Vlees- en zuivelvrij eten meer in trek bij jongere en meer welvarende Nederlanders

Magazines | Vallei Business nummer 1 2022

Onderzoek

Minder vlees eten wint aan terrein in Nederland. 26% noemt zich al flexitari?r, 5% is vegetarisch en 4% veganistisch (62% "eet alles"). Vegetari?rs en vega-nisten zijn over het algemeen jonger: respectievelijk 9% en 10% van de 18 tot 34-jarigen tegenover 3% en 1% van de 65+ers identificeert zich als zodanig.

70% van de respondenten heeft plant-aardige vleesvervangers geprobeerd. Ook hier is een generatiekloof merkbaar. 82% van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar tegenover 53% van de 65+ers heeft wel eens vleesvervangers gegeten. Deze zijn overigens geen dagelijkse kost: slechts 5% eet iedere dag vleesvervan-gers.

"De eet- en koopgewoonten van jong-volwassenen verschillen heel erg van die van hun ouders en grootouders", zegt Jon Cohen, Chief Research Officer bij Momentive. "Vergeleken met 65+ers gebruiken mensen onder de 35 vijf keer

vaker een online boodschappendienst, volgen ze dubbel zo vaak een vegeta-risch dieet en is de kans 1,5 keer groter dat ze eens plantaardig vlees geprobeerd hebben. Deze generatieverschillen laten de ontwikkelingen in eetgewoonten zien die ook de komende decennia leidend zullen zijn."

Economische obstakels?

Naast de conclusie dat ouderen minder geneigd zijn vleesvrij te eten, blijkt uit het onderzoek tevens een correlatie tussen inkomen en eetgedrag. Zo is het percentage vegetari?rs (of een vorm daarvan) en flexitari?rs beduidend hoger onder respondenten met een inkomen boven 50,000 vergeleken met respondenten die jaarlijks minder dan 30,000 verdienen. 81% van eerstge-noemde groep heeft wel eens vleesver-vangers geprobeerd tegenover 57% van respondenten in de lagere inkomensca-tegorie.

Ook in koopgedrag zie je economi-sche verschillen. 56% van de hogere inkomens koopt wekelijks plantaardige vleesvervangers tegenover 29% van lagere inkomens. Met steeds meer opties voor plantaardige vlees- en zuivelver-vangers, koopt 51% van lagere inkomens deze niet op wekelijkse basis verge-leken met slechts 27% van de hogere inkomens.

Over het onderzoek

Deze SurveyMonkey-enqu?te is uit-gevoerd tussen 28 februari en 1 maart 2022 onder een nationale steekproef van 1.002 volwassenen in Nederland. De gemodelleerde foutenschatting voor deze enqu?te is 3,5 procentpunten. De steekproef is evenwichtig samengesteld op basis van leeftijd, geslacht en geo-grafie aan de hand van demografische gegevens van de Verenigde Naties om de demografische samenstelling van Nederland te weerspiegelen.

Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.

Vlees- en zuivelvrij eten meer in trek bij jongere en meer welvarende Nederlanders

Financieel Advies

Reclame

Rabobank Vallei en Rijn

Galvanistraat 2

Postbus 21

6710 BA Ede

(0318) 660 664

www.rabobank.nl/vr

Service Rubriek

Residence Rhenen

Veenendaalsestraatweg 50

3921 EC Elst/Rhenen

T 0318 542888

F 0318 540272

E info@residencerhenen.nl

The hunting Lodge

Beekhuizenseweg 1

6891 CZ Rozendaal

T 026 361 15 97

E reservations@thehunting.nl

I www.thehunting.nl

Office

Diversen

Service Rubriek

Van Veen Advocaten

Keesomstraat 7

6717 AH Ede

0318-687878

ede@vanveen.com

www.vanveen.com

DB Schenker

Galvanistraat 71

6716 AE Ede

T 0318 69 68 00

F 0318 69 68 88

E multimodaal.nl@dbschenker.com

W www.dbschenker.com/nl

Locaties

Hof van Wageningen

Hotel en Congrescentrum

Lawickse Allee 9

6701 AN Wageningen

T +31-(0)317-490133

F +31-(0)317-426243

E info@hofvanwageningen.nl

W www.hofvanwageningen.nl

Hotel en Congrescentrum

de ReeHorst

Bennekomseweg 24

6717 LM Ede

T 0318 750300

F 0318 750301

E info@reehorst.nl

I www.reehorst.nl

Juristen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by