Sociaal ondernemen is een vak apart

Magazines | Vallei Business nummer 2 2021

Voor wie mij nog niet kent; ik ben Jolanda van Soest, van BVS Sociaal Metaal in Veenendaal. Wij zijn gespecialiseerd in metaalbewerking. Denk daarbij aan het lassen, knippen, zetten, en boren van metalen onderdelen tot halffabricaten of eindproducten. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wellicht ben je ons bedrijf al eens tegengekomen in Vallei Business. Onlangs nog werd er een mooi artikel gewijd aan BVS Sociaal Metaal. Wij haalden toen, als eerste metaalbewerkingsbedrijf in Nederland, de PSO 30+ certificering. Een mooie erkenning van TNO die aangeeft dat minimaal 30% van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt heeft én dat wij voldoen aan de eisen die gesteld worden aan de hoogste trede van de Prestatie Ladder Socialer ondernemen.

Dat betekent dat wij onze collega’s opleiden tot volwaardige metaalbewerkers, in een veilige werkomgeving, waar in ze op hun eigen tempo leren en zichzelf ontwikkelen. Door de PSO 30+ certificering voldoen wij ook aan de Aanbestedingswet. Dit houdt in dat vooral overheden werk aan ons kunnen voorbehouden. Dat is niet alleen heel mooi voor onze collega’s, maar biedt ook commerciële kansen. De titel van deze column zegt het al; sociaal ondernemen is een vak apart. Het leiden van een sociale onderneming brengt andere uitdagingen met zich mee, dan voor ondernemers van een regulier werkbedrijf.

We hebben een zeer divers team. Denk bijvoorbeeld aan mensen met autismestoornissen en mensen met een lichamelijke of psychische kwetsbaarheid. Eigenlijk is iedereen, die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt , welkom bij ons. Dus ook mensen met leerproblemen, een taalachterstand of die laaggeletterd zijn. Daarom is er bij ons extra aandacht voor werkplekbegeleiding en jobcoaching. Maar ook onze werkprocessen wijken af van die binnen een regulier werkbedrijf.

Omdat er op dit gebied voor veel ondernemers nog weinig bekend is, neem ik jullie graag, de aankomende 6 uitgaves van Vallei Business, mee in de wereld van sociaal ondernemen. Ik hoop hiermee kennis over te brengen, vragen te beantwoorden en andere ondernemers te inspireren om ook te kijken naar mogelijkheden om mensen met een afstand op de arbeidsmarkt aan het werk te helpen én te houden. Ik zie iedere dag wat werken voor mijn collega’s betekent. Ze komen onder de mensen, hebben een vast ritme, ze leren een vak en krijgen steeds meer zelfvertrouwen. Dat werkt ook door in de privé-situatie. En dat is mooi, want daardoor wordt de druk op sociale instanties vaak ook verminderd.

Uiteindelijk is BVS Sociaal Metaal ook gewoon een specialist in metaalbewerking die hoogwaardige producten levert. En op deze manier kunnen wij bijdragen aan hun deelname in de maatschappij. Ik weet zeker dat er bij nog veel meer ondernemers mogelijkheden zijn, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun bedrijf te betrekken. Daar zet ik me dagelijks ook graag voor in en ik hoop dat je na het lezen van columns ook overtuigd bent van deze mooie missie. Want iedereen telt mee!

Jolanda van Soest
Directeur BVS Sociaal Metaal
BVS Sociaal Metaal
Bobinestraat 69
3903 KE Veenendaal
Tel: 0318 265 190
Email: info@bvs-sociaalmetaal.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by