Arnold Versteeg (wethouder Ede) over Human Capital Agenda

Magazines | Vallei Business nummer 1 2023

“Ons doel rond het realiseren van een gezonde arbeidsmarkt is ambitieus”, vertelt Arnold Versteeg. “Maar zonder ambities kom je nergens. De uitdagingen om in deze regio te komen tot een volledig draaiende arbeidsmarkt zijn immens, zeker in deze tijden van algemene arbeidskrapte.” Arnold Versteeg is als wethouder in Ede ook lid van het dagelijks bestuur van de Regio Foodvalley en voorzitter van de regionale stuurgroep Human Capital. “De sleutel tot succes ligt in samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en de acht gemeenten van Regio Foodvalley. De eerste acties zijn in gang gezet, ons devies aan ondernemers is nu: aan de slag, meld je aan, doe mee.”
 
Het startte allemaal in 2020 toen de Regio Foodvalley in de Strategische Agenda een aantal ambitieuze doelstellingen formuleerde. Die agenda bevat zeven thema’s, waarvan het hart wordt gevormd door Human Capital ofwel menselijk kapitaal. Het gaat daarbij niet alleen om een goed functionerende arbeidsmarkt, maar om het totale vestigings-, ontwikkelings- en innovatieklimaat van de regio. Op dit moment heeft de regio, net als de rest van Nederland, te maken met een krappe arbeidsmarkt en de verwachtingen voor de komende jaren wijzen niet op een snel herstel. Dat maakt het vraagstuk rond Human Capital tot misschien wel de meest urgente uitdaging. Bouwen aan een duurzame, gezonde en toonaangevende regio is mensenwerk. Zonder mensen, geen uitvoering en dan staat alles stil. In 2022 is de Human Capital Agenda goedgekeurd.
 
 
Human Capital Agenda: de ambitie
De agenda bevat aanknopingspunten en aanzetten tot acties om de krapte tot staan te brengen. “De agenda brengt als het ware focus aan, we formuleren concrete doelstellingen en om de vaart in het programma te houden werken we naast de meerjarenagenda met concrete afgebakende jaarplannen. Maar wat is het uiteindelijke doel? In het plan staat het als volgt omschreven: ‘In Regio Foodvalley zijn in 2030 voldoende vakmensen aanwezig die praktisch vormgeven aan de verschillende ambities en met de modernste technieken baanbrekende innovaties en economische groei realiseren’. Arnold Versteeg: “Dat is natuurlijk heel breed geformuleerd. Daarom leggen we de eerste prioriteiten bij de grote uitdagingen op het gebied van energietransitie, landbouwtransitie en zorg. Het gaat er daarbij niet alleen om vakmensen te vinden en op te leiden, maar ook om ze te binden, een leven lang te ontwikkelen en te behouden voor deze regio. Alleen dan kunnen we een toekomstbestendige arbeidsmarkt creëren.”
 
Interventies
Het plan is om daarbij drie typen interventies te gebruiken die van belang zijn in het traject dat iemand doorloopt bij het vinden of wisselen van een baan. Dat start met de bekendheid van baankansen (wat kan ik, wat wil ik), oriëntatie op waar mogelijkheden liggen (waar ligt de vraag), het maken van keuzes voor een opleiding (welke kwalificaties heb ik nodig) en uiteindelijk naar het doorstromen naar een baan. “Voor de start hebben we gekozen voor de arbeidsmarkt rond energietransitie. We moeten om te beginnen helderheid scheppen tijdens de oriëntatiefase. Op dit moment richten de mogelijkheden voor opleidingen en banen zich vooral op studenten uit het voortgezet onderwijs en leerlingen in het primair onderwijs. Ook het bedrijfsleven biedt mogelijkheden om kennis te maken met de beroepsperspectieven, maar die mogelijkheden zijn vaak versnipperd en minder zichtbaar. Daar ligt dus een kans. Die versnippering geldt ook voor opleidingen en trainingen; belangstellenden kunnen terecht bij publieke en private opleiders, opleidingsbedrijven en bedrijfsscholen. Er ontstaat niet alleen onwenselijke concurrentie, de mogelijkheden zijn onoverzichtelijk. Bij de doorstroom naar een baan zit er winst in het aanspreken van nieuwe doelgroepen, denk aan statushouders, werkzoekenden en mensen die na hun pensionering willen doorwerken. Ook de duurzame inzetbaarheid van werknemers biedt ruimte voor verbetering. Dat heeft dan alles te maken met keuzes die werkgevers maken rond werkverdeling, personeelsbeleid en werving en selectie. Dus er moet helderheid zijn rond de vragen: waar kan ik nu welke opleiding volgen, heb ik een baangarantie, hoe zit het met mijn ontwikkelkansen (een leven lang ontwikkelen) en ga ik de eindstreep halen? Daarvoor zijn we voortdurend met ondernemers in gesprek, maar niet alleen wij zijn gesprekpartners, ook onderwijs en ondernemers moeten hun vragen en mogelijkheden naast elkaar leggen. Hoe matchen we de vragen van ondernemers en de opleidingsmogelijkheden die het onderwijs biedt.”
 
Acties
De Human Capital Agenda heeft dus een aantal knelpunten en mogelijke interventies gedefinieerd, maar wat gebeurt er concreet? Versteeg: “We organiseren zogeheten oriëntatiecarrousels, waarbij belangstellenden kennis kunnen maken met mogelijke baankansen en scholing in de energiesector. Deze carrousels richten zich met name op werkzoekenden en zij-instromers. Zij kunnen op deze manier in contact komen met werkgevers in de sector, even proeven aan bedrijven. Dat is niet alleen voor kleine bedrijven interessant, ook grote bedrijven kunnen zich presenteren. Sommige bedrijven organiseren zelf al activiteiten. Neem bijvoorbeeld ‘Kiek in de Techniekfabriek’, een initiatief van acht bedrijven uit Ede die leerlingen met een bus langs hun bedrijven leiden. Ook voor deze bedrijven is de oriëntatiecarrousel een belangrijke kans om zich aan potentiële kandidaten te presenteren. Voor kleinere bedrijven geldt dat helemaal, zij hebben de middelen niet om zelf zo’n actie te organiseren.” Hetzelfde geldt eigenlijk voor HR-ondersteuning. Grote bedrijven hebben een professionele HR-afdeling die actief werft. Het kleinbedrijf heeft dat niet of onvoldoende. Dat is een grote groep. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven in onze regio vijf of minder medewerkers in dienst heeft. Vooral voor hen hebben we HR-ondersteuning in het leven geroepen, waarmee ze professionele HR-hulp kunnen inroepen en in elk geval al kennis kunnen maken met de meerwaarde die een HR-medewerker kan bieden. Ten slotte zullen we inzetten op het versterken van een flexibel en regionaal scholingsaanbod in ‘Academies’ met als doel snellere scholing van personeel mogelijk te maken. Deze scholingsmogelijkheden sluiten zowel aan bij de behoefte van werkgevers als bij de voorkeuren van toekomstige werknemers. Dit is een actie voor de langere termijn, maar we hebben wel al twee kwartiermakers aangesteld die met ondernemers en scholen aan de slag gaan om het scholingsaanbod van de grond te tillen.” Versteeg benadrukt dat de activiteiten die nu rond de energietransitie worden ontplooid straks kunnen dienen als blauwdruk voor de activiteiten rond landbouwtransitie  en zorg.
 
Aanjager
Arnold Versteeg ziet voor de overheid vooral een rol als aanjager weggelegd. “Wij willen met onze Human Capital Agenda niet alleen de urgentie duidelijk maken – dat zien werkgevers en onderwijssector zelf ook – maar de eerste stappen zetten, richting geven, partijen bij elkaar aan tafel brengen en het gesprek voeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat iedereen vanuit een eigen positie een oplossing gaat aandragen. Samen - overheid, werkgevers, onderwijs en alle andere stakeholders – kunnen we veel meer bereiken. De eerste plannen liggen er, het is nu aan onder andere het bedrijfsleven om op de trein te stappen. Dat is mijn oproep aan het bedrijfsleven, groot en klein, doe mee en meld je aan!”

Belangstellenden kunnen zich melden bij Sharifa Zaïdi (programmeur Human Capital Regio Foodvalley) via: sharifa.zaidi@regiofoodvalley.nl.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by