TotalEnergies Power & Gas Nederland helpt bedrijven in de energietransitie

Magazines | Vallei Business nummer 3 2021

Het Klimaatakkoord en de energietransitie waar de maatschappij nu volop in zit raakt iedereen, dus ook elke ondernemer. TotalEnergies Power & Gas Nederland navigeert organisaties in de goede richting door de energiestromen inzichtelijk te maken, alternatieven inclusief terugverdientijd voor te rekenen en oplossingen te faciliteren, met zonnepanelen en ledverlichting als belangrijke pijlers.

Tekst: Aart van der Haagen


Vrijwel iedereen zal ons kennen van de tankstations,” glimlacht Arnaud Wyers, directeur van TotalEnergies Power & Gas Nederland, het bedrijfsonderdeel dat zich op de energiemarkt profileert met de levering van gas en stroom voor bedrijven. “TotalEnergies staat echter voor veel meer en bevindt zich in een proces waarin de energiemix verandert.” De organisatie is zich bewust van de situatie rondom het klimaat en wacht niet af, maar onderneemt actie. Er wordt gefocust op meer hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie. Daar waar dat ophoudt, wordt ingezet op compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van duurzame bosbouw. “De ambitie van TotalEnergies is om in 2050 CO2-neutraal te zijn, samen met de samenleving en om een wereldspeler in energietransitie te zijn. De recente naamsverandering van Total naar TotalEnergies en het nieuwe logo dragen deze ambitie uit.”

LUISTEREN NAAR DE MARKT
Wyers praat niet slechts in de toekomst. TotalEnergies Power & Gas Nederland houdt zich nu al bezig met de energietransitie en biedt concrete oplossingen voor bedrijven en instellingen om daarin belangrijke, eerste stappen te zetten. Niet alleen voor grote organisaties, maar ook voor het mkb. We hebben allemaal de opdracht om maatregelen te treffen die de klimaatverandering een halt kunnen toeroepen. “We willen ondernemers daar graag bij helpen, heel rechtstreeks. Dat begint met luisteren naar de markt, zo voerden we in 2018 en 2020 een ‘benchmarkonderzoek’ uit. Via een enquête vroegen we grote organisaties om te beschrijven hoe zij omgaan met de energietransitie, welke uitdagingen zij daarbij ontmoeten en hoe zij die denken te overwinnen. De resultaten deelden we in een rapport, met de hoop en verwachting dat bedrijven elkaar inspireren en van elkaar leren. Zelf benutten wij deze waardevolle informatie in ons lokale aanbod van duurzame oplossingen.”

ENERGIESCAN
De overheid treft steeds meer duurzaamheidsmaatregelen die organisaties tot actie dwingen (zie kader ‘Verplichtingen voor bedrijven’), maar ondertussen neemt ook het klimaatbewustzijn bij ondernemers toe en willen zij graag hun steentje bijdragen. Ze weten alleen vaak niet goed waar te beginnen en hoe ze dat moeten aanpakken. Logisch, want voor velen van hen vormt het geen core business. Sterker nog, ze vinden het best belangrijke materie, maar kunnen er niet teveel tijd voor vrijmaken. Ondertussen worden de energievraagstukken steeds complexer en groeit het aanbod aan technologische opties. Wyers vervolgt: “Bij TotalEnergies Power & Gas Nederland zien wij het als onze taak om ondernemers te helpen hierin slimme keuzes te maken en een volgende stap in de energietransitie te zetten. We bieden onder andere een energiescan aan, die aangeeft welke maatregelen de meeste besparing opleveren. Dat verschilt per bedrijf, maar de praktijk leert wel dat ledverlichting heel veel scheelt. Dat vormt een relatief makkelijke ingreep, die je veelal binnen vijf jaar terugverdient. Wij kunnen deze conversie van het verlichtingssysteem realiseren, samen met onze betrouwbare installatiepartner.”

ONLINE SIMULATOR
TotalEnergies Power & Gas Nederland zet volgens Wyers ook volop in op zonne-energie. Rekening houdend met de drukke agenda van ondernemers is er een heel handige tool ontwikkeld. “Op onze website vind je een online-simulator die meteen een indicatie van de mogelijkheden geeft.” Het werkt eenvoudig; je voert het bedrijfsadres en het huidige stroomverbruik in. Vervolgens geeft de software een indicatie van de hoeveelheid zonnepanelen die je zou moeten plaatsen om in je eigen elektriciteit te voorzien. Er komt ook een verwachte investering en terugverdiende tijd uit rollen. Klinkt het interessant voor je, dan wordt er op basis van aanvullende gegevens die je aanlevert een offerte op maat samengesteld. Na akkoord daarop wordt er een ontwerp gemaakt en wordt er ter plaatse een technische check uitgevoerd. Bij een definitieve ‘go’ wordt er gezorgd voor de complete installatie, waarbij zonnepanelen van A-merken worden toegepast. Juist nu de gasprijzen zo enorm stijgen en dus de energiekosten toenemen is het de moeite waard om even vijf minuten tijd in te ruimen en via de online-simulator een indicatie op te vragen. “We willen het ondernemers zo makkelijk mogelijk maken om hun bijdrage te leveren aan de energietransitie.”

Meer informatie: www.energie.totalenergies.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by