Mobiliteitsscan en duurzaamheidsadvies door ev-specialisten Vallei Auto Groep

Magazines | Vallei Business nummer 4 2020Vrijwel elke organisatie met een wagenpark heeft de deur opengezet voor duurzame mobiliteit. Het ene bedrijf voert dit breed door, het andere neemt een afwachtende houding aan. “Vaak kennen ondernemers niet alle mogelijkheden,” zegt Lenard Nissan, gecertificeerd EV-specialist bij Vallei Auto Groep. “Wij beginnen met een mobiliteitsscan en werken daarna samen met de klant een plan uit, dat veel verder reikt dan alleen de inzet van voertuigen.”


In de algehele transitie naar duurzaam ondernemen zien bedrijven dat er grote stappen te maken zijn door de mobiliteit onder de loep te nemen. “Ze laten een sterke en toenemende interesse blijken op dit gebied,” weet Lenard Nissan vanuit de gesprekken die hij als accountmanager zakelijke mobiliteit voert. “Sommige ondernemers hechten zelfs zodanig veel waarde aan een snelle elektrificering van hun wagenpark, dat ze hun medewerkers in de gelegenheid stellen de huidige leaseauto vervroegd in te leveren en deze te vervangen door een emissievrijmodel in een hogere klasse. Dan krijg je een win-winsituatie. Het verschil in catalogusprijs wordt grotendeels gecompenseerd door de goede restwaarde van een elektrische auto, een lange garantietermijn voor het accupakket, lage onderhoudskosten of zelfs aantrekkelijke afkoop daarvan, vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, fiscaal aantrekkelijke regelingen zoals de Milieu-investeringsaftrek en het feit dat stroom per kilometer minder kost dan fossiele brandstof. Althans, bij gebruik van eigen en thuislaadpunten.”

VIJF MERKEN
Het thema ‘duurzame mobiliteit’ nam de afgelopen jaren een vlucht, maar het kostte autofabrikanten een aantal jaren om daarop in te spelen, gezien de lange ontwikkelingstijd van nieuwe modellen. Nu betreedt de ene na de andere EV en plug-in hybride de markt, wat duidelijk geïllustreerd wordt wanneer Lenard Nissan het aanbod bij de vijf merken van Vallei Auto Groep schetst. “Volkswagen levert naast de bekende Golf GTE en Passat GTE nu de Tiguan e-Hybrid en de Arteon e-Hybrid met dezelfde techniek, terwijl op elektrisch gebied de nieuwe ID.3 en ID.4 klaarstaan. Als instapmodel is er bovendien de e-up!, die we zelfs gebruikt kunnen leveren. Audi duidt de plug-in hybrides aan als TFSI e, met keuze uit de A3, A6, A7, A8, Q3, Q5, Q7 en Q8. De volelektrische e-tron krijgt in 2021 gezelschap van de Q4 e-tron en de exclusieve e-tron GT. Dan SEAT, met de Leon e-Hybrid en de Tarraco PHEV als plug-in hybrides en als geheel emissievrije opties de Mii electric en - te lanceren in het nieuwe jaar, onder het sportieve label Cupra - de el-Born. Škoda onderscheidt de Octavia iV en de Superb iV, met als elektrische opties de Citigo e iV en de recent gelanceerde Enyaq iV. Bij Volkswagen Bedrijfswagens kun je al de e-Crafter bestellen en daar komt vanaf 2022 de compactere ID. Buzz bij. Het duurzame gamma begint dus op volle sterkte te raken en mochten specifieke behoeften om een andere oplossing vragen, dan kijken we binnen Vallei Autolease - een merkonafhankelijke mobiliteitspartner - gerust naar alternatieven.”

EV-SPECIALIST
De veranderende wereld vraagt om een bijpassende begeleiding en advisering van de klanten. Vallei Auto Groep nam daarin een voortrekkersrol door in 2020 een aantal medewerkers - inmiddels vijf - de opleiding tot EV-specialist te laten volgen. Lenard Nissan behaalde als één van de eerste accountmanagers in Nederland dit certificaat. “De cursus richt zich op duurzame mobiliteit, maar ook op alle relevante thema’s, zoals accutechniek, manieren om stroom op te wekken en infrastructuur. Die kennis heb je absoluut nodig om een klant gericht te kunnen adviseren. Duurzaam denken beperkt zich niet tot het inzetten van elektrische voertuigen, het gaat ook over vraagstukken als: waar en vooral wanneer laad je ze op? Doe je dat tijdens de avondpieken, dan moeten de energiecentrales extra draaien, terwijl je op andere momenten de overcapaciteit kunt benutten. Samen met de ondernemer bekijken we eventueel ook het aanboren van andere bronnen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Indien nodig schakelen we daarbij een partner in om de verdieping op te zoeken.”OMDENKEN
Lenard Nissan geeft aan dat elk bedrijf het onderwerp ‘duurzame mobiliteit’ anders inkleedt en stelt dat dit zeker niet synoniem is aan elektrisch rijden. “Kijk naar bedrijfswagens. Bij grote kilometrages en bij hoge belasting qua belading en trekgewicht blijven fossiele brandstoffen de komende jaren nog een hoofdrol spelen, maar er valt al winst te boeken door bij de medewerkers te sturen op een zuinige rijstijl en de banden goed op spanning te houden, wat het verbruik en de uitstoot terugdringt. Het verhoogt bovendien de veiligheid en het vermindert de slijtage, dus levert het ook een kostenbesparing op. Bij sommige vraagstukken moet je omdenken. Als er alleen af en toe een collega met spoed naar Duitsland moet, kun je gerust je hele wagenpark elektrificeren en één poolauto klaarzetten die op een fossiele brandstof draait. Heb je een transportbedrijf, denk dan eens aan CO2-compensatie door via een aantrekkelijke regeling een fiets beschikbaar te stellen aan mensen die in de buurt van het bedrijf wonen. Er kan vaak meer dan gedacht wordt, zeker wanneer een onderneming bijvoorbeeld werkt met onze mobiliteitspas. Die geeft gebruikers toegang tot nagenoeg alle vormen van vervoer, zoals OV, deel- en huurauto’s, fietsen, elektrische scooters en taxi’s. Desgewenst laat dat zich uitstekend combineren met een leaseauto.”

MOBILITEITSSCAN
Vallei Auto Groep helpt bedrijven met dit hoofdstuk door allereerst een mobiliteitsscan te maken. Lenard Nissan: “Welke reisbewegingen vinden er plaats en wat wil een onderneming qua duurzaamheid? Op basis daarvan maken we gezamenlijk een plan op maat, dat we na invulling periodiek tegen het licht kunnen houden. Minimaal eens per kwartaal bezoeken wij onze zakelijke klanten om behoeften - die soms veranderen - te peilen en te horen wat er speelt. We kijken ook met hen naar fiscale voordelen en naar de algehele kosten, bijvoorbeeld door de laadinfrastructuur zo in te richten dat de stroomkosten het laagst blijven. Op de zaak of thuis is dat nu eenmaal goedkoper dan bij een publiek punt. Vanzelfsprekend regelen wij de plaatsing van laadaansluitingen. Die beschikken over een 4G-module met een automatisch verrekensysteem, waardoor medewerkers hun stroomkosten vanzelf vergoed krijgen.” Met deze benadering werpt Vallei Auto Groep zich op als een volwaardige partner die adviseert over duurzame mobiliteit in een breder perspectief. Lenard Nissan gaat als gecertificeerd EV-specialist graag het gesprek aan met ondernemers die belangrijke stappen op dit gebied willen zetten.

Meer informatie: www.valleiautogroep.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement