1. Van weerbaarheid naar wendbaarheid – cybersecurity in een veranderend tijdperk
We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Het is een gedachte die ik eerder deelde, en die in de huidige context van digitale dreigingen meer relevant is dan ooit. Wat we meemaken, is geen tijdelijke verschuiving, maar een fundamentele herinrichting van hoe we als samenleving – en als bedrijven – omgaan met technologie, informatie en veiligheid.
Je hoeft geen expert in IT te zijn om aan te voelen dat de risico’s veranderen. De wereldwijde verhoudingen staan op scherp. Geopolitiek krijgt een digitale schaduwkant. Cyberaanvallen zijn niet langer het werk van solistische hackers, maar maken deel uit van bredere strategieën. Van het platleggen van productiebedrijven tot het manipuleren van publieke opinie: digitale aanvallen raken ons economisch, maatschappelijk en mentaal.
En dat raakt ook jou. Niet omdat je bedrijf per se in het vizier ligt, maar omdat jouw organisatie zich dagelijks beweegt in een digitale wereld die onder druk staat.
2. De realiteit van vandaag vraagt iets anders van morgen
Onlangs werd bekend dat het Amerikaanse US Cyber Command zijn offensieve cyberoperaties tegen Rusland tijdelijk heeft stilgelegd – een politiek signaal in een uiterst gespannen wereld. De gevolgen hiervan zijn voelbaar. Sindsdien zien we in Europa een scherpe toename van gerichte aanvallen. In Noord-Europa alleen al gaat het om een stijging van 38% in cyberafpersing. Niet alleen overheden of multinationals zijn doelwit, juist bedrijven in het MKB worden geraakt.
Het zijn geen toevallige aanvallen. De partijen achter deze aanvallen weten precies waar het pijn doet: operationele technologie, bedrijfscontinuïteit, en – misschien nog wel het meest – vertrouwen. Dat wat je in jaren opbouwt, kan in dagen worden afgebroken als je digitale fundament niet stevig genoeg is.
3. Van risico naar regie
Wat we nodig hebben, is een ander perspectief. Niet langer denken in “wat als”, maar in “hoe gaan we hiermee om?”; onze security specialisten zouden zeggen “assume breach”. Cyberweerbaarheid is niet alleen een technische uitdaging. Het is een strategisch vraagstuk, net zo belangrijk als je groeistrategie of je personeelsbeleid.
Wat ik zie bij de bedrijven waarmee we samenwerken, is dat er energie vrijkomt op het moment dat we het gesprek niet meer over technologie voeren, maar over continuïteit, vertrouwen en leiderschap. Je hoeft geen IT’er te zijn om de juiste vragen te stellen. Sterker nog: het begint juist met vragen als:
- Wat betekent veiligheid voor mijn organisatie?
- Hoe afhankelijk zijn we van digitale processen?
- Wat verwachten mijn klanten en medewerkers van ons op dit vlak?
4. Veerkracht bouw je samen
Ik geloof dat het Nederlandse MKB zich in een unieke positie bevindt. We zijn wendbaar, pragmatisch en betrokken. We zijn niet bang verantwoordelijkheid te nemen. En precies dát is nodig in deze tijd. Want weerbaarheid begint met inzicht, maar groeit pas echt als je vanuit leiderschap keuzes durft te maken.
Bij CTS IT voelen we het als onze verantwoordelijkheid hier een actieve rol in te spelen, niet voor niets zijn wij de ‘IT en Security Business Partner’ voor onze relaties in het MKB. Niet door alles voor je over te nemen, maar juist door naast je te staan. Als sparringpartner – als vertaler tussen technologie en strategie – zodat je als organisatie meebeweegt met de wereld van morgen, zonder de grip op vandaag te verliezen. Dankzij onze strategische samenwerking met Northwave brengen we bovendien enterprise security naar het MKB – en dat voor een MKB-prijs.
5. Naar een digitale samenleving waarin vertrouwen centraal staat
Laten we eerlijk zijn: de toekomst wordt niet veiliger omdat we dat hopen. Maar we kunnen hem wel veiliger máken. Door vooruit te kijken. Door te investeren in mensen, processen en technologie – maar vooral in bewustzijn en eigenaarschap.
We kunnen dit niet alleen. Als organisaties, als partners, als samenleving: we hebben elkaar nodig. Laten we de verandering van dit tijdperk gebruiken als ambitie om iets op te bouwen dat sterker, slimmer en veiliger is dan wat er ooit was.
Met elkaar.
Hannes de Paauw
Directeur CTS IT