Met een bezoek aan Jumbo Groenendijk in Barneveld markeerden wethouders Bennie Wijnne (Barneveld) en Gerard van Deelen (Scherpenzeel) namens Regio Foodvalley op vrijdag 10 oktober de formele aftrap voor de regionale uitrol van Van Onze Grond in Regio Foodvalley. Het initiatief dat lokale producten van boeren rechtstreeks in de supermarkt brengt met een eerlijke prijs voor producent, supermarkt en consument.
De Week van ons Eten vormt daarmee het moment van deze aftrap. Na een succesvolle eerste fase, waarin zes supermarkten en twaalf boeren de samenwerking zijn begonnen, start nu de tweede fase, waarin Van Onze Grond verder groeit binnen de regio. Regio Foodvalley draagt hier financieel aan bij met als doel het aantal supermarkten en producenten te vergroten en het initiatief blijvend rendabel te maken.
Jumbo Groenendijk was de eerste supermarkt in de regio die producten van Van Onze Grond in de schappen had, gevolgd door de winkels in Putten en Nijkerk. Het assortiment Van Onze Grond producten is heel breed. Uit de regio liggen onder andere zuivel, vlees, eieren, aardappelen, blauwe bessenproducten, speltmeel, bakmixen, kip en eierroom in het schap van de deelnemende supermarkt. Met de proeverij in Barneveld vieren de betrokken ondernemers, producenten en bestuurders dat lokaal eten een vaste plek krijgt in het dagelijks boodschappenmandje van inwoners van Regio Foodvalley. Supermarkteigenaar Barthold Groenendijk: “Met Van Onze Grond vergroten we de betrokkenheid van de klanten bij de producten van dichtbij. We verbinden producent en consument. Daarbij vind ik het belangrijk dat alle partijen de juiste prijs krijgen, boer supermarkt en onze klanten.”
Betrokkenheid en samenwerking
Wethouder Bennie Wijnne, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Landbouw binnen Regio Foodvalley: “Boeren in onze regio produceren met zorg en vakmanschap. Dat verdient waardering én een eerlijke plek in de keten. Met initiatieven als Van Onze Grond brengen we producenten, supermarkten en inwoners dichter bij elkaar. Zo bouwen we samen aan een sterke voedselregio en een toekomstbestendig voedselsysteem.”
Ook wethouder Gerard van Deelen, verantwoordelijk voor het thema Food, ziet kansen voor verbinding: “Lokaal eten is meer dan een product; het is een verhaal van mensen uit onze eigen omgeving. Als inwoners weten waar hun eten vandaan komt, groeit de trots op onze regio. Dit soort initiatieven laten zien wat er mogelijk is als ondernemers en producenten samenwerken.”
Samen bouwen aan een gezonde voedselregio
Regio Foodvalley ondersteunt Van Onze Grond omdat het bijdraagt aan een duurzamere voedselketen. De samenwerking laat zien dat lokaal produceren en verkopen elkaar kunnen versterken, met korte lijnen, eerlijke prijzen en een betrokken consument.
Over Van Onze Grond
‘Van Onze Grond’ verbindt lokale producenten met supermarkten in hun eigen regio. Het is een coöperatie van producenten èn supermarkten, en daarmee uniek. Zo wordt de afstand tussen boer, ondernemer en consument kleiner. Meer informatie: www.onzegrond.nl