Interessante samenwerking autoleasemaatschappij Claxion en bedrijfsfinancier Credion

Magazines | Vallei Business nummer 2 2022

Financieringsvraagstukken kunnen voor aardig wat hoofdbrekens zorgen, zeker als daarin een kapitaalintensief wagenpark moet worden meegenomen. Autoleasemaatschappij Claxion en bedrijfsfinancier Credion hebben de handen ineengeslagen, waarmee zij de klant oplossingen bieden die zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. Dat schept mogelijkheden en voorkomt onaangename verrassingen.

De gelijkenis in namen berust op zuiver toeval. Claxion en Credion vonden elkaar enkele jaren geleden, besloten een partnerschap aan te gaan en delen inmiddels hun bedrijfspand in Veenendaal, waarmee hun uitgebreide financiële dienstverlening zich onder één dak bevindt. "We werken nauw samen, maar wel ieder met een eigen aanspreekpunt voor de klant," zegt Bert Haalboom, directeur van Claxion. Zijn expertise betreft autoleasing, terwijl Credion zich op bedrijfsfinanciering in de breedste zin des woords richt. "Van vastgoed tot machines, maar bijvoorbeeld ook factoring," licht algemeen directeur Dave Smits toe. "Daarnaast bedienen we de ondernemer ook privé met Huis & Hypotheek. Een bedrijfsfinancieringsplan kent een aantal stappen: inventariseren, analyseren en berekenen en ten slotte adviseren. Het wagenpark komt al in de eerste fase aan de orde. Financieringskeuzes kunnen elkaar sterk beïnvloeden, daarom is het verstandig om met één partij in zee te gaan die het complete plaatje uitwerkt en op basis daarvan het meest optimale advies geeft."

Juiste volgorde

Wanneer Claxion en Credion hun samenwerking uitleggen, klinkt het eigenlijk volstrekt logisch. "Bij de financiering van bedrijfsmiddelen heeft het een vaak gevolgen voor het ander," beschrijft Haalboom. Hij kent het uit zijn eigen praktijk. "Het gebeurt bijvoorbeeld dat iemand een contract voor private lease van een personenwagen afsluit en vervolgens tegen aanzienlijke beperkingen aan loopt bij het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwe woning. Niet zelden beperkt het de mogelijkheden met vele tienduizenden euro's of zelfs meer." Smits: "Het is dus van essentieel belang dat je de stappen in de juiste volgorde zet. Op het moment dat wij met de ondernemer om de tafel zitten en al zijn wensen voor nu en voor de toekomst in kaart weten te brengen, zowel zakelijk als privé, kunnen we een gericht advies uitbrengen en het traject zo inrichten dat we de juiste aanvragen op het juiste moment doen. Stel dat de klant verschillende financieringsvraagstukken bij verschillende partijen uitzet, dan loopt hij het risico dat de adviezen behoorlijk met elkaar botsen, hetgeen wellicht ingrijpende consequenties zal hebben."

Cijfers tonen

Om de meerwaarde van het partnerschap tussen Claxion en Credion nog tastbaarder te maken schetst Smits een andere situatie. "Zeker sinds de pandemie zitten veel branches in een moeilijk parket als het gaat om financierbaarheid. Grote leasemaatschappijen stellen dan al gauw eisen in de vorm van - meestal - een eigen bijdrage, die voor deze ondernemers lastig op te brengen valt. Wij hebben de mogelijkheid om dat op te vangen. Hetzelfde verhaal geldt veelal voor startende bedrijven, die in veel gevallen pas voertuigen kunnen leasen als zij in staat zijn om cijfers van de eerste drie jaar te tonen. Onmogelijk, uiteraard, want ze draaien immers pas net. Voor een eventuele aanbetaling hoeven zij bij de bank over het algemeen niet aan te kloppen; daar krijgen ze een vergelijkbaar verhaal te horen. Wij kijken naar opties als crowdfunding of credits. Niet het verleden, maar de toekomst geldt voor ons als leidraad, dus de potentie die in het businessmodel zit. Zonder de beschikking over de juiste bedrijfsmiddelen kunnen veel ondernemers hun zaak niet succesvol opbouwen. Dan kom je in de situatie van de kip en het ei."

Leasen goedkoper

Uit de samenwerking vloeien slimme oplossingen voort, zo legt Haalboom uit. "Wanneer een bedrijf een grote investering moet doen, vormt de solvabiliteit een belangrijke factor. Het kan dan een goede optie zijn om bij het wagenpark het principe van 'sale and lease back' toe te passen. Dat wil zeggen: de auto's aan ons verkopen en terugleasen. Het brengt me meteen bij een ander punt dat ik graag eens nader belicht. Veel ondernemers denken onterecht dat leasen per definitie duurder uitpakt dan zelf de voertuigen kopen, maar in meer dan tachtig procent van de gevallen is het juist goedkoper. Een leasemaatschappij maakt namelijk gebruik van collectiviteitsvoordelen, zoals in de inkoop, het onderhoud en de verzekering van het wagenpark. Aan het eind van de rit blijkt het dan toch gunstiger voor de ondernemer, ook als hij er bijvoorbeeld voor kiest om een deel aan te betalen, om daarmee de maandelijkse rentelast laag te houden."

Wagenparkcheck

Het bovenstaande komt volgens Haalboom dikwijls naar voren in de vrijblijvende wagenparkcheck die Claxion bij bedrijven uitvoert. "In een persoonlijk gesprek nemen we alle kosten onder de loep, van schades en verzekeringen tot onderhoud, inzet van de voertuigen en de afweging tussen zelf het wagenpark beheren - inclusief alle administratie en sluipkosten die daarbij horen - of dit uitbesteden. Het wagenpark vormt voor de meeste ondernemers immers geen core business, vandaar dat wij ons er sterk voor maken om hen te ontzorgen op dat gebied. Dat doen we ook door in overleg met hen de leverende dealer uit te kiezen en alle after sales onder één dak te houden, bij Bosch Car Service De Vallei of één van de collega-vestigingen in het land. Zo hoeven de medewerkers niet telkens naar een ander adres voor een beurt, banden, schadeherstel en ruitreparatie, wat veel kosten en ongemak scheelt. We kennen bovendien een haal- en brengservice."

Financieringscheck

Terwijl Claxion een wagenparkcheck aanbiedt, neemt Credion een financieringscheck voor zijn rekening, met voor de klant de zekerheid van het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. Smits: "We brengen de volledige situatie in kaart en toetsen die aan de realiteit van dit moment. Heel vaak gebeurt het dat er nog oudere financieringen lopen die qua voorwaarden en/of rente niet meer aansluiten bij de huidige omstandigheden. Zo zien we weleens dat er nog maar een beperkt deel van een krediet uitstaat, terwijl er verpandingen op het volledige oorspronkelijke bedrag gelden. Soms kun je geen kant op met een rekeningcourant, doordat de verstrekker ervan alle zekerheden blijft opeisen. We bekijken dus eventuele mogelijkheden tot een gunstiger herfinanciering." In relatie tot Claxion zegt Smits: "Binnen onze samenwerking houden wij dezelfde normen en waarden aan." Haalboom voegt daaraan toe: "De adviezen die we ieder vanuit onze eigen expertise geven stemmen we zorgvuldig op elkaar af, wat de klant maximale bewegingsvrijheid geeft om succesvol zijn business te runnen."

Meer informatie: www.claxion.nl / www.credion.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by