Knooppunt Techniek: samen werk maken van techniek

Magazines | Vallei Business nummer 4 2019

Vrijwel overal in Nederland heerst een personeelstekort, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Als één van de drie regio’s waar de krapte op de arbeidsmarkt het hoogst is, heeft de Foodvalley vooral in de techniek dringend werk aan de winkel. Netwerkorganisatie Knooppunt Techniek verbindt onderwijs, ondernemers en overheden in de Foodvalley en stimuleert (blijven) kiezen voor techniek.

De aandacht voor techniek is aan het veranderen. De klassieke beelden van ‘vies werk’ zijn langzaam aan het verdwijnen, maar de instroom in de technieksector vanuit het vmbo blijft nog steeds achter. Sinds vijf jaar initieert en organiseert Knooppunt Techniek activiteiten voor het onderwijs, ondernemers en overheden in de regio Foodvalley.

LEVENSECHTE PROJECTEN AANJAGEN
Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek, kent de alarmerende cijfers over krapte in de technieksector als geen ander. Toch is hij positief over de vele initiatieven om de instroom en samenwerking in de sector te verbeteren. “Bedrijven zetten hun deuren open, levensechte projecten vinden hun weg naar het onderwijs en kennis uit het bedrijfsleven wordt toegevoegd om het onderwijs up-to-date te houden. In de afgelopen jaren hebben we dankzij een subsidie van het Regionaal Investeringsfonds mbo veel kunnen aanjagen. Inmiddels vinden veel activiteiten hun weg naar de reguliere organisaties”, aldus Hazeleger.

CIRCULAIR HUISVESTINGSCONCEPT
‘Slim Circulair’ is zo’n schoolvoorbeeld van een levensecht project waarin ondernemers, onderwijs en overheid samenwerken. Studenten bouwkunde uit heel Nederland werkten in teams aan circulaire vraagstukken in hun regio. Idealis in Wageningen was opdrachtgever in de regio Foodvalley. De opdracht: ontwikkel een circulair huisvestingsconcept voor tijdelijke studentenhuisvesting. Het studententeam dat met deze opdracht aan de slag ging, werkte nauw samen met een aannemer. Bij hun uitwerking moesten ze rekening houden met de omgeving, hun concept moest representatief zijn en natuurlijk ook bouwkundig kloppen.

Nieuwe werkwijze voor docenten Het netwerk van Knooppunt Techniek werd aangesproken om de studenten van de nodige kennis en advies te voorzien. Hazeleger: “Al snel benaderde het team ook studenten uit andere studierichtingen om deze klus te klaren. De docenten in dit team moesten aanvankelijk wennen aan deze werkwijze. Toen ze echter het enthousiasme van de studenten en het regionale bedrijfsleven zagen, raakten zij steeds meer overtuigd dat ze een weg zijn ingeslagen die ze niet meer terug willen gaan. Dankzij het succes van Slim Circulair worden dit soort projecten vanaf cursusjaar 2019-2020 opgenomen in het curriculum van de opleiding bouwkunde.”

WERELDWIJDE VOEDSELVRAAGSTUK
Een ander interessant project is ‘ICT-talent naar de regio FoodValley’, een onderdeel van de ICT Campus van de gemeente Veenendaal, met Vrijwel overal in Nederland heerst een personeelstekort, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Als één van de drie regio’s waar de krapte op de arbeidsmarkt het hoogst is, heeft de Foodvalley vooral in de techniek dringend werk aan de winkel. Netwerkorganisatie Knooppunt Techniek verbindt onderwijs, ondernemers en overheden in de Foodvalley en stimuleert (blijven) kiezen voor techniek. Knooppunt Techniek als kartrekker. Dit project draait niet alleen om jongeren, ook ouderen zijn een belangrijke doelgroep. Hazeleger: “We gaan laten zien dat het werken in de ICT-sector niet is voorbehouden aan ‘nerds’, maar dat deze sector in onze regio meewerkt aan het oplossen van het wereldwijde voedselvraagstuk. Dat doen we hier in de FoodValley. Niet alleen op de universiteit, maar ook in een groot aantal bedrijven die cases leveren. De deelnemers gaan hiermee oefenen in multidisciplinaire teams. Deze interactieve werkvorm leidt vaak tot interessante oplossingen die we graag in de spotlights zetten.”

TALENTEN ONTDEKKEN
Onder het motto ‘je kunt niet vroeg genoeg beginnen’, wil Knooppunt Techniek in samenwerking met Technodiscovery ook kinderen in de leeftijd van 9 – 14 jaar in aanraking brengen met techniek & technologie. De nieuwste plannen worden breed gesteund door koepels van primair onderwijs, partners van de Kenniscampus, regionale overheid en het regionaal bedrijfsleven. “Vanaf dit najaar gaan we basisscholen ontvangen in de nieuwe omgeving van het Technova College”, zegt Hazeleger. “Kinderen gaan daar onder begeleiding aan de slag met wetenschap en technologie. Wat ons betreft gaat het er vooral om dat ze techniek & technologie gaan zien als leuk en uitdagend. Op een laagdrempelige manier willen we laten ervaren dat coderen en programmeren niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. En dat hun inbreng ertoe doet. Ze krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Wij zijn heel blij dat Technodiscovery, na een afwezigheid van een paar jaar, weer uit de startblokken komt.”

IMPULS VMBO-TECHNIEKONDERWIJS
Knooppunt Techniek knoopt en timmert samen met vmbo-scholen hard aan de weg. Deze zomer gaf het ministerie van onderwijs groen licht voor het uitvoeren van hun ingediende plannen voor ‘Sterk techniekonderwijs’. Dit betekent een aardige subsidie om de komende jaren techniek in het vmbo steviger op de kaart te zetten. Het vormen van regionale netwerken was voorwaarde voor toekenning van de subsidie. Hazeleger: “Dankzij onze inspanningen van de afgelopen jaren hebben we een stevig netwerk. Al snel hadden we alle scholen voor voortgezet onderwijs in onze regio aan tafel, en deed het bedrijfsleven enthousiast mee. In de komende jaren willen we de techniekafdelingen van vmbo-scholen een impuls geven”.

SFEER PROEVEN
n het voortgezet onderwijs besteedt Knooppunt Techniek veel aandacht aan loopbaanoriëntatie, vertelt Hazeleger. “Deze leerlingen krijgen de komende jaren vaker de kans om de sfeer te proeven bij bedrijven in de technieksector. Ook bieden we ze de gelegenheid om de verschillende labs te bezoeken die onze regio rijk is. De eerste scholen hebben daar de afgelopen jaren al ervaring opgedaan in het MakersLab in Ede en het FabLab in Veenendaal. De komende tijd gaan we dat opschalen.”

SLUIT OOK AAN ALS PARTNER!
Knooppunt Techniek is dé netwerkorganisatie als het om techniek draait. Een serieuze kennispartner die techniek en technologie wil verbinden aan onderwijs en bedrijfsleven. Benut Knooppunt Techniek als inspirerend platform en sluit ook aan als partner. Samen maken we werk van kiezen, leren en werken in de techniek. www.knooppunttechniek.nl

delen:

Vallei Business nummer 4 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by