Food Academy Nijkerk: Hoe ondernemers hun steentje kunnen bijdragen

Magazines | Vallei Business nummer 6 2019Wil de foodsector gezond blijven, dan zouden er jaarlijks minstens 900 nieuwe procesoperators van de mbo’s moeten komen. Op dit moment stroomt er nog geen kwart van dat aantal uit. Food Academy Nijkerk (FAN) wil hier verandering in brengen, maar redt dat alleen als meer lokale foodbedrijven zich aansluiten.


De foodsector vergrijst en de arbeidsmarkt is krap, wat betekent dat we nu en in de (nabije) toekomst te maken hebben met een groot personeelsprobleem. Hoewel er door projecten zoals FAN al steeds meer jongeren voor onze sector kiezen, blijft het gat tussen in- en uitstroom zorgwekkend groot”, waarschuwt Arry Verhage, directeur van Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL), het sociaal fonds voor de foodsector. Hij ziet een grote rol weggelegd voor foodbedrijven uit de regio Nijkerk in het verbeteren van de zichtbaarheid van de sector. “Jongeren hebben geen idee wat we doen of wie we zijn. Daar moet verandering in komen.”

GROTE AMBITIES
Er zijn in totaal acht landelijke initiatieven zoals Food Academy Nijkerk. Nijkerk is één van de laatste die daaraan toegevoegd werd. “Voordeel hiervan is dat we de ervaringen uit de andere regio’s in Nijkerk kunnen toepassen, zodat we hier hopelijk sneller resultaten kunnen boeken.” Eén van die geleerde lessen betreft de samenwerking tussen bedrijven en scholen. “De foodbedrijven zijn ambitieus, maar willen ook snel resultaten zien. De wereld van het onderwijs is echter compleet anders dan die van het bedrijfsleven. Een nieuwe opleiding optuigen heeft bijvoorbeeld tijd nodig, gelijk aan het enthousiasmeren van de jongeren zelf. Het nadenken over de studiekeuze gebeurt vaak al op de basisschool en in de eerste jaren op het vmbo, dus dan duurt het nog een paar jaar voor zij doorstromen naar het mbo en vervolgens de arbeidsmarkt betreden.”

RETURN ON INVESTMENT
Dat is even schakelen voor de deelnemende bedrijven, merkt Verhage. “Een goede optie is de combinatie van werken en leren. Zo kunnen mbo’ers direct aan de slag en hebben de bedrijven er ook eerder profijt van. Tegelijk kunnen foodbedrijven zelf natuurlijk actief bijdragen aan de zichtbaarheid van de sector door hun deuren te openen voor scholen. Of organiseer een open huis voor je lokale gemeenschap, want ouders spelen een grote rol bij de studiekeuze van hun kind. Laat zien hoe interessant en vooruitstrevend dit werk is. Zorg dat je nu gezien wordt, anders mis je straks de boot. Natuurlijk kost dat tijd en geld, maar als je ervoor openstaat betaalt die investering zich dubbel en dwars terug: in energie en op termijn in gemotiveerde medewerkers voor je bedrijf. Dit is de reden dat we nog steeds nieuwe deelnemers zoeken. Hoe meer bedrijven zich bij FAN aansluiten, hoe kleiner de individuele belasting wordt. Bovendien heb je dan direct invloed op hoe de opleiding wordt vormgegeven, en daarmee op jouw toekomstige medewerkers.” foodacademynijkerk.nl Wil de foodsector gezond blijven, dan zouden er jaarlijks minstens 900 nieuwe procesoperators van de mbo’s moeten komen. Op dit moment stroomt er nog geen kwart van dat aantal uit. Food Academy Nijkerk (FAN) wil hier verandering in brengen, maar redt dat alleen als meer lokale foodbedrijven zich aansluiten.

HOE ONDERNEMERS HUN STEENTJE KUNNEN BIJDRAGEN. EN WAAROM JE DAT ZOU WILLEN FOOD ACADEMY NIJKERK FOOD ACADEMY NIJKERK
Food Academy Nijkerk is een initiatief van verschillende bedrijven uit de regio Nijkerk en MBO Aeres. De gemeente Nijkerk heeft een faciliterende rol. Doel is om nieuwe medewerkers op te leiden voor food- en foodgerelateerde bedrijven in de regio Nijkerk. Het gaat onder meer om foodprocesoperators, technische en logistieke medewerkers. De studenten worden via een BOL of BBL-opleiding klaargestoomd voor een mooie toekomst in de food, foodtechniek of foodlogistiek. Tijdens de opleiding gaan ze onder meer bij foodbedrijven aan de slag. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in Food Academy Nijkerk kunnen zich melden bij de stuurgroep van Food Academy Nijkerk via: n.lemmen@sol-online.nl.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement