BVS Sociaal Metaal: Kijk eens binnen bij een sociale onderneming

Magazines | Vallei Business nummer 4 2021

Het is alweer januari als deze, mijn tweede column verschijnt. In juli vertelde ik jullie al, dat ik via deze column andere ondernemers wil informeren over hoe het is om sociaal te ondernemen en hen te inspireren om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Naast het schrijven van een column hebben we, de afgelopen maanden, verschillende ondernemers ons bedrijf laten zien. Het geeft ons de mogelijkheid om hen een kijkje in onze keuken te geven en ons verhaal te vertellen.

Onlangs hebben wij de BOV (Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal) mogen ontvangen. Zij zijn zeer geïnteresseerd in het onderwerp sociaal ondernemen. Daarom hebben wij niet alleen ons verhaal gedaan. Nancy van der Vin heeft verteld over de mogelijkheden die het ION (Inclusief Ondernemers Netwerk) biedt. Nancy is van Rosa Novum, onderdeel van de Koninklijke Ginkel Groep. Zij onderhouden groenvoorzieningen en bedrijfstuinen. Ook zij werken met mensen die een arbeidsbeperking hebben. Nancy weet dus ook als geen ander hoe het is om te werken met mensen die extra begeleiding nodig hebben in het werk. Daarom is zij ook betrokken bij het ION. Het Inclusief Ondernemers Netwerk is een zakelijk netwerk van en voor inclusieve ondernemers die inzetten op het behalen van de doelstelling in het Sociaal Akkoord: meer werk voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Zij fungeren als vraagbaak voor ondernemers die voor het eerst iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen. Ook begeleiden zij ondernemers die, nadat ze iemand een werkplekervaring hebben geboden, voor die persoon op zoek zijn naar meer passend werk of het bieden van een nieuwe werkervaring.

Als afsluiter heeft onze medewerkster Marjolein verteld wat het voor haar betekent om een baan te hebben. Marjolein werkt inmiddels alweer acht maanden bij ons. Het is mooi om te horen hoe zij vertelt dat ze door haar werk bij ons haar zelfvertrouwen weer heeft teruggevonden. Ze heeft het gevoel dat ze weer meetelt en nuttig is in de maatschappij. Daarnaast maakt ze weer zoveel mee, dat ze, als ze zelf ergens komt, ook weer een leuk verhaal te vertellen heeft. Daardoor zijn sociale contacten verbeterd en zit ze lekkerder in haar vel. En niet onbelangrijk: doordat ze nu zelf geld verdient, heeft ze een groot deel van haar zelfstandigheid weer teruggekregen. Het is ongelooflijk mooi om te zien hoe het hebben van een baan doorwerkt op het persoonlijke geluk van mensen. Na jaren thuiszitten durfde Marjolein na acht maanden alweer voor een groep te staan en te vertellen hoe ze haar werkt ervaart. En daar ben ik dan best trots op. Dit is wat mij voldoening geeft!

Wil jij na het lezen van deze column weer meten? Neem dan gerust contact met mij op.

Jolanda van Soest
Directeur BVS Sociaal Metaal
BVS Sociaal Metaal
Bobinestraat 69
3903 KE Veenendaal
Tel: 0318 265 190
Email: info@bvs-sociaalmetaal.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement