Gemeente Barneveld: Rode loper voor ondernemers

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019



Driemaal op rij de status van 'mkb-vriendelijkste gemeente van Gelderland' verwerven, dat berust niet op toeval. Barneveld voert een actief beleid om een zo gunstig mogelijk vestigingsklimaat voor bedrijven te lanceren en dat heeft een aanzuigende werking. "We leggen de rode loper uit voor ondernemers", zegt Jan Wessels, teammanager Economische Zaken.

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: gemeente Barneveld

Sommige elementen spreken van nature al in het voordeel van Barneveld als gastheer voor succesvolle bedrijvigheid. "In de eerste plaats de ligging, zeer centraal in Nederland", aldus Wessels. "Daarnaast valt onze gemeente mooi in de ring van ondernemerschap die je nu net buiten de Randstad ziet ontstaan. In regio's als Amersfoort en Utrecht begint de rek eruit te raken qua beschikbaarheid van locaties en dat resulteert in hoge vestigingskosten. Tegelijkertijd is Barneveld in beeld bij ondernemers uit de kleinere kernen in het buitengebied, die zich oriënteren op een economisch sterke plek waar bedrijven elkaar versterken, waarbij de uitstekende bereikbaarheid een belangrijke rol speelt. Ook niet onvermeld mag blijven dat hier in de regio een enorm goed arbeidsethos heerst, dat zich enerzijds reflecteert in loyale medewerkers en anderzijds in een rijkdom aan ondernemerschap. Zo heeft Kootwijkerbroek in Nederland het één na hoogste percentage zzp'ers. Ze werken hard, investeren in hun zaak en bouwen iets op. Binnen het mkb zie je opvallend veel directeur-eigenaren, die graag de volle betrokkenheid behouden wanneer hun bedrijf groeit."

Overloop uit Randstad

Dat Wessels geen loze woorden spreekt, blijkt uit de geringe leegstand (ruim onder de frictiegrens van vijf procent), de expansie van de verschillende bedrijventerreinen in Barneveld en de toename van de bevolking. "In 2014 lag het inwonertal rond de 53 duizend, nu bedraagt het ongeveer 58 duizend en we verwachten dat het stijgt naar 70 duizend tot 73 duizend vanaf 2030. Deels betreft het autonome groei, deels tekent zich een overloop vanuit de Randstad af, gevoed door de werkgelegenheid en de beschikbaarheid van betaalbare woningen. We blijven de bouw van nieuwe wijken en straten faciliteren al naar gelang de vraag uit de markt, waarbij we in evenredige mate aandacht besteden aan het voorzieningenniveau. Van een agrarisch dorp in het verleden begint Barneveld zich steeds meer te ontwikkelen tot een regionaal hart met stedelijke faciliteiten, zoals een theater en de Midden Nederland Hallen, zonder zijn persoonlijke en gemoedelijke karakter te verliezen."

Onmisbaar element

Investeringen in de diverse bedrijventerreinen vormen wat Barneveld betreft een onmisbaar element in het aantrekken van nieuwe ondernemingen en het behouden van bestaande, ook als deze groeiambities hebben. "Harselaar bestrijkt nu 125 hectare, sinds de uitbreiding met 34 hectare vanaf eind 2016", zegt Wessels. "Binnen anderhalf jaar, in de crisistijd, waren al die kavels binnen wat wij het gedeelte 1A noemen verkocht. Deze zomer lanceren we het voorontwerp en het bestemmingsplan voor 1B, een toevoeging van nog eens 25 hectare." Een andere expansie betreft De Briellaerd, waar zich veel bedrijven met een showroomfunctie bevinden, gevestigd op representatieve locaties. De Valk trekt een heel gemeleerd gezelschap van bedrijven en dan noteren we nog twee aanwinsten in Voorthuizen (een typisch woon-werklandschap) en Stroe (veel kleinschalige ondernemingen). Barneveld verliest het buitengebied en de ondernemersbehoeften aldaar dus niet uit het oog.

Revitalisering

Bij al die nieuwbouw bestaat gelukkig ook aandacht voor de bestaande locaties en de revitalisering daarvan, waar nodig. Wessels: "We concentreren ons momenteel sterk op het oostelijke, oudste gedeelte van Harselaar, waar we onderzoeken wat er speelt op het gebied van onder andere klimaat, waterproblematiek, groenvoorzieningen, infrastructuur en verblijfsklimaat voor werknemers. Deze thema's lichten we samen met de ondernemers door. We kijken bijvoorbeeld naar de economische haalbaarheid van een railterminal in aansluiting op de spoorlijn van Amersfoort naar Apeldoorn, die een perfecte corridor richting Duitsland en Oost-Europa biedt. Voor food en feed, transport en logistiek - sectoren die in Barneveld sterk vertegenwoordigd zijn - zou zo'n verbinding wel eens heel gunstig kunnen uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van bulkgoederen, zoals bij Bosch Beton. Harselaar kenmerkt zich door een sterke regionale functie, met grote kavels en hoge milieucategorieën."

Anticiperen

Sowieso geldt de infrastructuur voor Barneveld als een belangrijk aandachtspunt. "Onze gemeente ligt heel strategisch, maar we realiseren ons dat we het knooppunt van de snelwegen A30 en A1 zo snel mogelijk moeten aanpakken, gezien de groeiende verkeersstromen en opstoppingen daar. Gelukkig erkent ook de overheid dit en maakt het deel uit van de landelijke Meerjarenverkenning die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft uitgewerkt. Verder richten we onze blik op een opwaardering van de Valleilijn, de lightrail. Er bestaat al een kwartiersdienst met Amersfoort, die we graag zouden doortrekken naar Ede, waar ook veel woon-werkverkeer vandaan komt en naartoe gaat. Dat zal alleen maar toenemen op het moment dat het World Food Center gereed is. We moeten anticiperen op de toekomst, willen we het vestigingsklimaat in Barneveld aantrekkelijk houden."

Software

Wessels beschrijft het voorgaande symbolisch als 'hardware' en meldt dat in aanvulling daarop een focus op 'software' ligt. "Daarmee bedoelen we als gemeente het stimuleren van innovatie en kennisuitwisseling, wat je bijvoorbeeld terugziet in het Poultry Expertise Centre. Barneveld wil met zijn pluimveesector graag zijn voortrekkersrol in Europa en zelfs in de wereld behouden. Dat vraagt om een nauwe samenwerking tussen opleidingen en het bedrijfsleven, waar veel toegepaste kennis zit. Als gemeente helpen wij dit faciliteren, onder meer via financiële ondersteuning. De sector heeft behoefte aan goed opgeleide mensen, daarom is het initiatief Barneveld Tomorrow in het leven geroepen, met als één van de speerpunten het creëren van stageplekken. Dat willen we duidelijk op het netvlies brengen bij de di verse opleidingen, ook in andere richtingen en branches. Denk maar aan de metaalsector, die moeilijk aan optimaal gekwalificeerd personeel kan komen. Hoe mooi is het als de Barneveldse Techniek Opleiding diverse studies met baangarantie aanbiedt?"

Vast aanspreekpunt

De meest mkb-vriendelijke gemeente van Gelderland rust volgens Wessels niet op haar lauweren na het driemaal behalen van een koppositie in deze verkiezing. "We blijven een rode-loperbenadering hanteren richting het bedrijfsleven. Die uit zich enerzijds in het onder controle houden van de lasten en anderzijds in de kwaliteit van dienstverlening. Een ondernemer heeft contact met één en dezelfde accountmanager als vast aanspreekpunt, waardoor hij niet met allerlei afdelingen te maken krijgt wanneer hij bijvoorbeeld een vergunning aanvraagt. Verder doen wij steevast een mkb-toets voordat we een nieuwe wet of regel invoeren en brengen we bedrijfsbezoeken, niet alleen naar aanleiding van een specifieke kwestie, maar ook om te horen wat er leeft. We onderhouden een goed contact met de Barneveldse Industriële Kring en stimuleren nieuwe initiatieven, zoals een cluster op het gebied van windenergie. Op die manier willen we het solide, innovatieve imago van onze gemeente verder versterken. Het bedrijfsleven maakt de economie en wij doen er alles aan om dat te faciliteren."

Meer informatie: www.barneveld.nl

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by