Column Orizzonte

Magazines | Vallei business nummer 5 2017

De verschillende rollen en belangen in een familiebedrijf

Over het onderwerp van mijn column voor deze uitgave van Vallei Business Magazine moest ik in eerste instantie wat langer nadenken dan gebruikelijk.

Deze uitgave richt zich namelijk onder andere op toplocaties in de regio en fusies en overnames en familiebedrijven. Tja, welk onderwerp komt het dichtst bij mijn activiteiten of wat raakt mij persoonlijk het meest?

Familiebedrijven

En ja, nu ik het zo opschrijf springt 'familiebedrijven' daar als eerste uit. Natuurlijk!

Als oudste telg uit een ondernemersgezin nam ik, inmiddels al weer een paar decennia geleden, samen met de vader van mijn kinderen het bedrijf van mijn vader over.

Vanzelfsprekend? Niet direct. In een sector waarin vooral mannen werken lag het meer voor de hand dat een van mijn broers mijn vader zou opvolgen. Maar die hadden geen interesse. Ik wel en zo leerde ik als jonge vrouw én moeder, want die rol had ik inmiddels ook, het ondernemerschap.

Leren met vallen en opstaan

Wat heb ik, met vallen en opstaan, veel geleerd in de jaren dat ik samen met mijn vader mocht werken. Over klantvriendelijkheid, over altijd 'je eigen kop volgen' (mijn vaders uitdrukking voor intuïtie), over slim met je geld omgaan en nog veel meer. Helaas mocht ik in die tijd ook ervaren dat ik in mijn vertrouwen in mensen soms ook wat naïef bleek en daardoor een paar keer flink op de koffie kwam.

Verschillende rollen en belangen

Wat het me bracht was alertheid en leren vertrouwen op mijn intuïtie.

Het ondernemerschap in ons familiebedrijf bracht me ook de ervaring van werkgeverschap en heel veel mensenkennis.

Ik heb ook ervaren hoe lastig het kan zijn om de juiste balans te vinden en te behouden in de verschillende rollen die je als ondernemer in een familiebedrijf hebt. Je hebt te dealen met bedrijfsbelangen en familiebelangen. Hoe hou je het bedrijf , de familierelaties en last but not least jezelf vitaal?

Lectoraat familiebedrijven

Dat familiebedrijven een bijzondere plaats innemen onze economie blijkt wel uit het feit dat Hogeschool Windesheim er een lectoraat voor heeft ingericht. Lectoren zijn Ilse Matser en Anita van Gils. Eerstgenoemde is tevens directeur voor het Landelijk Expertisecentrum

Familiebedrijven.

Zij doen onder andere onderzoek naar de ondernemende kracht van familiebedrijven.

Mijn ervaring

Na een verandering in mijn privésituatie heb ik afstand gedaan van ons familiebedrijf, dat overigens nog bestaat en waar nu mijn zoon gefaseerd aan het instromen is. Tja, iets over het bloed dat kruipt??..

Alweer ruim negen jaar neem ik in mijn huidige bedrijf al mijn (ondernemers) ervaringen mee in het begeleiden van mensen om de juiste balans weer terug te vinden en te behouden. Onder mijn klanten bevinden zich ook ondernemers. Ondernemers die groeien met hun bedrijf, vaak sneller dan verwacht en in die hectiek volledig over hun grenzen gaan en uiteindelijk uitgeblust bij mij in de stoel belanden met de vraag: "hoe kom ik weer tot rust?"

En ja, ik weet uit ervaring dat juist de kwaliteit van doorzettingsvermogen en enthousiasme ook een valkuil is.

Dus geef aandacht aan de juiste balans en geniet van het werken in jouw prachtige familiebedrijf!

Yvonne Veenendaal

T 06 52 02 19 15

www.orizzonte.nu

info@orizzonte.nu

Vallei business nummer 5 2017

Lees volledige uitgave online