Aanschaffen tablets

Magazines | Vallei Business nr 4 2012

Belangrijke afkortingen

- Apps: Applicaties. Dit zijn softwareprogramma’s die je kunt downloaden op je tablet.

- CPU: Central Processing Unit, of processor in het Nederlands. Deze chip zorgt voor het ‘denkvermogen’ van de tablet en is dus verantwoordelijk voor alle berekeningen en acties. Hoe sneller de processor kan denken, hoe sneller de tablet is.

- HD of SSD: Hard Disk of Solid State Disk. Beiden zijn harde schijven waarop data wordt opgeslagen. Een HD heeft bewegende onderdelen en is hierdoor kwetsbaard en relatief langzaam. Een SSD maakt gebruik van een chip en is dus een stuk sneller. De techniek is echter wel duurder.

- OS: Operating System, besturingssysteem in het Nederlands. De software waar de tablet op draait. iOS en Android zijn de bekendste en meest voorkomende.

- SD card: Secure Digital card, of gewoon een SD-kaart. Een handig opslagmedium waarmee je het opslaggeheugen van een tablet kunt uitbreiden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tablet?

Wie had er jaren geleden gedacht dat tablets zo succesvol zouden worden zoals ze nu zijn. Niemand had toch verwacht dat een ‘uit de kluiten gewassen’ iPod Touch aan zou slaan? Toch is niets anders waar. Maar wat zijn nou goede tablets? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een tablet? Office Magazine.nl zet het op een rij.

Een tablet is feitelijk niets anders dan een compacte laptop, alleen een stuk handzamer. Een tablet heeft niet alle mogelijkheden van een laptop en is net iets uitgebreider dan een PDA of smartphone. Ook de rekenkracht van een tablet is niet zo groot als die van een laptop, maar wel weer groter dan die van een PDA. De tablet is vooral bedoeld om overal te kunnen werken aan kleine documenten, het nieuws bij te houden of te surfen op internet. De eerste generatie tablets werden nog bediend met een stylus. Tegenwoordig beschikken ze allemaal over touchscreens en kun je in principe alles met één vinger doen. Er zijn twee soorten touchscreens die in tablets gebruikt worden. Een resisitief touchscreen is de goedkoopste variant en werkt middels druk die je op het scherm uitoefent. Dit kan soms zorgen voor een wat trage werking. Een capacitief touchscreen werkt middels elektrische ladingen en geeft snellere reacties op bewegingen die je uitvoert op het display. Dit soort touchscreen zie je dan ook in 99 procent van de betere tablets terug.

Het toetsenbord is on-screen en het gebruik daarvan vergt wat oefening. Optioneel is het natuurlijk mogelijk om een los toetsenbord aan te schaffen.

Waarom een tablet?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is of ze nu werkelijk een tablet nodig hebben. Met een laptop kun je namelijk veel dezelfde dingen doen en die is natuurlijk ook mobiel. Maar, een tablet heeft een groot voordeel ten opzichte van een laptop en dat is de bediening. Met je vinger kun je alles bedienen wat er op een tablet PC als functie verschijnt. Zo kun je gemakkelijk op het internet surfen en door websites scrollen, video’s afspelen, boeken lezen inzoomen op foto’s en nog veel meer. De bediening is in één woord te omschrijven als ‘intuïtief’, wat door veel mensen als natuurlijk ervaren wordt.

De tablet kan dus gezien worden als een nieuwe manier om je computer te bedienen welke veel vloeiender, gemakkelijker, natuurlijker en vooral fijner is. Natuurlijk is het voor veel mensen even wennen om niet meer op een echt toetsenbord te kunnen tikken, maar aan de andere kant kun je ook zeggen dat wanneer je veel moet schrijven je toch een laptop of PC zult gebruiken. De tablet is vooral voor alle bedrijvigheid tussendoor en onderweg.

Zakelijk

Natuurlijk kan er op een tablet ook gewerkt worden. Er zijn inmiddels voor elk platform voldoende applicaties en diensten beschikbaar om je werk op je tablet te kunnen doen. Denk aan het versturen van e-mails, het bewerken van Word bestanden, het lezen van PDF’s, het maken van een PowerPoint presentatie, het bijwerken en synchroniseren van je agenda. Er zijn zelfs diverse applicaties op de markt die tablets kunnen omtoveren in een mobiele telefoon. Kortom, ook voor productiviteit onderweg en thuis is een tablet ideaal.

Besturingssystemen

Een belangrijk aspect in het gebruik van tablets zijn de diverse besturingssystemen. Dit bepaalt toch grotendeels de look en feel van de tablet. Office Magazine.nl zet de belangrijkste besturingssystemen op een rij.

iOS

iOS is het besturingssysteem van Apple voor mobiele apparaten zoals de iPhone en iPad. Het sterkste punt van iOS is de Appstore waarin vele honderdduizenden applicaties te vinden zijn waarmee je je iPad nieuwe functionaliteit kan geven. iOS is bekend geworden met weergeven van pagina’s met pictogrammen, elke pictogram is gekoppeld aan een applicatie.

iOS 4 en nieuwe versies ondersteunen multitasking en laten je applicaties en snelkoppelingen ordenen in mappen. De standaard browser in iOS is Safari, deze browser is erg geschikt voor gebruik op touchscreens. Safari is een snelle browser met weinig poespas en biedt een fijne mobiele browse ervaring. Het nadeel van de Apple software is wel dat het geen Flash ondersteunt.

Android

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android is open source, dit betekent dat ontwikkelaars veel vrijheid hebben met het creëren van applicaties, grafische schillen (skins) en het wijzigen van instellingen. Android is in eerste instantie ontwikkeld voor smartphones maar is tegenwoordig dus ook beschikbaar op netbooks en tablets. Voor Android zijn vele honderdduizenden applicaties beschikbaar via Google Play, de Android variant op de Appstore. Veel van de beschikbare applicaties worden gemaakt door liefhebbers en zijn gratis beschikbaar. Android biedt uitgebreide en gemakkelijke integratie van Google diensten zoals Google Calander, Gmail, Google Maps en Youtube. Daarnaast zijn ook de meeste niet-Google diensten goed ondersteund, wanneer Google zelf bepaalde diensten niet ondersteund zijn er vaak ontwikkelaars die dit wel aanbieden als applicatie.

Blackberry Tablet OS

Blackberry heeft ervoor gekozen om geen bestaand besturingssysteem te nemen voor de Blackberry Playbook. In plaats daarvan hebben ze hun mobiele besturingssysteem ‘Blackberry OS’ omgebouwd tot ‘Blackberry Tablet OS’.

Blackberry Tablet OS is een op QNX (platform voor besturingssystemen) gebouwd besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor multitasking, veiligheid en integratie met allerhande Blackberry diensten. Wanneer je al een Blackberry smartphone gebruikt, biedt Blackberry Playbook je volledige integratie.

Blackberry Tablet OS biedt uitgebreide applicatie ondersteuning en de meeste Blackberry smartphone applicaties zijn beschikbaar gemaakt voor de tablet variant. Synchronisatie met een Windows systeem is makkelijk te realiseren.

Windows 8 te laat?

Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft is nog niet op de markt. Toch zijn er al tijden discussies over gaande. Het ene marktonderzoek geeft aan dat het besturingssysteem met open armen zal worden ontvangen, terwijl het andere zegt dat Microsoft achter de feiten aanloopt. Het bedrijf uit Redmond in de Verenigde Staten is niet de eerste club die een besturingssysteem aanbied voor tablet. Hierdoor heeft het dus een fikse achterstand op de andere partijen. Microsoft heeft nu al een enorme achterstand opgelopen, die alleen maar zal toenemen. Samsung en Apple hebben nu al hun respectievelijk tweede en derde generatie tablets op de markt.

Onlangs werd duidelijk dat naast de Surface-tablet van Microsoft zelf ook Asus, Dell, Lenovo en Samsung Windows RT-tablets gaan maken. Windows RT is een besturingssysteem speciaal gemaakt voor tablets, maar gebaseerd op Windows 8. Opvallend is dat HP en Acer, respectievelijk de nummer 1 en 3 uit de IT-wereld, niet genoemd worden.

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat elk besturingssysteem zijn voor- of nadelen heeft. Het is per gebruiker een kwestie van smaak. Vaak is het afhankelijk van het soort smartphone je gebruikt. Heb je een iPhone, dan ben je eerder geneigd om een iPad aan te schaffen. En andersom geldt dat voor Samsung natuurlijk ook.

De top 10 van dit moment

- iPad 3 Wifi 16GB wit

- Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Wifi zilver

- Samsung Galaxy Tab 2 10.1 - Wifi + 3G zilver

- iPad 3 Wifi + 4G 16GB wit

- iPad 3 Wifi 16GB zwart

- Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Wifi wit

- iPad 2 Wifi 16GB zwart

- Asus Transformer Pad Infinity + dock 64GB

- Blackberry Playbook 16 GB

- iPad 3 Wifi 32 GB zwart

Bron: tabletcenter.nl

tablets

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by