NKM: De breedbandspecialist uit Veenendaal

Magazines | Vallei business nummer 5 2017

NKM de breedbandspecialist uit Veenendaal

De distributie van snel internet, telefonie en digitale televisie kan niet meer zonder glasvezel;

het is de toekomst in Nederland. NKM Network Services in Veenendaal is al meer dan vijftig jaar actief op het gebied van de

aanleg van breedband- en telecom infrastructuur, van oudsher ook als kabelexploitant. Zijn sporen heeft het bedrijf ook

verdiend in deze regio. Sinds april is het bedrijf verzelfstandigd.

Tekst: Rein de Ruiter

Russell Crye (commercieel directeur) en Rob Koeleman (directeur) van NKM Network Services B.V. zorgen met hun team ervoor dat ook mensen in de buitengebieden in de Gelderse Vallei een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding kunnen krijgen.

Je hoeft niet eens stokoud te zijn om je het woud van televisieantennes op daken van huizen te herinneren. Met die antennes ontving je in de jaren zeventig Nederland 1 en 2, en als je geluk had misschien ook nog een paar Duitse televisiezenders. Als het waaide 'sneeuwde' het op je televisiebeeld waarvoor de eerste kleuruitzendingen in januari 1968 waren gestart. Maar dat is al lang verleden tijd. Na analoge en breedbandverbindingen zoals ADSL, is glasvezel het nieuwste alternatief voor supersnel dataverkeer. De toekomst heet 'glasvezel', het is de techniek waarmee NKM Network Services in Veenendaal zich sinds jaar en dag intensief bezig houdt. Daarmee kun je genieten van haarscherpe televisie, supersnel internet en betrouwbaar bellen.

Voor de niet-techneuten onder ons: een glasvezelnetwerk is een snel transportmiddel voor communicatie. Het bestaat uit kabels met glasvezeladers zo dun als mensenhaartjes. Vanuit een centrale in de wijk wordt de glasvezel in de wijk verder verdeeld via een voedingskabel, die onder de stoep overgaat in een dunnere variant. Van daaruit kan de glasvezelkabel naar de afzonderlijke woningen worden gelegd. "Het glasvezelnetwerk is een rechtstreekse verbinding naar het internet," vertelt commercieel directeur Russell Crye van NKM. "Zonder tussenkomst van versterkers."

Geen volumespeler

Russell Crye (53) weet waar hij het over heeft. Hij maakte sinds 2003 al deel uit van de directie van het bedrijf dat vanaf 2007 nog een dochteronderneming was van Koning & Hartman. NKM zorgde in de regio voor de uitrol en exploitatie van kabeltelevisienetwerken, toen nog vanaf een televisiemast op het industrieterrein van Veenendaal. Maar meer en meer heeft het bedrijf zich geëtaleerd als dé specialist op het gebied van breedband. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en beheert breedbandnetwerken en kabelinfrastructuur voor zowel particuliere als zakelijke markt. Crye: "Belangrijke opdrachtgevers zijn voor ons kabelmaatschappijen, telecom operators en netwerkeigenaren. Ook voor onderwijsinstellingen zijn we een belangrijke partij voor de glasvezelinfrastructuur. We voorzien onze opdrachtgevers in de vraag naar bandbreedte - lees: internet. Die behoefte neemt alleen maar verder toe. Hoe denk jij dat je op je mobiele telefoon zonder haperingen YouTube-filmpjes kunt downloaden? Of snel naar interactieve televisie kunt kijken? Precies: via een glasvezelnetwerk."

Excellente speler

In 1987 realiseerde NKM een eerste glasvezelkabel tussen Veenendaal en Rhenen. Sinds die tijd is er veel gebeurd in glasvezelland. Maar er valt nog een dikke klus te klaren: van de ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland zijn ruwweg twee miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel , de overige ruim vijf miljoen hebben een breedband aansluiting via een koper verbinding. NKM is niet de enige aanbieder op dit gebied; Crye en zijn mensen hebben te maken met een aantal andere grote spelers. "Maar wij hebben de ambitie niet om een volumespeler te zijn. Wij willen veel liever een excellente speler zijn die met onze klanten meedenkt en ze adviseert."

Corebusiness

NKM Network Services B.V. is per 12 april zelfstandig verder gegaan. De activiteiten van NKM lagen te ver weg van de corebusiness van Koning & Hartman. Standard Investement ? dat onlangs ook Riedel in Ede overnam - fungeert achter de schermen als nieuwe investeerder van NKM Network Services. In aanwezigheid van opdrachtgevers, leveranciers en business partners lanceerde NKM in juni de nieuwe huisstijl tijdens de NKM is Back Launch Party in De Cultuurfabriek in Veenendaal. Crye kon de bezoekers toen nog niet melden dat NKM de hoofdaannemer is om ruim 850 kilometer glasvezel aan te leggen voor 5.900 woningen in de buitengebieden van de Gelderse Vallei. Opdrachtgever CIF maakte in juli bekend dat 50,8 procent van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde, minimale deelname van vijftig procent om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Crye is blij met de nieuwe klus waarvan de werkzaamheden in november starten. "Ook in de buitengebieden kunnen bedrijven en inwoners tegenwoordig niet meer zonder snel internet. Ik ben blij voor de mensen in de buitengebieden die nu eindelijk een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding kunnen krijgen. Maar ik ben uiteraard ook blij voor NKM. We hebben hier 110 mensen voornamelijk uit de regio in dienst die elke dag hun best doen om goed werk te leveren. Daarnaast maken we gebruik van een groot aantal toeleveranciers ? wij noemen ze partners ? die meewerken om aan ons motto 'verbindt generaties' te voldoen. Dit jaar groeit de omzet van NKM met meer dan twintig procent. Ook volgend jaar is een omzetgroei geprognotiseerd. Voor ons is het een enorme stimulans om op deze weg door te gaan."

Fotografie: Claudine Kambel

Vallei business nummer 5 2017

Lees volledige uitgave online