Steden worden steeds dichter bebouwd. Gevolg is dat er meer hoogbouw komt. Vaak i.c.m. lagere parkeernormen in de buurt. Dat plaatst projectontwikkelaars soms voor ingewikkelde vraagstukken. Waar laten we de auto’s? In Amersfoort is een oplossing bedacht: de Buurauto. Een auto die je deelt met buren.
Minder auto’s in de straat of in de parkeerkelder van het appartementencomplex. Buurauto is groot geworden met het aanbieden van deelauto’s bij particulieren. En is steeds vaker ook bij ondernemers in beeld als zakelijke oplossing of in een combinatie van bedrijven samen met particulieren. Na duizenden buren met elkaar auto’s te hebben laten delen vragen bedrijven steeds vaker naar de Buurauto. Sinds kort is er dan ook de zakelijke deelauto voor ondernemers. Door dit slimme auto-deelconcept kunnen ondernemers besparen op kosten voor zakelijke autogebruik.
Ze hoeven immers niet meer zelf een auto aan te schaffen of te leasen en de administratie wordt volledig uit handen genomen. Zij kunnen zich dan volledig richten op het ondernemen. Buurauto is dus ook de elektrische deelauto die je ter beschikking stelt voor je medewerkers of deelt met de bedrijven in je directe omgeving. Het zorgt voor gebruiksgemak bij medewerkers met afspraken buiten de deur. Zij kunnen als zij dat willen met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk komen en daar de elektrische deelauto gebruiken om klanten te bezoeken of voor andere zakelijk ritten. De auto kan buiten kantooruren; ’s avonds en in het weekend voor eigen rekening gebruikt worden door werknemers voor privégebruik. Mensen moeten wennen aan het concept. Maar langzaamaan veranderen mensen hun gedrag. Lang in de file staan is geen pretje. En de kosten voor een auto zijn nog altijd hoog. Bovendien hebben we met elkaar een grote uitdaging als het gaat om het klimaat. We moeten veel doen om de doelen te halen. Van het gas af is er een van. Dat vraagt om elektrificering van vervoer en ook van woningen.
Wist u dat elektrische (deel)auto’s een goede rol kunnen spelen als buurtbatterij? Auto’s leveren stroom als iedereen thuiskomt, gaat koken en TV kijken en de auto’s worden ’s nachts weer netjes opgeladen voor de ritten van de volgende dag. Buurauto is ook een sociale onderneming. Het bedrijf investeert in de omgeving. Zo is er in Amersfoort Buurautoplus waarmee eenzame ouderen worden vervoerd naar de controle in het ziekenhuis, de verjaardag van een (klein)kind of de kapper. In Rotterdam is Buurauto mede initiatiefnemer van de Vervoersbank die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in ruil voor een (kleine) tegenprestatie de mogelijkheid geeft om de elektrische deelauto af en toe te gebruiken. Voor familiebezoek, om naar de bouwmarkt te gaan of om te solliciteren.
De droom van Buurauto is dat de auto’s zelfrijdend worden. Volgend jaar organiseert Buurauto -als eerste in Nederland- een proef in een woonwijk in Breda. Als dat gaat lukken wil iedereen toch een buurauto?
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 6 2019
Food Academy Nijkerk: Hoe ondernemers hun steentje kunnen bijdragen‘Samen innoveren maakt regio én bedrijven sterker’‘Privacy niet ten koste van gezondheid patiënt’Maak kennis met de nieuwe voorzitter van de FOV Regio FoodvalleyEconomische Regio Amersfoort: een voorloper met groeipotentieelDeel je auto!Colum Elske van de Fliert: Vooruit!Ook grip op logistiek bevordert duurzaamheidDoor een gezonde en vitale leefstijl heb je invloed op je eigen gezondheidSchuiteman accountants & adviseurs: ‘Duurzaamheid is pure win-win’ Innius: Machines, energie en de eed auditplichtColumn Futura Esperanza: burn out in de praktijkColumn Lagarde Groep: Uw ict’er vertrekt, en nu? PnA: Zo verbeter je de vitaliteit onder jouw werknemersColum Dutch Boosting Group: Operatie geslaagd, patiënt overleden