Delen of houden?

Magazines | Vallei business nummer 4 2017

2017 en het leven in de deelmaatschappij. Het gaat niet meer om bezit, maar om het gebruik. We delen al onze belevenissen op social media, gereedschap en auto's delen we via verschillende online platforms. Als de eigenaar er toch geen gebruik van maakt, dan kan een ander toch van zijn spullen gebruik maken?

Met de komst van de deeleconomie zijn er ook diverse online deelauto concepten ontstaan. Je kan je eigen auto tegen betaling aan een wildvreemde verhuren. Of je wordt lid van een autodeel community. Dan mag je tegen betaling een dagdeel een auto gebruiken, die je ergens in je woonplaats kunt ophalen. Delen vraagt veel en vooral duidelijke afspraken. Hoe lang wordt de auto gebruikt? In welke staat is de auto en hoe leg je dit duidelijk vast? Moet je in de hozende regen foto's maken? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk als de auto tussen twee deelbeurten wordt beschadigd? Een eigen risico van ? 500,- is dat reëel? Overschrijd je de afgesproken gebruikstijd kan je een geldboete krijgen. Een auto schoon inleveren, hoe schoon is dat? Het naleven van de afspraken is nog eens extra moeilijk omdat alles online geregeld wordt, zonder persoonlijke overdracht of ruggenspraak.

Meer dan een vervoersmiddel
Voor de deeleconomie had je gewoon een eigen auto. De auto, jouw extra leefruimte, jouw relaxplek na een lange werkdag en wellicht bevestiging van jouw zelfbeeld. De auto is veel meer dan alleen een vervoermiddel. Een auto brengt kosten met zich mee en wat dat betreft lijkt het delen van die kosten aantrekkelijk. Maar het allergrootste voordeel van de auto is toch je enorme vrijheid? Deze vrijheid om op elk moment te vertrekken waarheen en zo lang je wilt, is niet deelbaar. Je eigen auto biedt je altijd deze mogelijkheid. Geen gedoe met een online reservering en nauwkeurige inspectie van een auto die niet voor je deur ter beschikking staat. Mijn eigen auto, ik houd ervan.

Huib van Loon
Oxonia autolease,
advies & contractbeheer

 

Vallei business nummer 4 2017

Lees volledige uitgave online