De Hooilanden: Waar zorg voor mens, dier en natuur samengaan

Magazines | Vallei Business nummer 6 2017

Biologische boerderij De Hooilanden Waar zorg voor mens, dier en natuur samengaan

Biologische boerderij De Hooilanden in Bennekom is een plek waar mensen van diverse pluimage komen om dankbaar gebruik te maken van de rust, ruimte en inspiratie die zij te bieden heeft. Zo is De Hooilanden een voorbeeldboerderij voor andere bedrijven en instellingen vanwege de inpassing in de natuur en hoe er met de dieren gewerkt wordt.

Ook komen er zakelijke gasten die inspiratie halen uit het vergaderen op de landelijk gelegen locatie en nieuwe ideeën opdoen tijdens de rondleidingen die er gegeven worden. Tevens zijn er de cliënten van de zorgboerderij, die veel voldoening halen uit het werken met de dieren en het vertoeven op het land.

Tijdens het vertellen van het verhaal over de omwenteling- van de reguliere melkveehouderij naar biologische boerderij, weten eigenaren Lodewijk Pool en Floor de Kanter veel ondernemers te inspireren

Tijdens het vertellen van het verhaal over de omwenteling- van de reguliere melkveehouderij naar biologische boerderij, weten eigenaren Lodewijk Pool en Floor de Kanter veel ondernemers te inspireren. Lodewijk en Floor zijn dan ook geen standaardboeren. Zo is Lodewijk opgegroeid op De Hooilanden, wat oorspronkelijk de boerderij van zijn ouders was. Hij studeerde civiele techniek, terwijl Floor planologie studeerde. "Ik was het boerenleven niet gewend doordat ik altijd in een stad woonde", blikt Floor terug. "Ook Lodewijk zou oorspronkelijk een andere richting kiezen. Na jaren van reizen en werken in het bedrijfsleven zagen we toch in dat dit het niet was en besloten we de boerderij van Lodewijk's vader over te nemen. In eerste instantie werden we vreemd aangekeken door de boeren om ons heen. Je zag hen hardop denken: 'Hoe kunnen zulke stadse mensen een boerderij runnen?'"

Welbevinden

Een ding was volgens Floor duidelijk: het roer op de boerderij moest drastisch om. "Van een traditionele melkveehouderij met 120 koeien naar een biologische boerderij waar het welbevinden van mens en dier voorop staat. "In het begin leerden we door vallen en opstaan. Het duurde ongeveer twee jaar voordat we alles onder de knie hadden. We hebben er hard voor moeten werken om te kunnen bereiken waar we nu staan. Als boer moet je flexibel zijn. Bovendien is de natuur de moeilijkste factor om mee te werken, omdat deze onvoorspelbaar is." Keken de boeren in de omgeving 13 jaar geleden nogal sceptisch naar hun komst, inmiddels zijn ze volledig geaccepteerd. Zo is Lodewijk één van de grondleggers van de Agrarische Natuurvereniging Het Binnenveld, die onder andere boeren en burgers dichterbij elkaar probeert te brengen. Jonge boeren komen regelmatig een kijkje nemen bij De Hooilanden. "Je ziet een nieuw type boer ontstaan, waarbij hoog opgeleide jonge mensen heel bewust kiezen voor 'duurzaam boeren'. De manier waarop wij ons bedrijf runnen spreekt hen aan", vertelt Floor. Maar ook buitenlandse bedrijven weten de weg naar De Hooilanden te vinden. "Wij laten zien dat je juist door minder hard te groeien en door te kijken naar wat je al hebt, ook veel voordelen kunt behalen."

Proces

Op de boerderij wordt er naast melk, boter en kaas, ook vlees verkocht van eigen koeien. "Bezoekers vinden het ontzettend leuk om te zien waar een product vandaan komt. Zo hadden we hier laatst een rondleiding voor medewerkers van een groot zuivelhandelsbedrijf. Zij hadden geen idee hoe het hele proces tot stand komt en vonden de rondleiding heel leerzaam." De Hooilanden heeft een vergaderruimte die luistert naar de naam De Hoeve. Deze op en top verzorgde ruimte bevat tevens een groot kookeiland welke een mogelijkheid biedt tot live cooking. De centrale open haard zorgt voor warmte en gezelligheid en grote openslaande deuren bieden toegang tot het terras, met uitzicht over de weilanden. "Ideaal voor vergaderingen, trainingen, heidagen of (kook)workshops. Je voelt hier de energie van een draaiend bedrijf en komt tegelijkertijd tot rust, omdat je uitkijkt over natuurgebied." Ook voor meer actieve bijeenkomsten zijn er volgens Floor meer dan genoeg mogelijkheden. "Zo kunnen wij met de groep gaan schapen drijven of koeien uit het weiland halen. Nog steeds genieten we ervan om te zien dat zakelijke gasten, die soms enigszins gereserveerd binnenkomen, bij het ophalen van de koeien met blote voeten door het gras lopen. Ook bij de open haard zien we mensen helemaal zichzelf worden. Als we aan het eind van de dag zien dat de colberts uit gegaan zijn en iedereen zich thuis voelt, dan is onze missie geslaagd."

www.dehooilanden.nl

delen:

Vallei Business nummer 6 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement