% van de 65+ers identificeert zich als zodanig.
70% van de respondenten heeft plant-aardige vleesvervangers geprobeerd. Ook hier is een generatiekloof merkbaar. 82% van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar tegenover 53% van de 65+ers heeft wel eens vleesvervangers gegeten. Deze zijn overigens geen dagelijkse kost: slechts 5% eet iedere dag vleesvervan-gers.
"De eet- en koopgewoonten van jong-volwassenen verschillen heel erg van die van hun ouders en grootouders", zegt Jon Cohen, Chief Research Officer bij Momentive. "Vergeleken met 65+ers gebruiken mensen onder de 35 vijf keer
vaker een online boodschappendienst, volgen ze dubbel zo vaak een vegeta-risch dieet en is de kans 1,5 keer groter dat ze eens plantaardig vlees geprobeerd hebben. Deze generatieverschillen laten de ontwikkelingen in eetgewoonten zien die ook de komende decennia leidend zullen zijn."
Economische obstakels?
Naast de conclusie dat ouderen minder geneigd zijn vleesvrij te eten, blijkt uit het onderzoek tevens een correlatie tussen inkomen en eetgedrag. Zo is het percentage vegetari?rs (of een vorm daarvan) en flexitari?rs beduidend hoger onder respondenten met een inkomen boven 50,000 vergeleken met respondenten die jaarlijks minder dan 30,000 verdienen. 81% van eerstge-noemde groep heeft wel eens vleesver-vangers geprobeerd tegenover 57% van respondenten in de lagere inkomensca-tegorie.
Ook in koopgedrag zie je economi-sche verschillen. 56% van de hogere inkomens koopt wekelijks plantaardige vleesvervangers tegenover 29% van lagere inkomens. Met steeds meer opties voor plantaardige vlees- en zuivelver-vangers, koopt 51% van lagere inkomens deze niet op wekelijkse basis verge-leken met slechts 27% van de hogere inkomens.
Over het onderzoek
Deze SurveyMonkey-enqu?te is uit-gevoerd tussen 28 februari en 1 maart 2022 onder een nationale steekproef van 1.002 volwassenen in Nederland. De gemodelleerde foutenschatting voor deze enqu?te is 3,5 procentpunten. De steekproef is evenwichtig samengesteld op basis van leeftijd, geslacht en geo-grafie aan de hand van demografische gegevens van de Verenigde Naties om de demografische samenstelling van Nederland te weerspiegelen.
Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.
Vlees- en zuivelvrij eten meer in trek bij jongere en meer welvarende Nederlanders
Financieel Advies
Reclame
Rabobank Vallei en Rijn
Galvanistraat 2
Postbus 21
6710 BA Ede
(0318) 660 664
www.rabobank.nl/vr
Service Rubriek
Residence Rhenen
Veenendaalsestraatweg 50
3921 EC Elst/Rhenen
T 0318 542888
F 0318 540272
The hunting Lodge
Beekhuizenseweg 1
6891 CZ Rozendaal
T 026 361 15 97
I www.thehunting.nl
Office
Diversen
Service Rubriek
Van Veen Advocaten
Keesomstraat 7
6717 AH Ede
0318-687878
www.vanveen.com
DB Schenker
Galvanistraat 71
6716 AE Ede
T 0318 69 68 00
F 0318 69 68 88
E multimodaal.nl@dbschenker.com
W www.dbschenker.com/nl
Locaties
Hof van Wageningen
Hotel en Congrescentrum
Lawickse Allee 9
6701 AN Wageningen
T +31-(0)317-490133
F +31-(0)317-426243
W www.hofvanwageningen.nl
Hotel en Congrescentrum
de ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
T 0318 750300
F 0318 750301
I www.reehorst.nl
Juristen