FOV: Veenendaal koploper duurzame energie

Magazines | Vallei Business nummer 6 2017

Ondernemend Veenendaal diende eind oktober een SDE-subsidieaanvraag in voor ruim 41.000 zonnepanelen. Daarmee wordt het succes van het eerste project, waar voor 23.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken in Veenendaal subsidie is toegekend, ruimschoots overtroffen. Deze nieuwe collectieve aanvraag is goed voor 12,3 Megawatt, vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 3000 gezinnen. Veenendaal zet hiermee weer een belangrijke stap in de richting van een energieneutrale gemeente in 2035 en loopt hiermee voor op veel andere gemeenten.

VEENENDAAL KOPLOPER DUURZAME ENERGIE

Rendabel

Door de daken van verschillende bedrijfspanden te bundelen tot één grootschalig project, wordt zonne-energie extra rendabel. In deze tweede ronde waarvoor nu SDE+ subsidie wordt aangevraagd, doen 33 dakeigenaren mee. René van Holsteijn van de commissie Duurzaam Ondernemen en één van de aanjagers van het project: "Niet alleen bedrijven maar ook scholen, een supermarkt en enkele Verenigingen van Eigenaren (VvE's) hebben nu aangehaakt. Zij hebben vertrouwen in onze aanpak en kunnen op twee manieren deelnemen aan het collectieve project. Zij stellen hun dak ter beschikking zonder zelf te investeren en nemen vervolgens groene stroom van hun eigen dak af. Of zij investeren daarnaast in het collectieve project, wat een nog meer rendement oplevert. Er wordt een lokale project BV opgericht die 15 jaar lang zorgt voor het onderhoud en beheer, waarna het eigendom overgaat op de dakeigenaar." Medio december wordt duidelijk of ook voor deze tweede aanvraag subsidie toegekend wordt. ECONNETIC ondersteunt Ondernemend Veenendaal in de subsidieaanvraag en bij de realisatie van het project.

Energiebesparing

Naast het opwekken van duurzame energie zet Veenendaal ook sterk in op energiebesparing. Het bedrijfsleven stelde, samen met gemeente Veenendaal, een Energiemanager aan: Laurens Wiersma. Hij begeleidt ondernemers op de bedrijventerreinen van Veenendaal die het Energieconvenant met de gemeente ondertekenen. Wiersma: "Al tientallen ondernemers ondertekenden het Energieconvenant. Zij krijgen een gratis quickscan en zeggen toe binnen zes maanden een plan van aanpak op te stellen en de daarin genoemde maatregelen binnen drie jaar uit te voeren." Wethouder Nermina Kundic vult aan: "Bedrijven die aanhaken bij het energieconvenant kunnen rekenen op hulp en advies van onze medewerkers. Op het gebied van energie zullen er bij die bedrijven voorlopig geen handhavingsacties plaatsvinden. In het Energieconvenant streven de partijen samen naar 15% energiebesparing bij bedrijven in 2021. Daarnaast is het doel dat bedrijven 5% van de energie lokaal en duurzaam opwekken."

Meer informatie op:

ondernemendveenendaal.nl/actueel.

BLIJF ACTUEEL MET

ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Kijk dan op www.fovweb.nl en meld u daar aan voor de FOV-nieuwsbrief.

delen:

Vallei Business nummer 6 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by