Zo wil Jeroen Oostveen de schildersbranche inspireren tot verduurzamen

Magazines | Vallei Business nummer 5 2022

Zelfstandig schilder Jeroen Oostveen werkt al zestien jaar onder de naam Freshpaint en wil niet alleen vakwerk leveren voor klanten, hij wil ook zijn steentje bijdragen aan een betere wereld. Jeroen is expert in airless spuiten en heeft een verkooppunt voor het duurzame verfmerk. In de provincie Utrecht vormt hij het inzamelpunt voor het initiatief dat daarmee samenhangt: Clean Water Global.

Het doel van Jeroen is om de gehele schildersbranche mee te krijgen om te ver-duurzamen. Toen hij in 2006 voor zichzelf begon als schilder, wilde Jeroen zich al onderscheiden door voor een andere verftechniek te kiezen: airless spuiten. De verf wordt hierbij met een spuit aange-bracht in plaats van met een roller.

Inmiddels heeft airless spuiten aan terrein gewonnen in de schildersbranche. Jeroen maakt er ook volop gebruik van. De tijd die wordt gewonnen met het aanbrengen van verf met een spuit is groot. Daarnaast wordt met airless spuiten ook veel meer laagdikte aangebracht. Ook kun je in bewoonde ruimtes op lage druk spuiten, waardoor er veel minder nevel ontstaat.

Spray Paints

Jeroen maakt gebruik van Spray Paints, waarvoor hij één van de verkooppunten is in Nederland. Hij gebruikt de verf zelf ook. Daardoor weet Jeroen precies wat de mogelijkheden zijn van Spray Paints en hoe het toegepast moet worden. Hij noemt het één van de beste verfsoorten in de markt. De verf valt in schrobklasse 1, dat betekent dat het afneembaar is zonder dat het gaat opglimmen. Veel van de verfsoorten in deze klasse zijn behoorlijk aan de prijs, maar de prijs/kwaliteit van Spray Paints is volgens Jeroen 'gewoon uitzonderlijk'.

Timmy Bours, de initiatiefnemer van Clean Water Global, is de ontwikkelaar van Spray Paints. Clean Water Global is een duurzame oplossing voor het zuive-ren van verfspoelwater. Jaarlijks worden er tonnen aan spoelwater door schilders door het riool gespoeld. Het water met al die microplastics belandt in de oceaan. Jeroen ging een samenwerking met Timmy aan en is zijn regio verzamelpunt van verfspoelwater geworden. Op die manier wil Jeroen zijn rol spelen op weg naar een schonere wereld.

Recyclen

Hij hoopt dat nog meer collega's het initiatief omarmen. Jeroen stelt voor dat schilders twee procent bovenop de offerte voor een klant rekenen. Op die manier kunnen schilders ook verdienen aan het recyclen van spoelwater. En in de praktijk blijkt de klant bereid iets extra's te betalen, stelt hij. Het is ook de moeite waard, vindt Jeroen. Emmers met spoelwater kunnen naar een loods in Harmelen worden gebracht. Daar heeft hij twee containers van duizend liter staan. Dat water wordt dan weer door een bedrijf uit België opgehaald. Bij de zuiderburen wordt het gerecycled. Van de vaste stoffen wordt onder andere plamuur gemaakt. Uiteindelijk blijft er gezuiverd en schoon drinkwater over.

Jeroen is ook bij het laatste recyclingsreservoir in België geweest en raakte onder de indruk. Er is in België zelfs een vijver gemaakt met het gezuiverde water en daarin bevinden zich forellen, één van de meest gevoelige vissoorten van de wereld.

Trainingen

Jeroen zou het mooi vinden als meer collega's uit de schildersbranche meegaan in het initiatief van Clean Water Global. Hij merkt om zich heen al veel bereidwilligheid om mee te doen. Groothandels kunnen ook een prominentere rol gaan spelen, vindt Jeroen. Hij spreekt van een bepaalde mindset die verandert kan worden. Het moet een gewoonte worden spoelwater in te leveren. Jeroen stelt dat de overheid een steentje kan bijdragen door bij overheidsopdrachten voor een duurzaam schildersbedrijf te kiezen. Daarnaast kan een duurzame werkwijze in de toekomst weleens verplicht worden voor schilders, denkt hij.

Trainingen en demo's

Jeroen geeft trainingen en demo's om collega-schilders kennis te laten maken met Spray Paints en Clean Water Global. In zijn eigen loods heeft hij een demo-wand om airless spuiten uit te proberen. In de nabije toekomst hoopt Jeroen een eigen bedrijfspand te betrekken. Daar wil hij het spuiten van kozijnen en afplaktechniek demonstreren. En hij wil een winkeldeel inrichten voor de verf. Op die manier wil Jeroen trainingen geven, verf verkopen, ermee spuiten en zijn collega's stimuleren om spoelwater in te leveren.

Ga voor meer informatie naar: www.freshpaint.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement