Wicha Benus; aanjager en verbinder

Magazines | Vallei Business nummer 4 2021

Veel mensen in de regio Foodvalley kennen hem al. Wicha Benus is een bekend gezicht in de regio Foodvalley door zijn verschillende aanjagende en verbindende rollen. Onlangs organiseerde hij nog de Innovatieprijs Regio Foodvalley. Hét regionale innovatie-event waar circulariteit, innovatie en cross-overs centraal stonden. Dat is slechts één van de voorbeelden. Sinds juni is Wicha aangesteld door het Living Lab als verbinder met de taak om MKB ondernemers verder te helpen met circulaire projecten. Tijd dus voor een interview om nader kennis te maken.

Door Carolien Huisman

Wil je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Wicha Benus (50) en ik ben een geboren en getogen Barnevelder. Ik ben getrouwd met Leontine en samen hebben we twee dochters. Na mijn opleiding Bouwkunde ben ik gaan werken bij een ontwikkelende aannemer in Veenendaal. Eerst in meer technische functies, later als accountmanager om de organisatie te verbinden aan tal van opdrachten in heel Nederland. De drang naar zelfstandigheid heeft ervoor gezorgd dat ik als zelfstandige ben gestart en tal van ondernemers in de bouwkolom heb begeleid totdat ik ben gaan werken voor het Regionaal Centrum voor Technologie. In deze functie heb ik vele MKB-ondernemers in de maakindustrie in de regio Foodvalley en Noord-Veluwe geholpen bij hun innovaties door verbinding te leggen tussen ondernemers onderling, met kennis- en onderwijsinstellingen en met financiers. Om te verbreden ben ik aansluitend aan het werk gegaan bij Gebiedscoöperatie O-gen. Hier heb ik innovatieve ondernemers in het buitengebied ondersteund in een soortgelijke rol. Sinds twee jaar ben ik weer helemaal zelfstandig en combineer ik alle opgedane kennis en het brede netwerk om ondernemers in de Regio Foodvalley te helpen. Van (maak)industrie tot aan landbouw, van sensortechnologie tot aan insectenkweek.

Wicha, je bent voor het Living Lab Regio Foodvalley Circulair aangesteld aan ‘verbinder MKB’. Wat houdt dat precies in?
Als verbinder is het mijn taak om MKB-ondernemers een stap verder te helpen. Binnen de regio Foodvalley lopen prachtige programma’s en hebben we interessante netwerken. In de praktijk blijkt dat het voor ondernemers vaak lastig is om bij het juiste netwerk of programma aan te sluiten. Vanuit mijn rol als verbinder heb ik goed zicht op wat er speelt binnen en buiten de regio en wat voor de ondernemer relevant kan zijn. Ik breng ze graag in contact met de juiste personen zodat ze de volgende stap kunnen zetten.

Waar kunnen bedrijven jou voor benaderen?
In mijn huidige rol met name voor vraagstukken met betrekking tot Circulaire Economie en Human Capital. Wil je als organisatie stappen zetten op het gebied van Circulaire Economie en weet je niet waar te beginnen dan zou de eerste stap kunnen zijn contact met mij op te nemen. Afhankelijk van de vraag/uitdaging breng ik je in contact met bijvoorbeeld de mensen achter het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Datzelfde geldt voor uitdagingen over het werven en behouden van medewerkers binnen de organisatie. Ook kan ik je verbinden met het onderwijs. Vaak is het interessant om vraagstukken te verbinden aan de student van vandaag en misschien jouw medewerker van morgen. Door de vele contacten binnen het onderwijs (van technasium, mbo, hbo tot aan universitair) is er vaak een goede match te maken met opleidingen binnen en buiten de regio.

Heb je al een voorbeeld hoe je bijvoorbeeld die verbindende rol in de praktijk laat zien?
Een mooi voorbeeld is de verbinding tussen Suzan Klein Gebbink (werkplaatsbegeleider Circulaire Voedselketens), een deelnemer binnen haar werkplaats en het onderwijs. Vanuit de contacten met het onderwijs kregen we de beschikking over vijf studenten die bij de HAN een minor Circulaire Economie volgen. Door snel te schakelen met Suzan, De Groenerie uit Harskamp, ’s-Heerenloo uit Wekerom en de studenten van de HAN hebben we een mooie opdracht kunnen formuleren om de productie, verwerking, consumptie en de reststromen van De Groenerie meer circulair te maken. Ook hebben we CHE studenten verbonden aan de waterstof opgave in de regio. Door deze studenten niet in te zetten voor één ondernemer maar hier een gecombineerde opgave van meerdere bedrijven van te maken kunnen we de regionale impact vergroten. Ook zijn al diverse bedrijven verbonden aan de verschillende interessante werkplaatsen in de regio. Bijvoorbeeld ondernemers die zich bezig houden met ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Daarnaast leg ik ook de verbinding tussen de verschillende programma’s en mijn huidige en oude netwerk. Dit betekent concreet verbinding tussen circulaire economie en landbouw, bouw, energietransitie en bijvoorbeeld industrie. Geen enkele ontwikkeling staat op zichzelf maar heeft altijd verbinding met andere sectoren.

We noemden al onderwijs. Zie je kansen om in de regio meer te doen met de opleidingen die er zijn?
Wat we nu doen is het één op één verbinden van opgaven van ondernemers aan een enkele onderwijsinstelling. Nog mooier is om dat te doen vanuit consortia/samenwerkingen zodat de impact voor de regio vergroot wordt. De ultieme samenwerking voor mij is dat multidisciplinaire teams vanuit verschillende onderwijsinstellingen samenwerken aan de grote maatschappelijke thema’s binnen de regio. Een inspirerend voorbeeld voor mij is Waardenmakers in Noord-Brabant. Dat concept zou ik graag in de regio vormgeven zodat we een continu aanbod hebben van talent dat werkt aan de uitdagingen van het bedrijfsleven en de overheid.

Het motto van het Living Lab is ‘samen werk maken van de circulaire economie in Regio Foodvalley’. Wat zijn jouw gedachten daarbij?
Samen werk maken van de circulaire economie in regio Foodvalley betekent voor mij het verzilveren van de grote kansen voor ondernemers om zich te onderscheiden. Circulair ondernemen is geen keuze maar noodzakelijk om verantwoord om te gaan met de beschikbare grondstoffen. Omdat het voor veel (MKB) ondernemers nog ingewikkeld is wat er mogelijk is en hoe dat concreet te maken, is het noodzakelijk om geïnspireerd te worden, kennis te delen en samen te werken binnen en buiten de keten. Binnen de regio Foodvalley hebben we veel te bieden op dit gebied. Binnen de werkplaatsen, de verschillende programma’s alsook binnen het onderwijs. Door het leggen van verbindingen wil ik graag samen met de ondernemers werk maken van de circulaire economie in de Regio! 

Wicha Benus
wicha.benus@regiofoodvalley.nl" rel="nofollow" target="_blank">wicha.benus@regiofoodvalley.nl
06 53873997
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement