Column Canrinus Consultancy

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

Radio Equipment Directive, RED 2014/53/EU

In mijn vorige column heb ik het gehad over de algemene CE markering. Nu ga ik specifiek in op ??n van de ~30 richtlijnen of wel Directives die onder de CE markering vallen binnen de gehele EU.

De RED of wel Radiorichtlijn is van toepassing op alle producten waarin een 'radio' (zenden en/of ontvangen) is ingebouwd. Deze richtlijn gaat dus over draadloze communicatie d.m.v. radiogolven.

Internet Of Things

Nu is IOT (Internet Of Things) erg hot. Maar deze IOT wordt nu al door tech-neuten 'interference of things' genoemd omdat het redelijk vol raakt op de beschikbare frequentiebanden. Jaren geleden heb ik eens een lezing gehouden of draadloos wel feilloos is en blijft. Ik ben bang dat we steeds meer uitdagingen krijgen om radioverbindingen te waarborgen. Op zich niet een probleem totdat je het hek niet meer open krijgt om je bedrijf te bereiken. En als de communica-tie tussen je draadloze thermostaat en ketel wegvalt, wordt het langzamerhand best koud in huis, kan ik uit eigen ervaring vertellen!

Een tijdje geleden konden deuren van de auto's niet meer open omdat met een softwarewijziging enkele producten in de buurt van het parkeerterrein op 433,92 MHz continu bleven zenden! De meeste automerken maken ook gebruik van deze frequentie. Ongemerkt denken wij allemaal dat het wel mee zal vallen en dat het net zo betrouwbaar als voor het draadloze (IOT) tijdperk.

Overname

E?n van de onderwerpen die in deze uitgave terugkomt is 'overname' maar dan in negatieve zin, men kan het computernetwerk overnemen als er ??n slecht beveiligd draadloos product wordt aangesloten op dit netwerk!

Door het ruime aanbod van draadloze componenten en modules en de soms vervlogen kennis op gebied van radiotechnieken, wordt er niet voldoende aandacht aan geschonken, met de daarbij behorende radiokeuringen. Als iedereen zich aan deze normen houdt, is de kans een stuk groter dat men nog k?n communiceren. Als men gaat afwijken van deze nomen is de kans groot dat deze verbindingen niet altijd feilloos zullen zijn en er snel klachten ontstaan. Daarom is ook de EMC richtlijn van groot belang, samen met deze radiorichtlijn. Samen zorgen deze richtlijnen ervoor dat er nog enige informatie draadloos kan worden uitgewisseld.

RED Coaching

Bij Canrinus Consultancy gaan we samen door deze richtlijnen. Zie dit als een zeer persoonlijke RED coaching.

Dit was het laatste deel van deze CE reeks. Veel succes met de CE markering van uw product(en). Zie voor meer informatie op www.canco.nl.

Andre Canrinus

Canrinus Consultancy

column Canrinus Consultancy

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by