Elke ondernemer zal het onderschrijven: het grote aantal veranderingen dat op bedrijven afkomt, is steeds moeilijker bij te benen en op een gestructureerde manier uit te voeren. Hoe verdeel je de middelen, wat als veranderingen elkaar bijten, wat zijn de prioriteiten? Lagant Groep in Amersfoort onderkent de behoefte aan verandervermogen en helpt ondernemers veranderingen duurzaam te implementeren in hun organisatie.
Tekst Wilma Schreiber. Fotografie: Annemarie Bakker
Bedrijven die niet inspelen op veranderingen in de markt, lopen het risico failliet te gaan. En overheden die hun verkiezingsbeloften niet inlossen, kunnen daarop worden afgerekend bij volgende verkiezingen. Desondanks blijkt veranderen voor veel organisaties een hoofdpijndossier en lijkt de besluitvorming rond elkaar snel opvolgende wijzigingen steeds langer te duren. “Niet verwonderlijk, omdat directies overspoeld worden met informatie. Dan is het lastig precies die informatie eruit te pikken op basis waarvan je een weloverwogen besluit kunt nemen”, stelt Jeroen Ykema, algemeen directeur en mede-eigenaar van de Lagant Groep. “Wij willen de wereld een beetje beter maken door ervoor te zorgen dat veranderingen vaker succesvol zijn. Dat is de drive van onze mensen.”
Om klanten te helpen met veranderen, ondersteunt Lagant Groep, opgericht in 1991, hen met een drietal activiteiten: trainingen (circa 150 standaardopleidingen via Lagant Academy), advisering (Lagant Management Consultancy) en interim-dienstverlening (Van Aetsveld), variërend van agile tot project- en programmamanagement. De Lagant Groep telt twintig medewerkers en nog eens tien associés, en werkt verder nauw samen met diverse partners. Ter illustratie noemt Ykema enkele actuele opdrachten. “Momenteel begeleiden we een cultuurverandering binnen een ziekenhuis, adviseren we een grote gemeente over haar portfoliomanagement en hebben we een projectmanager geleverd voor een ingrijpend infrastructuurproject bij een G4-gemeente.” Naast overheid en zorg, is Lagant Groep actief in branches als ICT, veiligheid, energie, retail en transport & logistiek.
Om te komen tot duurzame verandering, hanteren de Resultaat Regisseurs en Verandergidsen van Lagant Groep de volgende stelregel: klanten leren vissen in plaats van ze vissen te blijven geven. “Verandering moet vanuit de eigen organisatie komen. Daarom ligt onze focus, zelfs in onze interim-dienstverlening, voortdurend op zo veel mogelijk kennis overdragen zodat een organisatie het op een gegeven moment zelf kan. We doen het voor, we doen het samen en daarna moet de organisatie het zelf doen”, betoogt Ykema, die als directeur goed begrijpt hoe lastig het kan zijn om je eigen organisatie continu te moeten aanpassen aan veranderende omstandigheden. “Je moet er als organisatie actief mee aan de slag en er dus ook medewerkers voor vrijmaken. Als je daartoe bereid bent, vergroot dit de kans op een succesvolle verandering.”
Lagant Groep
Stationsplein 26
3818 LE Amersfoort
T 0413-224106
E info@lagant.nl / info@aetsveld.nl
I www.lagantgroep.nl
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 3 2024
Projectpiloot: minder verspilling en frustratiesNIS2, ook binnen het mkb: tijdige voorbereiding is essentieelKan je uitgeput raken door gebrek aan uitdaging en betekenis in je werk?Onafhankelijke mobiliteitspartner Claxion houdt marktontwikkelingen scherp in de gaten Gezocht: innovatieve ondernemers in Regio Foodvalley Wicha Benus over Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024ICT Innovatieprijs: werken aan een sterkere Regio Foodvalley Dit is hoe je meer overwicht krijgt in complexe gespreksvoering Telefoon als waakhond voor vitaliteit Hoe kom ik zo snel mogelijk aan een financiering voor de drukste periode van het jaar? Is het binnen een bedrijf echt zo anders dan thuis? Werken met AI? Zorg dat je bedrijf AI-ready is Diversiteit in de Nederlandse technologiesectorWelke kansen brengt de komst van duurzaamheidsregelgeving zoals de CSRD met zich mee voor jouw organisatie? ISO Groep: hoe kun je slimmer werken? BlossomField: team bekent kleur Column MKBTR: ik geef werk, of niet?Column Daniëlle de Vries Coaching: ‘Mijn deur staat altijd open’Geraldine Septer (The LiveLab Company): Cees pakt door! Veenendaal investeert in de toekomst Wat is mijn onderneming waard? De verbindende kracht van het kerstgeschenk Verandering moet vanuit de eigen organisatie komen Gelijk hebben, maar ook gelijk krijgen? Online abonnementen verkopen via je website