Online aankopen zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. Een recente uitspraak van de Hoge Raad deed stof opwaaien. Een consument bestelde artikelen op Bol.com door op de knop ‘bestelling plaatsen’ te klikken en koos voor achteraf betalen. Aan de betalingsverplichting voldeed hij niet. In een procedure voerde hij aan dat voor hem onduidelijk was dat er een betalingsverplichting was ontstaan. Hij kreeg gelijk. De Hoge Raad oordeelde dat de bestelknop op Bol.com voor consumenten niet duidelijk genoeg is. De bestelknop moet duidelijk aangeven dat met het plaatsen van een bestelling ook een betalingsverplichting ontstaat. Deze uitspraak kan leiden tot vernietiging van de koopovereenkomst: de consument moet de gekochte artikelen teruggeven en krijgt het betaalde bedrag terug.
Deze uitspraak illustreert het belang van informatieverplichtingen. Deze zijn relevant bij allerhande overeenkomsten met consumenten. Ik bespreek enkele informatieverplichtingen bij online verkopen.
1. Vermeld essentiële productinformatie
De consument moet voorafgaand aan de koop voldoende informatie krijgen over de kenmerken van het product of de dienst. Geef een duidelijke beschrijving van het product of de dienst: vermeld specificaties, materialen, afmetingen, functies en eventuele beperkingen. Communiceer daarnaast duidelijk over de levertermijnen en de beschikbaarheid van het product. Het ontbreken van essentiële productinformatie kan leiden tot (gedeeltelijke) vernietiging van de overeenkomst en een al dan niet volledige reductie van de aankoopsom.
2. Wees helder over de totale prijs van het product
Voorafgaand aan de koop moet de totale prijs van het product duidelijk zijn. Communiceer dus duidelijk over de btw, verzendkosten en verdere bijkomende kosten. Wees duidelijk over hoe extra kosten worden berekend en onder welke voorwaarden deze kunnen ontstaan. Eerdergenoemde uitspraak illustreert dat niet wijzen op de betalingsverplichting van de consument kan leiden tot (gedeeltelijke) vernietiging van de aankoop. De rechter kan bijvoorbeeld oordelen dat bepaalde kosten waarop niet gewezen is, niet verschuldigd zijn.
3. Wijs op het herroepingsrecht
Een consument kan de aangegane overeenkomst doorgaans binnen veertien dagen zonder opgave van redenen annuleren. De consument moet duidelijk geïnformeerd worden over de duur van de herroepingstermijn, de procedure om gebruik te maken van het herroepingsrecht en eventuele uitzonderingen hierop. Hij moet weten of hij recht heeft op terugbetaling en binnen welke termijn de retourzending moet volgen. Wanneer duidelijke informatie over het herroepingsrecht ontbreekt, wordt de herroepingstermijn verlengd met 14 dagen naar maximaal 12 maanden. Dit creëert onzekerheid voor de verkoper.
U voorkomt narigheid achteraf door u te laten informeren over informatieverplichtingen. Neem gerust contact op met één van onze specialisten om u te laten adviseren.
Willemijn van ’t Hul
is als jurist verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten
legal@wolleswinkelhofman.nl
www.wolleswinkelhofman.nl
Stationsweg 43 | 3771 VC Barneveld | 0342 49 1028
Stationslaan 32 – 34 | 8071 CM Nunspeet | 0341 23 0580
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 5 2024
Zaal 4: 'Toegankelijkheid voor alle doelgroepen' Column CTS IT: Token phishingInfo Support en BIT, Cheffix en HatchTech winnen Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024Schuiteman Family Services: zorgvuldige regie en coördinatie van verworven kapitaal en familievermogen Column Wolleswinkel Hofman Advocaten: Laat u informeren over informatieverplichtingenOpvallend sterke betrokkenheid bij Ondernemersvereniging Scherpenzeel: 'Wij kijken verder dan lokaal' Sabé Verpakkingen: innovatie en duurzaamheid Column The LiveLab Company: Waarom is het toch zo lastig vast te houden aan jouw voornemens? Column Onwaarts: Een extern online marketingteam is voordeliger dan je denkt! Column Anders Verder: AAN knop uit, UIT knop aan! Kan ik met AI-tools SEO-content maken? Overdracht Network for Insect Knowledge van Regio Foodvalley naar Venik HOB ICT Security: Ondernemers moeten aan de slag met hun digitale weerbaarheid Column Yellow Spring: Zo haalt jouw bedrijf alles uit Microsoft 365 Column Toppaarden Coaching: Paardencoaching verdient meer bekendheid!Zoeken naar wat werkt: Innovatiewerkplaats Goed Werkgeverschap in het mkb Vijf redenen om bedrijfsprocessen te digitaliseren Investeer in jouw chauffeurs Column Financieringsgilde: De rente daalt: 4 tips als je nu een bedrijfsfinanciering wilt afsluiten Zo overtuig je klanten op LinkedIn HackHelpdesk introduceert AI-chatbot Regio Utrecht timmert internationaal aan de weg Slechts 36 procent van Nederland denkt positief over datacenters Wat maakt jou als ondernemers aanbevelingswaardig voor je netwerk? Column Daniëlle de Vries Coaching: werkdruk