Gemeente Wageningen: Het brein van de regio

Magazines | Vallei Business nr 4 2012

Wageningen,

het brein van de regio

De samenwerking van de acht gemeenten in de regio vindt wethouder Lex Hoefsloot van groot belang. ”Als City of Life sciences werkte Wageningen al volop aan het faciliteren van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven in de kennisintensieve sector. Samenwerking in de regio is een uitstekende vervolgstap omdat we met elkaar meer kunnen bereiken dan alleen. Voor de gemeente Wageningen is de focus op FoodValley dan ook niet zo nieuw als voor de

andere. “Ik denk dat het bij ons in de gemeente al meer in onze genen zit”, legt hij uit. “We zijn er al meer dan tien jaar mee bezig en dankzij Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben we op wereldniveau al een behoorlijke naam opgebouwd. In de stappen die we nu hebben gezet om de samenwerking in de regio te versterken en uit te bouwen, kunnen we als regio de wereld tegemoet treden.”

De stappen die het afgelopen jaar zijn gezet, beginnen ook naar buiten toe door te druppelen. De verschillende gemeenten werken hard om zichzelf en de regio te laten zien. Toch zijn er volgens Hoefsloot vervolgstappen nodig om het algemeen bindende verhaal goed te positioneren. “Wat je nu ziet, en dat geldt voor alle gemeenten, is dat we eerst onze gemeentelijke focus benadrukken en onze eigen belangen nastreven. Ik vind dat ook wel logisch, eerst werk je van binnenuit om je bedrijfsleven en inwoners bekend te maken met je sterke kanten en het belang van regionale samenwerking.”

Hoefsloot: "Waar we nu meer aan gaan werken is het gezamenlijke verhaal en de uitstraling als gehele regio. We zijn daar sinds een paar maanden mee bezig. We willen het hele verhaal vertellen en duidelijk maken wat we hier doen. Dat verhaal begint bij de boeren en eindigt bij de consument. De Universiteit en onderzoeksbedrijven zijn daar dienend aan. We hebben al mooi werk verricht en de naam FoodValley gaat rond bij de EU en is over de hele wereld bekend. Het is nu de uitdaging om het meer als geheel te gaan zien en het complete verhaal te vertellen.”

Kennis-as

Wageningen richt zich op het ontwikkelen en faciliteren van kennis in de regio. Samen met de gemeente Ede staat de kennis-as bovenaan het lijstje. “We vinden steeds meer aansluiting en kunnen elkaar op het gebied van kennis en scholing goed vinden. Als we kijken naar de universiteit, de hogeschool en de ROC ’s in onze gemeenten, kunnen we alle opleidingsniveaus aanbieden. De opleidingsinstituten werken al samen en gaan dat nog veel meer intensiveren en er wordt gewerkt aan nieuwe opleidingen op het gebied van food en gerelateerde sectoren.”

Voor de gemeente is het verder ontwikkelen een grote uitdaging omdat Wageningen een compacte stad is en dit karakter ook wil behouden. “We willen graag met Ede/Wageningen inzetten op goede verbindingen tussen onze steden, daarvoor leggen we een busbaan aan die station ede met onze kenniscentra verbindt, en verbeteren we onze bestaande hoofdwegen en fietspaden. We beseffen ook dat de ontwikkeling van de stationslocatie Ede/Wageningen in ons gezamenlijk belang is. We zetten verder in op ons stadscentrum dat we levendig willen houden en voor bewoners, bezoekers en studenten aantrekkelijk houden om te vertoeven. Daarbij willen we binnen duidelijke grenzen blijven en moeten we gebruik maken van de bestaande situatie. Dat vergt keuzes en creativiteit”

Met kennisontwikkeling ligt de focus van Wageningen ook op kennisintensieve bedrijvigheid. Dankzij Wageningen UR komen bedrijven naar de stad die onderzoek en innovatie stimuleren. Ook vanuit het buitenland is de gemeente een gewilde vestigingsplaats. “Voor ons is dat gunstig natuurlijk, maar we richten ons wel op de bedrijven die bij de stad passen. De bestaande Wageningse bedrijven willen we goed faciliteren en betrekken bij de ontwikkelingen van de komende jaren. Daarnaast stimuleren we startende bedrijven die vanuit Wageningen UR ontstaan. Een speerpunt van de regio FoodValley is dat we samen kijken welk bedrijf het beste in welke gemeente past. Een groot transportbedrijf of een verwerkingsbedrijf van voedselproducten verwijzen wij eerder door naar een andere gemeente omdat ze daar beter zitten en daar hun voordeel mee kunnen doen.”

Toekomst

Over de toekomstplannen kan de wethouder nog niet veel zeggen. “Het is moeilijk om ver vooruit te kijken. De komende maanden richten we ons met de hele regio op het gezamenlijke verhaal en hoe we dat naar buiten gaan brengen. De komende jaren richten we ons ook op de ontwikkeling van de kennis-as en de samenwerking met Ede daarin. De samenwerking en het merk staan nu op de kaart en van hieruit gaan we verder.”

Wageningen is het kloppende hart van de regio FoodValley, maar misschien is brein een beter woord. De universiteitsstad staat wereldwijd op de kaart als kenniscentrum in de foodsector en speelt een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling.

gemeente wageningen

Wethouder Lex Hoefsloot, gemeente wageningen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by