Agile werken: waardegedreven succesvol verandering realiseren

1 dag geleden
1 dag geleden
Van Aetsveld, onderdeel van De Lagant Groep, is specialist in verander- en projectmanagement. De focus ligt daarbij op complexe projecten op het snijvlak van business en IT. Om bedrijven te helpen hun wendbaarheid te vergroten en zo in te spelen op de steeds dynamischer omgeving, laat Van Aetsveld ze kennismaken met Agile werken.

Tekst: Wilma Schreiber. Fotografie: Van Aetsveld

“Het grote nadeel van de traditionele aanpak (watervalmethode) is dat na een langdurige ontwikkelperiode een product of dienst werd opgeleverd die totaal niet meer aansloot bij de bedoelingen van de opdrachtgever. Teams werkten niet alleen langs elkaar heen zonder afstemming en check van de behoefte, het ontwikkelen ervan duurde snel anderhalf jaar of langer”, schetst Jens Caljé, Resultaat Regisseur bij Van Aetsveld. “Dit kwam de wendbaarheid van organisaties niet ten goede. En dat heeft impact op de time-to-market en uiteraard op de kosten die met deze projecten gemoeid waren. Ga maar na, alles wat lang duurt en niet aan de verwachtingen voldoet, moet opnieuw.”

Deze situatie was een belangrijke reden voor het ontstaan van Agile werken. Bedrijven kunnen de Agile methode, zoals Scrum, inzetten om efficiënter en effectiever te werken, en zo beter of makkelijker producten of diensten voor de klant te realiseren. Waarom werkt Agile dan goed? “Als je iteratief en kortcyclisch werkt en dicht op de gebruiker kruipt, krijg je scherp wat hij wil en kom je qua product of dienst in bijna alle gevallen tot het beste resultaat”, stelt Caljé. “Het grote voordeel van Agile werken is verder dat het veel structuur geeft: de rollen zijn duidelijk gedefinieerd en de rituelen helder en ingepland in ieders agenda.”

Significant andere werkwijze
De aanpak van Van Aetsveld is er dan ook op gericht om in korte tijd iets op te leveren waar de opdrachtgever feedback op kan geven. “We starten daarom met wat de opdrachtgever ongeveer wil hebben. Na twee tot drie weken (zogeheten sprints) krijgt die een eerste versie te zien. Dankzij diens feedback wordt duidelijker wat hij precies wil”, vertelt Caljé. “Daarna start de volgende sprint en dit gaat zo door tot er een Minimal Viable Product (MVP) geïntroduceerd kan worden. Door andere features later te ontwikkelen, kun je beter sturen op de waarde van een product of dienst.”

Binnen deze zogeheten Scrum-methode wordt een heldere en vaste structuur gevolgd. Eén van de vaste onderdelen is een ‘daily stand-up’ van een kwartier. “Het is een expliciete en transparante methode, en een significant andere werkwijze. Dat vergt ook iets van de medewerkers. Ze moeten als het ware elke dag met de billen bloot: dit heb ik gedaan, vandaag doe ik dat en hier loop ik tegenaan. Dat vergt professionele teams die goed samenwerken”, aldus Caljé. “Als ze elkaar helpen, zijn ze als team productiever.”

Kosten besparen
Met de Agile werkwijze kunnen bedrijven niet alleen sneller schakelen, maar ook kosten besparen. “Wanneer je de traditionele aanpak volgt, ben je al heel ver met de ontwikkeling en heb je veel geld uitgegeven. Op dat punt wijzigingen doorvoeren kost meer geld dan wanneer je dit na twee of drie weken doet”, zegt Caljé. “Een ander voordeel van Scrum is dat binnen het team iedereen van elkaar weet waar ze mee bezig zijn. En ook voor stakeholders om het team heen is de voortgang inzichtelijk.”

Intussen heeft Agile werken een enorme vlucht genomen. Een veelvoorkomende misvatting is dat een planning overbodig is. “Als je goed Agile werkt, is het beoogde product of dienst je stip op de horizon. De projectduur is minder exact te bepalen, maar wel op te delen in kleine stapjes. Het is alleen een minder harde schatting met een zekere bandbreedte. Met als belangrijk pluspunt dat je je wendbaarheid behoudt”, stelt Caljé. Agile is in zijn ogen geen doel op zich, maar een middel om resultaat te bereiken. “Dat stelt eisen aan cultuur en leiderschap, en vergt commitment voor deze manier van werken. Maar als je als bedrijf wendbaar wilt zijn om te kunnen meeveranderen met ontwikkelingen in de omgeving, is de Agile aanpak de ideale werkwijze.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van Agile werken voor jouw bedrijf? Kijk voor meer informatie op www.aetsveld.nl of neem vrijblijvend contact met ons op: info@aetsveld.nl.
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Vallei Business nummer 1 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media