5 competenties die elke moderne financieel professional moet bezitten

Magazines | Vallei Business nummer 1 2020

De verwachtingen die organisaties hebben van hun financiële afdeling veranderen. Waar de klassieke rol focust op het rapporteren van het verleden, focust de moderne rol op realtime rapportages en voorspellen van de toekomst. Wat betekent dit voor de competenties die een financieel professional moet bezitten?

COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN
Organisaties verwachten steeds meer een verhaal bij de cijfers. De directie bij de hand nemen om cijfers te duiden, is wat anders dan de maandrapportage overhandigen. Wil je mensen meenemen in je verhaal, dan moet je goed kunnen presenteren.

ANALYTISCHE VAARDIGHEDEN
De rapportages op basis van het verleden blijven, maar je hebt ook te maken met méér en realtime cijfers waar je je voordeel mee kan doen. Dus naast financieel – moet je ook bedrijfskundig onderlegd zijn. Dat geldt voor mij, maar die bredere blik verwacht ik ook van mijn team. Alleen als je de cijfers kunt analyseren en interpreteren kun je verbanden leggen en gerichte voorspellingen doen.

IT-KENNIS
IT is niet meer weg te denken uit ons vak. Met alle ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence, Big Data en automatiseren, heb je flink wat IT-kennis nodig. Zelf heb ik van nature grote interesse in IT en was direct betrokken bij zaken als automatisering. Doe je dat niet, dan mis je de boot. Die samenwerking wordt namelijk veel intensiever, zowel met de interne IT-afdeling als met externe partijen.

FLEXIBILITEIT EN INLEVINGSVERMOGEN
Medewerkers die gewend zijn aan het papieren proces moeten zelf ontdekken waar automatisering iets kan overnemen en waar hij/zij meerwaarde toevoegt. Het geautomatiseerde proces zit in een ‘black box’ en is niet meer zichtbaar, maar je moet wel weten hoe dat proces verloopt. Alleen dan kun je de cijfers interpreteren. Voor collega’s die het papieren proces niet kennen is het veel moeilijker voor te stellen wat er in die black box gebeurd.

COACHENDE VAARDIGHEDEN
Digitale transformatie beïnvloedt het hele team en de ene collega ziet sneller mogelijkheden dan de ander. Dat is niet erg, maar wees er alert op en begeleidt dit goed. Omdat je als financiële afdeling midden in de organisatie komt te staan, beperkt die coachende rol zich niet tot je eigen afdeling. Het is aan mij als Financieel Manager om alle collega’s te helpen bij de digitale transformatie.

CONCLUSIE
Wijzelf werken toe naar realtime rapportages waarbij we de hele organisatie gaan voorzien van informatie. Denk aan informatie over productieplanning, order intake en liquiditeitsprognoses, maar ook aan niet financiële informatie.

Ga je ook aan de slag? Vraag je af wat de behoefte aan deze nieuwe vaardigheden betekent voor je financiële afdeling. Bestaande rollen zullen veranderen of zelfs verdwijnen. Kunnen en willen collega’s met deze verandering mee? Welke kwaliteiten heb je al in je team en welke nog niet? Dat zijn belangrijke vragen om te beantwoorden. 

www.easysystems.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by