Willem Kuijsten, voorzitter FOV Regio Foodvalley: Stap van lokaal naar regionaal maken

Magazines | Vallei Business nummer 1 2023

Er komt veel op het bedrijfsleven af. Thema’s als ruimtebenutting, mobiliteit, krapte op de arbeidsmarkt, de energietransitie en de circulaire economie staan hoog op de agenda. FOV Regio Foodvalley focust zich op een regionale aanpak om de uitdagingen het hoofd te bieden. “Als je over de lokale grenzen heen kijkt en samenwerkt, krijg je meer slagkracht en draagvlak,” zegt voorzitter Willem Kuijsten. “Elke ondernemer is daarbij gebaat.”
 
Ook al zit de Regio Foodvalley economisch gezien stevig in het zadel en zelfs in de lift, de uitdagingen liegen er niet om. “Kijk alleen al naar de ‘strijd’ om de beschikbare ruimte", stipt Kuijsten aan. “De groeiambities van het bedrijfsleven zorgen tegelijkertijd voor een toenemende behoefte aan woningen, terwijl de agrarische sector en de natuur niet in de verdrukking mogen geraken. Allemaal belangen die je onderling moet afwegen. Dan de energietransitie. Wanneer een gemeente opgelegd wordt om zoveel te besparen en zoveel duurzaam op te wekken, zijn daarvoor dan lokaal de expertise en slagkracht aanwezig? In de directe omgeving speelt natuurlijk dezelfde problematiek, dus waarom niet samen optrekken en schaalvoordelen realiseren? Ik noem maar even de netcongestie. Niet iedereen zal het zich realiseren, maar honderd procent beschikbaarheid van elektriciteit is inmiddels niet vanzelfsprekend meer. Bedrijven met zeer gevoelige apparatuur die 24/7 stabiel moet draaien weten daar alles van: ze merken dat er af en toe een dip in de stroomvoorziening zit. Lokaal valt dat niet zo een, twee, drie op te lossen. Regionaal heb je veel meer mogelijkheden, zoals - met overheidssubsidie - een smart energy hub ontwikkelen.”
 
Relevanter dan ooit
 
Daarmee lijkt FOV Regio Foodvalley als federatie van acht ondernemersvereningen in evenzoveel gemeenten relevanter dan ooit. Kuijsten: “We vertegenwoordigen een achterban van ruim 2500 leden en meer dan 10.000 bedrijven binnen het mkb. Ze zijn lokaal georganiseerd, maar de stap naar regionaal móet gemaakt worden. Wij behartigen hun belangen op dat niveau en zoeken daarbij de samenwerking op met LTO en VNO-NCW Midden, waarbij de laatste ook deel uitmaakt van het algemeen bestuur van FOV Regio Foodvalley. Zo vormen we samen met deze organisaties een afvaardiging van het volledige bedrijfsleven, binnen het Economic Board van de Regio Foodvalley, waar we aan tafel zitten met partners vanuit het onderwijs en overheden. Steeds meer projecten pakken we gezamenlijk op, met de strategische agenda als leidende factor. We storten ons op belangrijke thema’s, zoals de arbeidsmarkt. Hoe kom je aan goed opgeleide krachten? We hebben onderwijs in alle gradaties binnen de regio en zoeken met elkaar naar een goede afstemming van de behoefte binnen het bedrijfsleven aan de ene kant en het aanbod vanuit de opleidingen aan de andere kant. Daar zit door de snelle technologische en marktontwikkelingen altijd een bepaalde vertraging tussen, maar via leer-werktrajecten verkrijg je toch een steeds betere aansluiting. De ICT Campus, de Barneveldse Techniek Opleiding en Food Academy Nijkerk maken zich daar samen met ons sterk voor.”
 
Hoog percentage mkb
 
Ten opzichte van de landelijke cijfers ligt het percentage mkb-ondernemingen binnen de Regio Foodvalley bovengemiddeld hoog. “Je vindt hier binnen de acht aangesloten gemeenten relatief veel bedrijven met minder dan tien personeelsleden", weet Kuijsten. “Deze ondernemers zijn intensief met de dagelijkse business bezig en komen er niet altijd aan toe om in de gaten te houden wat er om hen heen speelt, terwijl dat wel gevolgen voor de toekomst kan hebben. Alle randvoorwaarden moeten dus goed geregeld worden en daar ligt voor ons als FOV Regio Foodvalley de belangrijkste taak. Bij veel thema’s gaan wij eerst aan tafel zitten met LTO en VNO-NCW Midden, alvorens onze ideeën en de behoeften van de achterban voor te leggen aan de vertegenwoordigers van onderwijs en overheid. Immers, de belangen binnen het bedrijfsleven kunnen onderling verschillen, daarom streven we ernaar om eerst op dezelfde golflengte te komen met deze collega-organisaties.”
 
Anticiperen
 
Een tastbaar voorbeeld van het belang om op te schalen van lokaal naar regionaal denken betreft een toekomstbestendige energievoorziening. Zo wordt op De Faktorij en De Vendel in Veenendaal onderzoek gedaan om op niet al te lange termijn het bedrijventerrein aardgasarm te maken. “Wellicht vormt waterstof een realistisch alternatief,” zegt de voorzitter. “Dat opent misschien ook weer de deur naar meer projecten. Als je een groot verzorgingsgebied hebt, komt de optie om een waterstoftankstation te plaatsen in beeld. Bij Het Ambacht en Nijverkamp in Veenendaal willen we het stroomverbruik in kaart brengen. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn, dus prognotisch. Dan kan netbeheerder Stedin daar met zijn infrastructuur op anticiperen. Het is dus van groot belang om inzicht te krijgen in de toekomstplannen die bedrijven hebben. Als zij zich bereid tonen om samen op te trekken en gegevens te delen, stelt dat andere partijen in staat om stappen te zetten die het fundament leggen voor duurzaam ondernemen. Daarover gesproken: via het Living Lab dat wij faciliteren werkt het bedrijfsleven in de Regio Foodvalley aan een circulaire economie. Er zijn diverse werkgroepen actief, bijvoorbeeld op het gebied van hergebruik van bouwmaterialen. Deelnemende partijen wisselen onderling informatie uit, inspireren elkaar met showcases uit de praktijk en realiseren gezamenlijke projecten.”
 
Professioneel werkapparaat
 
Het toenemende belang om de uitdagingen die het bedrijfsleven bezighouden op ‘grensoverschrijdende’ schaal aan te pakken vergt nogal wat van FOV Regio Foodvalley. Kuijsten: “We hebben mooie stappen gezet en tegelijkertijd staat er een ambitieuze stip aan de horizon. Het betekent dat we een professionaliseringsslag moeten maken. Nu draait onze federatie nog hoofdzakelijk op ondernemers die als vrijwilliger hun steentje bijdragen, maar we belanden langzaamaan op een niveau dat meer slagkracht vergt. Meer middelen en meer mensen om er zogezegd bovenop te zitten. Momenteel wisselen we met elkaar van gedachten over hoe FOV Regio Foodvalley zich kan ontwikkelen tot een professioneel werkapparaat. Natuurlijk zal dat gepaard moeten gaan met een stukje extra ondersteuning vanuit het bedrijfsleven, maar daar staat tegenover dat iedere ondernemer in de omgeving gebaat is bij een goede bereikbaarheid, voldoende woningen voor de medewerkers, een gestructureerd en efficiënt ingericht bedrijventerrein, een toekomstbestendig energiebeleid en een haalbare omschakeling naar circulariteit. Met elkaar kunnen we, op regionaal niveau, zulke belangrijke stappen zetten.”
 
Meer informatie: www.fovweb.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by