'Met onze kennis en kunde willen we de energietransitie versnellen'

Magazines | Vallei Business nummer 2 2022

Er komt veel kijken bij de overstap naar duurzame energievoorziening, zeker bij bestaand vastgoed. IF Technology is als consultancy- en engineeringsbureau gespecialiseerd in duurzame energievoorziening voor gebouw- en gebiedsontwikkeling. Martijn van Aarssen, directeur en mede-eigenaar, over hoe IF Technology zowel technisch, juridisch, financieel als organisatorisch ondersteuning kan bieden.

IF Technology adviseert ontwikkelaars, gebouweigenaren, energieleveranciers en overheden hoe ze de stap naar duurzame warmte en koude kunnen aanpakken. Naast zonne- en windenergie is lokale energie uit bodem, lucht en oppervlaktewater een belangrijke pijler in duurzame energievoorziening.

Van Aarssen stelt dat de grote uitdagingen liggen bij bestaand vastgoed. "Het is een complexe klus en niet vrijblijvend. Vanaf 1 januari 2023 moeten namelijk alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Deze wettelijke verplichting is ingevoerd om de aangescherpte klimaatdoelen voor 2030 te behalen. De helft van de bestaande kantoren voldoet nog niet aan die eis. In de nabije toe-komst worden de duurzaamheidseisen binnen gebouwen alleen maar aangescherpt. En houd ook rekening met de dreigende energieschaarste en de stijgende energieprijzen. De opgave is enorme, maar verduurzaming loont."

De directeur van IF Technology wijst er wel op dat het een verduurzamingsproces is. "Niet alles hoeft in één keer, al kan dat wel een overweging zijn. De nadruk ligt momenten op verduurzaming van het bestaande vastgoed, voornamelijk met isolatie, zonnestroom, ledverlichting en laadpalen. Dat is een goede eerste stap, maar het is belangrijk om niet het bredere plaatje uit het oog te verliezen. Als een cv-ketel het einde nadert, kun je die vervangen door een duurzame warmtepomp", zegt Van Aarssen.

Verduurzaming van de klimaatbeheersing door opwekking van warmte en koude blijft volgens Van Aarssen vooralsnog een ondergeschoven kindje. "Het is weliswaar complex, ingrijpend en de kost gaat voor de baat uit, maar de techniek is er. Denk aan een lucht/water warmtepomp, bodemenergie of aquathermie. Dat zijn duurzame oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Met het benutten van warmte en koude uit bodem, lucht en oppervlaktewater breng je gebouwen zonder gas op de gewenste temperatuur. In de winter verwarm je het gebouw met de warmtepomp die warmte onttrekt aan het opgepompte grondwater uit de warme bron. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikte als passieve koeling."

De complexiteit zit er volgens Van Aarssen in dat bestaande gebouwen verschillend zijn wat betreft indeling, voorzieningen en gebruik. "De ligging, de bouwkundige staat, de ruimtelijke indeling, de ondergrond, de huidige installaties om te verwarmen en/of te koelen, processen die in het gebouw plaatsvinden en dan óók nog de omgeving. Al die facetten spelen een rol in de stappen die je moet zetten."

Opdrachtgever leidend

IF Technology adviseert en begeleidt bij bouwtechnische, installatietechnische, organisatorische, juridische en financiële kwesties. "Wie kiest voor verdere verduurzaming van het gebouw heeft vaak al andere duurzame stappen gezet. We starten met een scan van het gebouw, de installaties, de activiteiten, de bodem en de omgeving. Vervolgens brengen wij alle verduurzamingsmogelijkheden in kaart en bespreken met de ondernemer niet alleen wat er moet, maar ook wat er kan, wat het kost en wat het oplevert."

"De opdrachtgever is in dit proces altijd leidend, bepaalt de kaders van de duurzaamheidsoperatie en blijft verantwoordelijk. Afhankelijk van waar een 'go' op wordt gegeven begeleiden wij het traject of voeren de regie van planvorming tot en met de praktische uitvoering en het beheer erna zodat alles geborgd is en blijft. Dat traject doen we met vertrouwde partners, zoals aannemers en installateurs."

Hoogwaardige diensten

Energielevering is bijna altijd grootschalig georganiseerd, stelt Van Aarssen. "Stroom en gas worden elders opgewekt en via extern beheerde netten geleverd. Voor gebruik van lokale energie gebruik uit de ondergrond of uit de directe omgeving. Dat is fundamenteel anders. Je kunt als organisatie zo'n systeem laten aanleggen voor eigen gebruik, maar je kunt er ook voor kiezen dat met anderen te doen in een lokaal netwerk, zoals via een energie coöperatie. Ik denk daarbij aan bedrijventerreinen. Durf bij duurzame oplossingen dus breder te kijken dan de eigen organisatie. Uiteraard moet je altijd garanties inbouwen voor leveringszekerheid. En denk ook aan vergunningen die al zijn verleend en die nog moeten worden aangevraagd. Lokale energie organiseren vereist niet alleen technisch gedegen uitvoering maar ook goed contractbeheer en het adequaat afdichten van juridische zaken."

"Wij zijn als IF Technology praktisch ingesteld. Wij denken in concrete oplossingen en helpen de gebouweigenaar met het verduurzamen van het vastgoed. Met de kennis en kunde die we in huis hebben dragen bij aan de versnelling van de energietransitie en bieden we onze opdrachtgevers hoogwaardige diensten op het gebied van de keuze voor en de implementatie van duurzame energiesystemen", besluit Van Aarssen.

IF Technology

Velperweg 37, 6824 BE Arnhem

Telefoon 026-353 5555,

Email: info@iftechnology.nl

www.iftechnology.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by