Column BOOT: Vastleggen van CO2

Magazines | Vallei Business nummer 2 2022

Vanuit het Living Lab Regio Foodvalley Circulair mocht ik eind april een inspirerende avond meemaken. Centraal stond de film Beyond Zero waarin het verhaal van Interface wordt verteld. Zij besloten om hun ecologische voetafdruk naar nul te brengen. En zijn nu zelfs zo ver dat ze meer koolstofdioxide (CO2) vastleggen dan uitstoten. Een transformatie van een grootverbruiker van fossiele brandstoffen naar een partij die CO2 vastlegt. Hun business van tapijttegels produceren is nog dezelfde, maar nu duurzaam: geen gebruik meer van fossiele brandstoffen; geen lozing van proceswater en geen uitstoot van broeikasgassen.

Waarom is dit nou zo inspirerend? Wat ik gaaf vind aan dit verhaal is dat ze een zoektocht zijn aangegaan. Een zoektocht met als doel om de CO2-voetafdruk te verkleinen naar nul. Hun motivatie was om de wereld niet verder te belasten. En om de wereld goed door te geven aan de volgende generaties. Ze waren een enorme verbruiker van fossiele brandstoffen. In de loop van meer dan 25 jaar maakten ze een transformatie door. Vasthoudend aan hun doel, maakten ze deze stap. In 2019 reduceerden ze de CO2-voetafdruk naar nul. Vervolgens richten ze zich nu op het vastleggen van CO2 in hun producten. Want CO2 is niet het probleem. Vrij rondvliegend CO2 is het probleem.

Ook binnen BOOT reduceren we onze voetafdruk. Voor een dienstverlener ziet het plaatje er weer heel anders uit dan bij een productiebedrijf. En tegelijk zijn er veel mogelijkheden: een supergroen energiecontract, duurzame auto's, zonnepanelen, verwarmen zonder gas, stimuleren van de fiets, een circulair pand, etc. Hier zijn we al een tijd mee bezig, zodat de mindset van de collega's steeds groener kleurt. En dat is nodig! Want door gerichte adviezen besparen we onze opdrachtgevers veel geld en de aarde veel CO2-uitstoot. In de adviezen zit onze grootste bijdrage. Een slim grondstromenplan voorkomt onnodig gesleep met grond; hergebruik van materialen gaat uitputting van de aarde tegen; toepassen van hernieuwbare grondstoffen vermindert afval; de toepassing van biobased materialen legt CO2 vast. En deze adviezen kunnen alleen ontstaan als de mindset goed is!

En nu naar jouw business. Waarom zou jij stappen willen zetten naar een vermindering van je CO2-voetafdruk in je werk? Wat zou de reden voor je medewerkers zijn om hierover enthousiast te zijn? En hoe kun jij een reductie van je CO2-voetafdruk voor elkaar krijgen? Mooie vragen met voor elke situatie weer een ander antwoord. Het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Cirkelstad denken graag met je mee! Als het gaat over energie, hebben we in de regio een sterke speler: Innax. En voor slim materiaalgebruik in bouw en infra moet je bij BOOT zijn. Zo helpen we elkaar om stappen te zetten naar een maatschappij die geen CO2 meer uitstoot maar vastlegt. Als elke ondernemer zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, bouwen we samen aan een mooiere wereld voor nu en morgen!

Jaco Poppe

Jaco Poppe is directeur van BOOT organiserend ingenieursburo BV. uit Veenendaal. BOOT werkt samen met jou aan een toekomstbestendige leefomgeving.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by