Door een gezonde en vitale leefstijl heb je invloed op je eigen gezondheid

Magazines | Vallei Business nummer 6 2019



Het begint bij het creëren van de bewustwording. Medewerkers zijn allereerst zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid en vitaliteit, en daarmee voor hun duurzame inzetbaarheid. Zie je dat eenmaal in, dan stijgen zowel output als werkplezier, weet Ditta van de Bovenkamp.


Zij zet zich als hr-manager bij Bieze Food Group dan ook dagelijks in voor de geestelijke en fysieke fitheid van haar medewerkers. “Verantwoordelijk ben je daar als werkgever niet voor, maar faciliteren doen we het wél door een gezonde werkomgeving beschikbaar te stellen.”

Zakelijk en privé zijn verschillende werelden en de Nederlandse wetgever vindt dat werkgevers zich met die laatste niet moeten bemoeien. Nu is dat geen probleem vindt Van de Bovenkamp, want aan voorschrijven heeft zij een hekel. “Het gaat er juist om medewerkers ook binnen de bedrijfsmuren ruimte te geven om zich te ontplooien en goede keuzes te maken. Als werkgever kun je verleiden door gezonde keuzes te faciliteren en mensen daartoe te inspireren.” Voor haar is het integreren van beweging in het dagelijks leven de sleutel tot fit zijn en blijven. “Als het kan, pak ik de fiets en ook houd ik van wandelen. Daar kun je bovendien meer mee, denk bijvoorbeeld aan wandelend vergaderen. Niet alleen pak je zo direct je dagelijkse beweging, het praat ook veel prettiger.”

Anders gezegd; als leidinggevende is het zaak om dat wat je je medewerkers toewenst, zélf ook voor te leven. Datzelfde geldt voor arbeidsethiek. Laagdrempeligheid is bijvoorbeeld een principe dat Van de Bovenkamp koestert. Dat blijkt meteen wanneer ze uitlegt waarom haar afspraak met Vallei Business enkele minuutjes uitliep. “Ik had net een collega aan mijn bureau die vijf minuten van mijn tijd nodig had om haar hart te luchten. Die tijd maak ik dan even.” Bieze Food Group (BFG), bestaat uit meerdere bedrijven in de food branche, waaronder BFG Warehousing, De Zuivelmaatschappij, Bieze Food Solutions, Twente Foods en Epos. Deze zijn allen gevestigd in Nijkerk, dus meestal werkt Van de Bovenkamp in Nijkerk, maar soms ook in Wijchen, waar Extract is gevestigd en in Ossendrecht, waar De Brabantsche Wal gevestigd is.

JOB FIT
Gezondheid en vitaliteit worden volop gefaciliteerd binnen BFG. Zo biedt het bedrijf medewerkers bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessabonnement aan. “Daarmee kunnen ze door heel Nederland sporten en dat scheelt ze veel geld. Verder bieden we dagelijks gratis fruit aan en hebben we een gezonde saladebar in onze kantine. Niemand hoeft hier dus ongezond te eten. Het is onderdeel van gezond leven en gezond verstand. Dat vind ik essentieel. Want het is misschien een confronterende waarheid, maar voor de helft overkomt je gezondheid je, voor de andere helft heb je die zelf in de hand.” Met gezondheid en vitaliteit heeft ze één pijler van duurzame inzetbaarheid genoemd. Er zijn er nog drie. “Flexibiliteit is er ook één, ik noem dat ‘job fit’. Daarbij draait het om de vragen ‘ben je nog wel competent voor je werk’ en ‘blijf je je voldoende ontwikkelen in je werk?’. Van de Bovenkamp houdt haar voorbeeld dicht bij huis. “Als ik niet op de hoogte ben van de nieuwste ontwikkelingen en niet weet wat er in mijn vakgebied gebeurt en mijn mensen niet het juiste advies kan geven, dan ben ik als HR Manager dus niet job fit.”

lexibel zijn, betekent dus bijvoorbeeld: kijken hoe je jezelf kunt doorontwikkelen, om in een functie te komen die zowel bij jou persoonlijk past, maar ook bij je kwaliteiten. “Ik heb veel respect voor oudere werknemers die fysiek zwaar werk hebben. Wanneer medewerkers daar lichamelijk last van beginnen te krijgen, kan ervoor worden gekozen om terug te gaan in werkuren. Voor sommigen is dat geen optie, dat zou financieel onhaalbaar zijn. Als goed werkgever kijk je dan naar wat wel mogelijk is, bijvoorbeeld door één dag per week minder te werken en die dag dan zelf half te betalen. De andere helft nemen wij voor onze rekening. Dat lijkt misschien geld te kosten, maar uiteindelijk is het een win-win situatie. Het is een manier om in oudere, ervaren werknemers te investeren.” En er zijn meer knoppen waar je aan kunt draaien om regie over je loopbaan te houden, vervolgt ze. “Het belangrijkste is dat je hetgeen kiest wat bij jezelf past, dan voel je je onafhankelijk.”

TRIPLE HELIX
Vrijheid zit vooral tussen de oren, wil Van de Bovenkamp ermee zeggen. “Ik hecht aan autonomie, en regelruimte, dat heb ik nodig om goed en met plezier mijn werk te doen. Dit werkplezier gun ik iedereen en gelukkig heeft iedereen daarin een keuze.” Scholing en ontwikkeling zijn daarin een belangrijk middel om werkplezier mee te verhogen. Mede daarom is BFG een aantrekkelijke werkgever, want wie wil kan er prima bijleren. “We werken samen met de Food Academy Nijkerk waar wij als BFG in samenwerking met een groot aantal andere bedrijven uit Nijkerk en omgeving, onderwijsinstellingen en de gemeente Nijkerk, in participeren. Dus de triple helix, de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers, ofwel de spreekwoordelijke drie O’s, is een prachtig en uniek initiatief. Zelf zit ik namens BFG in de stuurgroep. De Academy is opgericht om jongeren en zij-instromers enthousiast te maken voor het werken in de food. De Food Academy Nijkerk kan de wensen vanuit het bedrijfsleven perfect invullen, doordat de leerlingen in de bedrijven les krijgen en stage gaan lopen. Dit doen we ook om voldoende en goed passend personeel binnen te halen voor de toekomst. Dit is ook weer een mooi voorbeeld van duurzame inzetbaarheid, jongeren sluiten aan bij de bedrijven en de oudere medewerkers kunnen de functie van buddy gaan uitoefenen.”

“Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Roel Zuidhof, directeur van de bibliotheek Nijkerk en hij was actief met Taalfit. Zodoende gingen wij aanvankelijk ook met Taalfit samenwerken om onze niet Nederlands sprekende medewerkers Nederlands te leren. Sinds een maand hebben we het taalonderwijs bij de Food Academy ondergebracht, zodat je alle relevante kennis onder één dak kunt verwerven.” Taal is niet alleen essentieel omdat je zonder kennis van het Nederlands de werkzaamheden onvoldoende kunt uitoefenen, maar is ook noodzakelijk om veilig met machines te werken. Taal is minstens zo belangrijk voor de verbinding tussen werknemers. “Je kunt nog zo’n leuke job hebben, maar wanneer je niet met je collega’s kunt communiceren, ondermijnt dat uiteindelijk tóch je werkplezier.”

SCHOLING KOMT IEDEREEN TEN GOEDE
Ligt de verantwoordelijkheid voor de eerdere elementen van duurzame inzetbaarheid primair bij werknemers, die voor de cultuur, leiderschap en mobiliteit van werknemers ligt bij de werkgever, besluit Van de Bovenkamp. “Daar ligt onder andere de schone taak voor werkgevers om werknemers voldoende op te leiden. De gouden regel daarbij is dat je medewerkers niet alleen interessant moeten zijn voor jou als werkgever, maar óók voor de volgende werkgever. Dat principe wordt overigens niet altijd begrepen. Veel werkgevers willen bij voorkeur niet de medewerkers opleiden voor de volgende werkgever. Maar wanneer je dit niet doet, staan je medewerkers stil en over tien jaar kan je daar erg veel spijt van krijgen, en denk je hád ik maar. Dus blijven ontwikkelen is de grote kracht voor iedereen, zowel voor de werknemer als voor de werkgever.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by