Artikel

30-11-2019 11:04

Sociaal ondernemen doe je samen met IW4

Bedrijven uit Veenendaal en omstreken die invulling willen geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen terecht bij IW4.

Wat is sociaal ondernemen? Volgens Leonard Steetsel, algemeen directeur van IW4, het sociaal werkbedrijf dat actief is in opdracht van gemeente Veenendaal, Rhenen en Renswoude, is dat de balans vinden tussen ondernemen en het leveren van een maatschappelijke bijdrage. “IW4 begeleidt mensen naar volwaardig werk. Het is de uitdaging voor bedrijven om mogelijkheden te creëren en mensen een kans te geven. Dat kost soms extra inspanning en het moet wel financieel uit kunnen voor een ondernemer, maar het levert ook wat op.”

VOLWAARDIGE BAAN
Om de visie van IW4 op sociaal ondernemen duidelijk te maken vertelt Steetsel het verhaal van één van de tientallen mensen die vorig jaar dankzij de inspanning van IW4 een volwaardige baan bij een bedrijf in deze regio vond. Via de gemeente kwam een man bij IW4 die in de bijstand zat. “Hij was in 2015 gevlucht uit Syrië en in 2017 met zijn gezin in Veenendaal terecht gekomen. In zijn land van herkomst had hij gewerkt als gediplomeerd metaalbewerker. Omdat hij de Nederlandse taal nog niet goed beheerste, was online solliciteren erg lastig en lukte het hem niet om werk te vinden.” IW4 vond binnen de kortste keren een openstaande vacature die aansloot bij wat de man kon en wilde. “Wij wilden deze man bemiddelen naar betaald, duurzaam en regulier werk. Maar de werkgever bleek in eerste instantie terughoudend, omdat hij niet wist wat hij kon verwachten van deze man.” Om aan deze zorg tegemoet te komen regelde IW4 eerst een proefplaatsing. “Zo kon onze Syrische vakkracht wennen en andersom kon het bedrijf zien wat deze vakman allemaal in huis had.” Ook zorgde IW4 ervoor dat hij een Nederlandse waardering kreeg van zijn in Syrië behaalde diploma. En dat is niet onbelangrijk zo legt Steetsel uit. “We regelden bovendien dat zijn taallessen werden verschoven van ochtend naar de avonduren.”

HALFJAARCONTRACT
Nadat de hobbels bij de werkgever en de werknemer waren weggenomen bleek dat ze elkaar konden waarderen. “De werkgever bleek erg blij met deze vakkracht en bood de man een halfjaarcontract aan. Om zijn risico af te dekken werd een detachering geregeld waarbij de man bij ons in dienst kwam. Dit is daarna omgezet in een regulier jaarcontract.” Natuurlijk is hij blij met zijn baan, aldus Steetsel. “Hij kan zijn gezin onderhouden en leert de Nederlandse taal te perfectioneren door de dagelijkse contacten op de werkvloer.” Het voorbeeld laat zien wat de kracht van IW4 is: een tussenstation zijn voor mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van een baan. Daarnaast biedt IW4 werkgelegenheid aan mensen die (nog) niet in staat zijn om in een reguliere werkomgeving te werken. Zo legt Steetsel uit dat IW4 een eigen bedrijfsrestaurant heeft met werkleerplekken. “Op onze luxe broodjesservice krijgen we veel positieve feedback en lovende woorden van bedrijven. De broodjes zijn van hoge kwaliteit en de prijs is schappelijk. Wij laten werkgevers zien dat de mensen van IW4 dat kunnen.” Steetsel en zijn collega’s zien vaak dat bedrijven uit de regio last hebben van koudwatervrees. Werkgevers laten dan weten dat ze geen plek hebben voor laaggeschoold personeel. “Maar wie maakt er dan schoon? Wie doet de catering en loopt er in het magazijn?”

JOBCARVEN
Om die koudwatervrees weg te nemen en de mensen op de juiste plek aan het werk te krijgen levert IW4 maatwerk. “Elk mens is anders en heeft andere talenten, maar ook elk bedrijf heeft andere behoeftes. Daarom hanteren wij het zogenaamde ‘jobcarven’”, legt Steetsel uit. Zo zocht een van de bedrijven waar IW4 voor werkt een zogenaamd technisch specialist. IW4 ging kijken bij het bedrijf en kwam tot het inzicht dat een deel van de werkzaamheden van de technisch specialisten overgenomen konden worden door iemand van IW4. “Onder andere het lopen naar het magazijn en het opruimen van het gereedschap kon bij de in totaal tien specialisten die bij het bedrijf in dienst zijn, worden overgenomen waardoor er niet een elfde technisch specialist in dienst hoefde te worden genomen. In plaats daarvan nam het bedrijf iemand aan die de speciaal gecreëerde functie kon uitvoeren. Een win-winsituatie, want een technisch specialist was heel lastig te vinden.” Het jobcarven vereist het nodige ‘omdenken’ voor een ondernemer en daarbij helpt IW4. “Je kunt als ondernemer of bedrijf niet alleen in je jaarverslag reppen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en verder niks doen. Het kost extra inspanning om iemand in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom zorgen we waar nodig ook voor coaching van direct leidinggevenden van de toekomstige werknemer. “Het is belangrijk te weten hoe je moet omgaan met bijvoorbeeld iemand die een psychische beperking heeft. Maar dat kun je prima leren en wij ondersteunen daarbij.”

SCHOONMAAK DOOR IW4
Ook de schoonmaak verzorgt IW4 bij verschillende scholen, bedrijven en organisaties in Veenendaal, Rhenen en Renswoude. “Onze mensen maken schoon op bijvoorbeeld scholen, gemeentehuizen en kantoren. Wij maken zoveel mogelijk overdag schoon zodat er gelegenheid is voor een praatje. Wat wij terugkrijgen van bedrijven is de reactie: dit hadden we veel eerder moeten doen. De kwaliteit is hoger en er zijn veel minder klachten.”

Werkgevers die meer willen weten over IW4 of aan de slag willen met MVO kunnen contact opnemen met Steetsel en zijn collega’s van IW4. www.iw4.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by