Voorkomen is beter dan genezen, zeker nu

Magazines | Vallei Business nummer 2 2020

We leven in een periode waarin iedere sector, werkgever en werknemer zich moet herpositioneren. De anderhalvemetersamenleving is gestart en we zullen allemaal rekening moeten houden met een nieuwe realiteit. Ook op de werkvloer. Veel werknemers zijn al weken vanuit huis aan het werk en proberen tussen springende peuters en kleuters of thuis studerende tieners hun werkzaamheden te blijven verrichten. En dan werkt in vele gevallen ook een partner vaak (deels) thuis. De vertrouwde werkomgeving is veranderd. Dat is duidelijk.

Een gevolg is dat het in deze situatie voor velen niet makkelijk om ook aan voldoende beweging toe te komen. Maar juist in deze tijd is dat cruciaal. Zeker ook wanneer we weer vaker de deur uit mogen gaan om bijvoorbeeld weer regelmatig de werkvloer op te gaan. Dat brengt natuurlijk voorwaarden met zich mee, waaraan ieder zich moet houden. Als werkgever wil je jouw werknemers vitaal houden en degene die zich niet helemaal fit voelen niet op de werkvloer zien verschijnen. Voor zichzelf en voor hun collega’s.

PnA heeft applicaties die zowel de werkgever als werknemer kan helpen om een bijdrage te leveren aan de vitaliteit én gezondheid. In onze applicaties kunnen werkgevers via een vitaliteitshorloge om de pols van een werknemer zien hoeveel stappen hij of zij heeft gezet op een dag. Per persoon kan een target gesteld worden op basis van persoonlijke eigenschappen als leeftijd en gewicht. Een groot bijkomend voordeel voor de werkgever en werknemer is dat die applicatie uitzicht biedt op een verlaging van de ziektekostenpremie. Zo kun je elkaar stimuleren om zo vitaal mogelijk te blijven in deze crisistijd en het scheelt in de portemonnee van werkgever én werknemer, door te bewegen. Voorkomen is beter dan genezen, zeker nu. De applicatie biedt ook de mogelijkheid om te zien wat de lichaamstemperatuur is van werknemers die bijvoorbeeld overwegen om de werkvloer op te gaan. In deze tijd is het misschien verleidelijk om uit de sleur van thuiswerken te stappen en even het gezicht te laten zien op het werk, maar zodra je verhoging hebt is dat not done. Voor de coronacrisis zouden sommige mensen denken: ach, ik voel me niet helemaal fit, maar ik moet dit echt even afmaken of die vergadering kan ik echt niet missen. Nu kunnen de gevolgen groot zijn.

Mag het monitoren van de temperatuur van een medewerker volgens de privacy waakhond Autoriteit Persoonsgegevens? Dat ligt erg gevoelig. Werkgevers mogen niet over medische gegevens van medewerkers beschikken. De gegevens mogen alleen worden ingezien door de bedrijfsarts. PnA heeft met haar app een aanpak ontwikkeld om de temperatuur van de medewerker per dag te monitoren zonder dat deze gegevens in bezit komen van de werkgever. De bedrijfsarts neemt in het geval van verhoging, zeker in deze coronatijd, contact op met de werknemer over wel of niet naar het werk te komen en eventuele vervolgstappen. Hoe je dit het best kunt organiseren daar helpen we je als PnA graag mee.

Bart Lijdsman
PnA
www.pna.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by