CMC de actieve en creatieve bedrijfsmakelaar van Midden- Nederland

Magazines | Vallei Business nummer 2 2023

De huidige economische situatie zorgt ook binnen de bedrijfsmakelaardij voor uitdagingen, maar CMC Bedrijfsmakelaars speelt daar sterk op in, stelt bedrijfsmakelaar Vincent Bosman. Waar de markt voor echte grote panden wat stagneert door de hogere rentes, hoge inflatie, de vraag naar duurzaamheid en oplopende kosten voor bouw en grond, daar speelt CMC Bedrijfsmakelaars een prominente rol rond de huur/verhuur en koop/verkoop van kleinere panden onder de 2.000 m2.
 
CMC Bedrijfsmakelaars, onderdeel van CMC, heeft vestigingen in Veenendaal, Ede, Utrecht en Amersfoort. Daarom vindt het gesprek plaats met makelaars uit de betreffende plaatsen: Vincent Bosman (makelaar en taxateur in Utrecht), Sam van der Sluis (makelaar Veenendaal), Niels Blotenburg (makelaar in Ede) en Joucke van Driesten (makelaars in Amersfoort). “De situatie is echt anders dan tijdens de bankencrisis in 2008, toen kwam de economie tot een volledige stilstand, dat is nu in elk geval niet aan de orde. In 2022 sloten we 280 deals en dat is een mooi resultaat. Tijdens corona namen bedrijven even een afwachtende houding aan, die tijd is voor een belangrijk deel voorbij. Bovendien zijn onze klanten ondernemers, die zoeken altijd naar oplossingen voor hun problemen en daar helpen we hen bij. Dan heb je het niet alleen over het zoeken naar andere huisvesting, maar bijvoorbeeld ook naar mogelijkheden op het gebied van energie en duurzaamheid.”
 
Actief
Volgens Vincent Bosman ligt hun onderscheidend vermogen vooral in de toegevoegde waarde die ze in een constant veranderende markt leveren. “We zijn actief en creatief. Wij zijn geen bureau dat ergens een bord plaatst en verder afwacht tot de telefoon rinkelt. Wij kennen onze markten van haver tot gort, weten waar vragen zullen ontstaan en hoe we die wellicht kunnen oplossen. We kennen niet alleen de panden, maak ook de eigenaren, vaak persoonlijk. We weten hoe hun vlag erbij hangt en wat hun plannen zijn. Daardoor kunnen we pro-actief zijn, contacten leggen en oplossingen voordragen voordat een vraag zich daadwerkelijk aandient. Zo kunnen we de perfecte match maken. De essentie en de kracht van een goede bedrijfsmakelaar is dat hij zijn netwerken kent, dat hij ook op gemeentelijk niveau weet wat er speelt. Ondernemers denken in oplossingen en dat doen wij ook.” Niels Blotenburg vertaalt het als volgt: “Wij zijn jagers, geen vissers. Wij gaan actief achter een zaak aan en wachten niet af tot een keer een dobber beweegt. Als iemand echt op zoek is weten wij waar de kansen liggen. Waar anderen een leeg gebouw zien, zien wij mogelijkheden en dat maakt veel verschil. Onze klant kan altijd vertrouwen op onze inzet, betrokkenheid en integriteit.”
 
Creatief
Het is niet alleen de actieve rol die de makelaar speelt die CMC onderscheidt, het bedrijf heeft bijvoorbeeld een eigen marketingafdeling opgetuigd die de verkoop- en verhuurprocessen actief ondersteunt. Joucke van Driesten: “Inderdaad met borden langs de weg, maar ook met video’s of bijvoorbeeld drone-fotografie en we zijn zeer actief op de socials. Dat hebben we niet alleen allemaal in huis, we zetten dat op maat in. Niet alleen voor grote klanten, als het nodig is ook voor een kantoor van 100 m2 of kleiner. Tel naast onze creatieve houding daar onze kennis en ervaring bij op -  alle makelaars hebben minimaal vijf jaar ervaring – en je hebt een goed en succesvol recept.” Elke deal vraagt om nauwkeurige begeleiding. “Past een pand wel helemaal bij de huidige en misschien belangrijker de toekomstige vraag van de klant? We doen er alles aan om de bruikbaarheid van een pand voor onze klant te optimaliseren. Dat doen we ook in transities, bijvoorbeeld van een kantoorpand naar een woonbestemming of van horecapanden naar wonen. Daarin speelt de betreffende gemeente een grote rol. In Ede en Amersfoort wordt nog veel binnenstedelijk ontwikkeld en getransformeerd, in Utrecht niet meer. Die stad speelde een voortrekkersrol op het gebied van transformaties, maar heeft nu de spreekwoordelijke voet op de rem, omdat ook de werkgelegenheid moet worden behouden.”
 
Uitdagingen
Natuurlijk zijn er altijd factoren die mogelijkheden voor bedrijfshuisvesting bemoeilijken, ongeacht de sterke economische posities die Ede, Veenendaal, Utrecht en Amersfoort innemen. “Voor alle plaatsen geldt eigenlijk dat bedrijfsruimtes vanaf 200 m2 schaars zijn, die zijn we meteen weer kwijt. Ook is er schaarste aan goed onderhouden kantoren met een aantrekkelijk energielabel. I in sommige gemeenten is grond een probleem of de aansluiting op het energienet. Dat zijn zaken waarmee je als makelaar hebt te dealen. Dan wordt onze functie als adviseur belangrijk. Waar liggen nog wel mogelijkheden, hoe vinden we een creatieve oplossing voor het huisvestingsprobleem van een opdrachtgever? Is zelf bouwen gezien de veel hogere bouwkosten wel de oplossing en hoe helpen we vastgoedbelleggers aan voldoende rendement? Ook dat zijn zaken die dagelijks voorbij komen.” CMC Bedrijfsmakelaars heeft een zeer divers klantenbestand. “Zo hebben we recent voor een opdrachtgever hotels aangekocht en adviseren we ontwikkelaars bij de aankoop van gronden en zijn we ook verantwoordelijk voor het uitponden”, vertelt Sam van der Sluis. “Soms komen we in ingewikkelde trajecten terecht. In Veenendaal sloot een internationale fabriek. Dat betekende dat 45.000 m2 grond, waarvan 22.000 m2 bebouwd, in de verkoop kwam. Tijdens het verkoopproces besloot de gemeente om de Wet voorkeursrecht gemeenten te vestigen. Wij zijn toen in overleg gegaan met partijen en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de gemeente Veenendaal de objecten heeft gekocht.”
 
CMC
CMC Bedrijfsmakelaars is onderdeel van CMC, met naast de Bedrijfsmakelaardij ook CMC Vastgoedbeleggingen, CMC Taxaties, CMC Verzekeringen, CMC Pensioenen, CMC Collectieve Verzekeringen en Bram Vitaal. Dat pakket is voor bedrijven zeer aantrekkelijk. Zo biedt CMC Verzekeringen met de Assurantiescan inzicht in de risico’s van een bedrijfsvoering, waardoor altijd een verzekeringspakket op maat ontstaat. CMC Pensioenen biedt de ondernemer een pensioenregeling voor medewerkers. Door het label CMC Collectief biedt CMC de mogelijkheid om collectieve verzekeringen te regelen met financieel voordeel of een eenvoudigere acceptatie. CMC Vastgoedbeleggingen is landelijk actief op het gebied van beleggingstransacties en vastgoedconsultancy. CMC Taxaties verzorgt taxaties van bedrijfspanden en beleggingsobjecten. Niels Blotenburg: “Dat doen we snel en nauwkeurig. Een taxatierapport kan binnen twee weken worden geregeld, deskundig, duidelijk en goed onderbouwd en uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Bram Vitaal is voor ondernemers in de regio Midden-Nederland de navigator in arboland. Dat gaat heel wat verder dan verzuimbegeleiding, zij zijn vooral ook actief om verzuim te voorkomen en medewerkers langdurig vitaal en maximaal inzetbaar te houden. En is er dan toch sprake van (langdurig) verzuim, dan kijken we naar mogelijkheden, niet naar beperkingen. Wij staan daarbij naast de ondernemer, om samen te onderzoeken welke oplossing het beste bij de organisatie past. Juist die combinatie van specialismen maakt van ons een uitstekende dienstverlener, waar een ondernemer, naast de beste ondersteuning op het gebied van zijn huisvesting, terecht kan voor adviezen waar je wat aan hebt.”
 
CMC Bedrijfsmakelaars
De bedrijfsmakelaars aan tafel zijn het erover eens dat een uitstekend netwerk de basis is van succes. “We zijn in elke regio lid van businessclubs, ondernemers kennen ons en weten waarvoor ze bij ons terecht kunnen. Daarnaast organiseren we zelf ook de nodige evenementen, bijvoorbeeld om ondernemers wegwijs te maken in nieuwe wetgeving of een evenement met een inspirerende spreker om vooral te netwerken, maar soms ook gewoon een boottocht om elkaar tijdens een informele setting beter te leren kennen. Inspanning en ontspanning met elkaar combineren, dat werkt goed. Netwerken werkt, het is voor onze beroepsgroep zelfs essentieel. Ook zijn we sponsor van veel maatschappelijk instellingen, dat hoort ook bij onze identiteit.” Wat maakt  CMC Bedrijfsmakelaars onderscheidend? “De regionale kennis en ervaring, onze actieve en creatieve werkhouding, maar vooral onze inzet en betrokkenheid. Uiteindelijk geeft gewoon hard werken vaak de doorslag.”

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by