Gedeputeerde Kerris op werkbezoek in Regio Foodvalley

Magazines | Vallei Business nummer 6 2022

Gedeputeerde Peter Kerris bracht vrijdag 13 januari een werkbezoek aan het Leerwerkloket Regio Foodvalley. Het afgelopen jaar hebben bijna 200 mensen een scholingsvoucher ingezet om zich te laten om- en bijscholen voor een baan in de techniek, ict of agrifoodsector. Ruim 200 jongeren zijn geactiveerd richting een stage- of leerwerkplek. Met steun van de provincie Gelderland. Op de bloemenveiling Plantion in Ede ging Peter Kerris in gesprek met mensen die de scholingsvoucher hebben ingezet om zich te laten omscholen met het leerwerktraject bloemen en plantenmedewerker.

Gedeputeerde Kerris: ‘Er is een groeiend tekort aan vakmensen in Regio Foodvalley. Toch staan er nog veel mensen aan de kant. We moeten het talent in de regio beter benutten. Met de scholingsvouchers geven we werkzoekenden een kans zich te laten om- of bijscholen voor een baan in één van de tekortsectoren. Geweldig om te zien hoe het Leerwerkloket mensen weer een nieuwe toekomst geeft op de arbeidsmarkt.’

Leerwerkloket

Het Leerwerkloket Regio Foodvalley geeft werkzoekenden kostenloos advies over scholing en loopbaanontwikkeling. Het aantal loopbaanvragen neemt snel toe. Met steun van de provincie heeft het Leerloket scholingsvouchers ingezet, stages en leerwerkplekken geregeld en hun adviseurs bijgeschoold. De website is aangepast en het aanbod is verbreed met o.a. webinars en wandelcoaching.

Wandelcoaching

Prem (57) uit Veenendaal wandelde mee met de wandelcoach-groep. Na 38 jaar in de elektrotechniek kwam ik op het punt iets anders te willen. Een boel vraagtekens waar ik graag op deze manier mee aan de gang wilde. Concreet weet ik nu nog niet wat mijn volgende stap is, maar het helpt enorm in mijn zoektocht naar wat ik leuk vind. Ik ben blij met deze mogelijkheid, met gelijkgestemden laagdrempelig op pad gaan, brengt echt andere ideeën.’’ Bij wandelcoaching gaan de deelnemers in groepsverband aan de slag met loopbaanvragen. De deelnemers krijgen meer zicht op hun talenten en loopbaanmogelijkheden tijdens een wandeling met een loopbaanadviseur van het Leerwerkloket in de buitenlucht. Dit praat soms net even makkelijker dan aan tafel.

Scholingsvouchers

De scholingsvouchers werden ingezet om de kans op om-, her- of bijscholing naar een kansrijke sector te vergroten. Meer dan tweehonderd mensen kozen hun kans en kregen een scholingsvoucher van max. 1500 euro. Daarnaast hebben honderd jongeren een stage of een leerwerkplek gekregen in een kansrijke sector.

Lars (26) uit Veenendaal vond de scholingsvoucher een mooie stok achter de deur voor het volgen van een opleiding tot belastingconsulent. ‘Door de voucher ben ik veel eerder gestart met de opleiding die ik graag wilde doen. Eerst was ik fulltime controller maar ik wilde graag daarnaast meer contact met ondernemers. Nu volg ik de opleiding voor mkb belastingconsulent. Ik ben blij met deze kans’’.

Leerwerktraject

Natascha (42) werkte al 25 jaar op de Hora, het sociaal werkbedrijf in Ede. Op dit moment volgt zij het leerwerktraject van bloemen- en plantenmedewerker. ‘‘Ik ben heel blij met deze kans en ik heb tijdens het traject al een betaalde baan aangeboden gekregen. Ik werk nu bij een bloemist, maak boeketten en help klanten. Elke dag is anders.’’ Floral Academy is een opleider in de bloemenbranche en heeft een leslocatie bij Plantion. Floral Academy heeft samen met het WerkgeversServicepunt en het Leerwerkloket Regio Foodvalley het leerwerktraject bloemen- en plantenmedewerker opgezet, een kansrijke branche. Tijdens een training van 14 weken leren de deelnemers de basisvaardigheden om boeketten samen te stellen, namen van bloemen en planten en klantgericht werken.

Werk-aan-werk

In 2020 heeft de arbeidsmarktregio Foodvalley 600.000 euro ontvangen van provincie Gelderland voor het actieplan ‘Werk-aan-werk’. Het doel hiervan was knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Regio Foodvalley heeft met de steun van de provincie geïnvesteerd in de ondersteuning van werkgevers en inwoners die mogelijk met een opleiding de kans op een (andere) baan willen vergroten.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by