‘Veel mensen niet bewust van ellende onder de vloer of in kapconstructie’

Magazines | Vallei Business nummer 3 2020Heb je een bedrijfspand of woning met veel houtwerk? Dan is het goed om eens goed te checken of dat niet in aanraking komt met vocht of dat er kleine gaatjes in het houtconstructie zitten. Een houtaantastende insect of schimmel kan tot grote problemen leiden. Zwamtotaal uit Veenendaal pakt houtaantasters aan en gaat met opdrachtgevers om tafel om een vloer of de kapconstructie vakkundig te repareren of vervangen. “We kijken daarbij verder dan onze neus lang is.”


Het idee bij Hendrik Steenbeek om Zwamtotaal te starten ontstond toen hij bij Inspectus, een gerenommeerde specialist in onafhankelijke asbestinventarisatie en kruipruimteonderzoek bij aantasting door schimmels, houtaantasters en plaagdieren, steeds meer vragen kreeg van opdrachtgevers of hij de vloerrenovatie ook niet op zich kon nemen. “Dat zette ons aan het denken en we besloten toen om Zwamtotaal te starten. Die opereert nu los en naast Inspectus, maar ze versterken elkaar wel”, aldus Steenbeek.

Er zijn veel houtaantasters. De meest voorkomende zijn de huis- en kelderzwam en bruinrot komt veel voor. Dat is een sluipmoordenaar in de kern van het hout. Bij de insecten kom je veelal de boktor en de houtworm tegen. De boktor kan het houtwerk enorm aantasten. Een zwam is ook tot heel vervelende dingen in staat. Die kan tussen het stuc- en tegelwerk gaan zitten. Daar moet je onderzoek naar doen. Wij hebben kundige mensen die grondig te werk gaan. Ze hebben ervaring met alle soorten houtaantasters.

Met Zwamtotaal biedt Steenbeek opdrachtgevers het complete pakket wanneer duidelijk wordt dat het houtwerk in een bedrijfspand of woning is of wordt aangetast. “We zijn nu bijvoorbeeld bij een woning in Amsterdam bezig. Wij nemen daar de complete vloerrenovatie voor onze rekening. Dat houdt in: sloopwerk, houtaantaster bestrijden en nieuwe vloer aanbrengen. In dat proces heb je ook te maken met het uithuizen van meubilair, het uitvoeren van installatiewerk en stukadoorswerk. Daarbij hebben we de hulp nodig van vakmensen met wie we veel samenwerken. Ondertussen blijven wij altijd het centrale aanspreekpunt voor de opdrachtgever.”

“Het vervangen van een vloer kan behoorlijk ingrijpend zijn. Dan moeten mensen wel duidelijkheid krijgen en ook iemand voor zich hebben die open kaart speelt en eerlijk vertelt hoe het ervoor staat. Dat zijn wij en daarom worden wij ook gewaardeerd. Ik wil ook zeker weten dat wanneer we een pand verlaten, dat we daar niet meer hoeven terug te keren”, zegt Steenbeek.

BEWUSTZIJN
Zwamtotaal werkt op de particuliere en de zakelijke markt, met een focus op woningcorporaties, grotere aannemers en eigenaren van bedrijfspanden. “Veel mensen zijn zich niet bewust van ellende onder de vloer of in de kapconstructie. Ik sta er ook nog versteld van dat mensen die een huis kopen niet altijd een bouwtechnische keuring aanvragen en de kruipruimte daarin meenemen. Dat kan veel leed voorkomen. En soms vindt er een keuring plaats, maar ziet de expert iets over het hoofd. Dat hebben we onlangs nog meegemaakt. Toen wij nog een check deden in de kruipruimte bleken tien houten balken aangetast door zwam en houtrot. Het is in sommige gevallen een gebrek aan kennis, maar soms ook onzorgvuldigheid of laksheid.”

“Veel mensen schrikken als ze horen dat hun vloer of kapconstructie is aangetast. Houtaantasting gebeurt ook veel buiten het zicht. De kruipruimte is een voorbeeld daarvan. Niemand gaat daar voor zijn plezier even kijken hoe het ervoor staat. Houtaantasting kun je herkennen wanneer er kleine gaatjes in het hout zitten of als de vloer wat begint door te veren. Dan is het kwaad al geschied. Ik zeg altijd: als je een kruipluik opent en het is vochtig dan moeten de alarmbellen afgaan. Dat bewustzijn moet meer ontstaan. Wij geven ook trainingen in het herkennen van houtaantasters.”ONDERSCHEIDEND VERMOGEN
Zwamtotaal denkt aan de lange termijn. “Wat ik soms bij concullega’s of aannemers merk is dat zij wel een vloer vervangen, maar niet kijken naar onderliggende problemen. Dat is natuurlijk cruciaal. Anders hebben de opdrachtgevers binnen een paar jaar weer een nieuwe vloer nodig. Onze mensen hebben de know how om houtaantasters te herkennen en te bestrijden. Je moet goed kijken naar het klimaat waarin het houtwerk zich bevindt. Hoe is de staat van het leidingwerk, is er kans op lekkages.We kijken verder dan onze neus lang is. Wij kunnen verschillende type vloeren aanbrengen, voor als opdrachtgevers klaar zijn met hout”, vertelt Steenbeek.

“Wij blijven altijd in nauw contact met de opdrachtgevers. De lijntjes zijn kort en we maken duidelijke afspraken. Contact is voor ons heel belangrijk. Je krijgt bij ons gelijk de juiste persoon aan de lijn. En intensief contact levert betrouwbaarheid op. Zo hadden we een opdrachtgever waarvan uiteindelijk 60 procent van de vloer vervangen moest worden vanwege houtaantasting. Dan bespreken wij open en eerlijk met de opdrachtgever: wil je de overige 40 procent behouden zoals het nu is of wil je die ook gelijk vervangen. Dan is alles weer upto-date. Anders heb je een kans dat we hier over een paar jaar weer staan”, zegt Steenbeek.

Zwamtotaal is door het hele land actief. “We hebben inmiddels verschillende bouwkundige teams op de weg. De houtaantastende schimmels komen we meer tegen in de Randstad. Houtaantastende wormen en insecten komen we in het hele land tegen. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en opdrachtgevers krijgen waar voor hun geld. Dat kan ik hen beloven”, besluit Steenbeek.

Informatie: www.zwamtotaal.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement