SEPA-proof? Voorkom verrassingen en kom nu in actie

Magazines | Vallei Business nr 1 2013

SEPA-proof?

Voorkom verrassingen

en kom nu in actie

Rabobank Vallei en Rijn helpt ondernemers graag op weg. Vallei Business spreekt met Arthur Verhagen en Cees Karsemeijer, beiden specialist Financiële Logistiek bij Rabobank Vallei en Rijn. Verhagen: “Een veel gehoorde opmerking van ondernemers is dat SEPA wel overwaait en dat de bank alles wel regelt. Dat is een misvatting. Voorbereidingen zijn noodzakelijk. Want als u niet klaar bent, heeft dat effect op uw betalingsverkeer na 1 febuari 2014. Om te weten wat u als ondernemer moet doen, heeft de Rabobank een handige SEPA-check ontwikkeld; een online hulpmiddel voor MKB’ers. Ook verenigingen, stichtingen en instellingen met beperkte betaalstromen krijgen hiermee inzicht in de mogelijke gevolgen van IBAN en SEPA. Veel klanten van de Rabobank maken gelukkig al gebruik van deze SEPA-check. De uitkomsten die ondernemers toegestuurd krijgen, geven gelijk inzicht hoe te handelen. Daarin geven we graag advies welke vervolgstappen een ondernemer kan doen.”

De bank lost het wel op, toch? Nee, u bent aan zet.

In deze overgang naar één Europese betaalmarkt is het ook niet zo dat de bank het wel oplost. De ondernemer is echt aan zet. “Onderschat de complexiteit niet. Vooral voor grote organisaties die meerdere betaalproducten gebruiken, is SEPA een grote klus. Houd ook rekening met de ouderdom van systemen die aangepast moeten worden. Bepaal uw scope en invoeringsscenario”, zegt Karsemeijer. “Vanaf 1 februari 2014 wordt de Nederlandse betaling en incasso vervangen door de Europese variant. Daarnaast gaat iedereen over op IBAN. Dit staat voor International Bank Account Number. Iedereen in Europa gaat deze standaard gebruiken. Dergelijke veranderingen vragen om technische en administratieve aanpassingen in uw systemen. U kunt nu al starten door uw IBAN op briefpapier en facturen te zetten. Of door de IBAN’s van uw klanten alvast te verzamelen. Sinds begin 2013 laten we ondernemers alvast wennen aan IBAN. In de betaalomgeving is het nummer bijvoorbeeld al zichtbaar.”

Klaar voor de overgang? Test!

“Op het moment dat u uw administratieve processen en IT-systemen heeft aangepast en de SEPA-betaalproducten gaat gebruiken, is het verstandig de nieuwe betaalformaten en de aansluiting met de bank te testen”, geeft Verhagen aan. “Hiermee controleert u of de nieuwe betaal- en incassobestanden voldoen aan de SEPA-formaten, de regels van de Nederlandse Betaalvereniging en de vereisten van de bank. Door te testen of de bestanden voor uitgaand en inkomend betalingsverkeer voldoen aan de SEPA-vereisten, controleert u of alle wijzigingen correct zijn doorgevoerd. Dit voorkomt dat u op een ongelegen moment vaststelt dat betaal- en incasso-opdrachten niet verwerkt kunnen worden. We bieden twee varianten om uw bestanden en software te testen: de Rabo SEPA TestTool en de Rabo SEPA TestService. Uw business moet immers doorgaan, ook na 1 februari. Rabobank helpt en adviseert u daarom graag om SEPA-proof te zijn.”

Iedereen krijgt de komende tijd te maken met IBAN en SEPA. Of u nu een kleine zelfstandige bent of een grote onderneming leidt. Vanaf 1 februari 2014 is er één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). U mag dan alleen nog Europese betaalvormen gebruiken. Dit heeft consequenties voor uw betaalproces. Onderschat ze niet en start vandaag nog uw voorbereidingen.

Contact

Rabobank Vallei en Rijn

(0318) 660 664, www.rabobank.nl/sepa

Arthur Verhagen

Cees Karsemeijer

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by