De opkomst van Koninginnedag

Magazines | Vallei Business nr 1 2012

De opkomst van

Koninginnedag

Nederlanders vieren Koninginnedag jaarlijks uitbundig. Het is een nationale feestdag waarop de meeste mensen vrij zijn. In de huidige vorm bestaat de dag sinds 1980 toen koningin Beatrix de troon besteeg en haar moeder

Juliana wilde eren.

Al eeuwen vieren de Nederlanders de verjaardag van de vorst. Toch was Waterloodag, op 18 juni, de officiële nationale feestdag. Tegen het einde van de negentiende eeuw vervaagde de herinnering aan de slag bij Waterloo en raakte de viering van de verjaardag van de vorst meer in zwang.

Voordat we echt spreken van Koninginnedag, werd op 31 augustus 1885 de eerste Prinsessedag georganiseerd ter ere van de vijfjarige prinses Wilhelmina. Na de dood van koning Willem III in 1890 werd de dag officieel Koninginnedag. De dag ontwikkelde zich in eerste instantie tot een feest voor kinderen. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.

Defilé

De datum 30 april werd als feestdag aangemerkt toen koningin Juliana haar moeder opvolgde. Vanaf 1949 kreeg de koningin op haar verjaardag een bloemenhulde en een defilé in de tuin van Paleis Soestdijk. De Koninklijke familie ging toen nog niet het land in om het feest te vieren. De dag kreeg steeds meer betekenis onder de bevolking omdat men steeds vaker een vrije dag kreeg voor deze gelegenheid.

Koningin Beatrix aanvaardde op 30 april 1980 de troon en besloot deze dag in ere te houden als nationale feestdag. Naast het eerbetoon aan haar moeder, zaten er ook praktische afwegingen achter deze keuze; het weer. De verjaardag van Beatrix valt op 31 januari en die datum is niet geschikt voor een grootschalig buitenevenement. Op Koninginnedag gaat de Koninklijke familie het land in om de festiviteiten met de bevolking te vieren. Ze bezoeken meestal twee plaatsen, ieder jaar in een andere provincie. In het hele land wordt de dag gevierd en worden er talloze activiteiten en feesten georganiseerd. Grote publiekstrekker is natuurlijk Amsterdam met openluchtfeesten en de beroemde vrijmarkt die jaarlijks zo’n half miljoen bezoekkers trekken.

Koninginnenacht

Omdat Koninginnedag voor de meeste Nederlanders een vrije dag is, grijpen veel mensen de gelegenheid aan om de avond ervoor alvast te feesten. Deze nacht is inmiddels ook een traditie geworden en staat bekend als Koninginnenacht.

Koninginnedag

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by