Column Wolleswinkel Hofman

Magazines | Vallei Business nummer 1 2023

Werknemer zet bloemetjes buiten en wordt ontslagen
 
De wet bepaalt dat een werkgever de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer in principe niet mag opzeggen. Maar wat nu als de werknemer de bloemetjes bij een ander bedrijf buiten zet?
 
Uitzonderingen
In sommige gevallen mag de werkgever de arbeidsovereenkomst toch opzeggen, ook al is de werknemer ziek. Dit mag bijvoorbeeld als er een dringende reden voor ontslag bestaat (ook wel ontslag op staande voet genoemd). Recent is over deze uitzondering een uitspraak van de rechtbank Limburg verschenen. Het volgende speelde.
 
Ontslag op staande voet
De werknemer werkt bij uitzendbureau AB Werkt als Bedrijfsverzorger. De werknemer verricht hierbij werkzaamheden op boerenbedrijven in de periodes dat de boer dat zelf niet kan. De werknemer is tijdens zijn dienstverband vaak langdurig ziek. In 2021 krijgt de werknemer een officiële waarschuwing. De werknemer is tijdens zijn arbeidsongeschiktheid zwart aan het werk is gegaan voor iemand die verbonden is met AB Werkt.
 
Tijdens de re-integratie krijgt de werknemer opnieuw een bedrijfsongeval. Een koe trapt hard tegen de rechterarm van de werknemer, waardoor hij voortdurend tintelingen in zijn arm voelt. Hierna ontstaat er veel onenigheid tussen partijen. De werknemer weigert passende arbeid te verrichten en is niet bereikbaar voor de bedrijfsarts.
 
In 2022 gaat het weer mis. AB Werkt ontvangt een anonieme tip dat de werknemer in de bloemenwinkel van zijn vriendin aan het werk zou zijn. Dit terwijl de werknemer op dat moment nog altijd arbeidsongeschikt was. AB Werkt schakelt een recherchebureau in en wat blijkt, de werknemer is inderdaad aan het werk in de bloemenzaak van zijn vriendin. Zo sjouwt de werknemer met spullen rond in de bloemenwinkel, terwijl hij eerder heeft verklaart dat hij zijn arm niet kan gebruiken. De rechercheurs gaan het gesprek met de werknemer aan en confronteren hem met hun bevindingen. De werknemer geeft toe dat hij in de bloemenzaak werkt.
 
Na het gesprek met de rechercheurs ontslaat AB Werkt de werknemer op staande voet. De werknemer is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. De rechter vindt dat er een behoorlijke mate van opzet tot misleiding is geweest door de werknemer. De rechter weegt mee dat de werknemer al eens eerder zwart heeft gewerkt tijdens zijn arbeidsongeschiktheid. De werknemer was een gewaarschuwd man en toch ging hij opnieuw de fout in. Volgens de rechter bestaat er voldoende grond voor ontslag op staande voet.
 
Tot slot
Ontslag op staande voet is niet de enige uitzondering op het opzegverbod bij ziekte. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook een uitzondering tijdens de proeftijd of als de werknemer de AOW-leeftijd bereikt. Heeft u vragen over de opzegverboden en wenst u te onderzoeken welke mogelijkheden u als werkgever heeft? Neem dan gerust contact op met ons kantoor en wij bekijken samen met u de mogelijkheden.
 
Desiree van Klinken
is als advocaat verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.
vanklinken@wolleswinkelhofman.nl 
www.wolleswinkelhofman.nl
Stationsweg 43 | 3771 VC Barneveld | 0342 49 1028
F.A. Molijnlaan 131 | 8071 AE Nunspeet | 0341 23 0580

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by